Rok 2019 bol na nové a hlavne kvalitné smartfóny bohatý. Na trh sa dostali fantastické modely, ktoré zaujali kvalitnými fotoaparátmi, skvelým prevedením a nádherným dizajnom. Jeden telefón však z radu noviniek vyčnieva.

Samsung Galaxy Note10 a Note10+ sú smartfóny, od ktorých sa čakalo veľa. Samsung v sérii Note tradične prináša čo najkompletnejší balík výbavy, aký sa dá kúpiť. Smartfón sa hodí bežným ale aj tým najnáročnejším zákazníkom. Ako to dokáže? Nižšie nájdete TOP 10 vlastností, ktoré z Galaxy Note10 a Note10+ robia, podľa nášho názoru, telefón roka 2019.

Dizajn, ktorý vás priláka

Je málo telefónov, ktoré dokážu zaujať už na prvý pohľad. Galaxy Note10 ním určite je, a to hlavne vďaka svojmu chytľavému dizajnu. Azda najatraktívnejším modelom je prevedenie Aura Glow, ktoré hrá skutočne všetkými farbami. V rukách tak budete držať vždy inak vyzerajúci telefón. Stačí len, aby ste ho kúsok naklonili a on zmení farbu na nepoznanie.

Kvalita spracovania, ktorá vás dostane

Dizajn by bol bez kvality spracovania takmer nepodstatný. Celkom vážne však musíme uznať, že kvalitnejšie poskladaný telefón než Galaxy Note10 a Note10+ veľmi ľahko nenájdete.

Samsungu sa opäť podarilo zlepiť kov a sklo dokopy spôsobom, ktorý pôsobí kvalitnejšie a prémiovejšie než ktorýkoľvek iný telefón, dokonca aj Galaxy S10+. Zariadenie je vďaka väčšej batérii o niečo ťažšie, čo je pri high-end smartfóne jedine dobre. Posledné, čo by ste chceli je to, aby v ruke pôsobil ako lacná hračka. Galaxy Note10 a Note10+ predstavujú pravý opak. Je to kus inžinierskeho drahokamu, ktorý nebudete chcieť pustiť z ruky.

Obrovský výkon, ktorý ohromí

Samsung v Galaxy Note10 a Note10+ nasadil to najvýkonnejšie, čo mal k dispozícii. Zariadenia určené pre európsky trh už tradične získali čipset vlastnej výroby, teda Exynos. Exynos 9825 je v porovnaní s jeho predchodcom energicky úspornejší a zároveň výkonnejší, vďaka čomu zariadeniu ponúka dosť výpočtových konských síl na zvládnutie aj tých najnáročnejších aplikácií, hier či iných úloh (o tom viac neskôr).

Súčasťou čipsetu je pochopiteľne aj grafický čip. V prípade Note10 a Note10+ ide o Mali-G76 MP12, ktorý prináša až 40 % zlepšenie vo výkone. Vďačiť tomu môže hlavne vďaka modernému 7-nanometrovému výrobnému procesu, ktorý jednotlivé tranzistory tvoriace procesor natlačil ešte bližšie k sebe. V počítačovej rétorike to znamená, že čipset pre správne fungovanie využíva menej energie a zároveň ponúka podstatne vyšší výkon.

Ultrarýchle úložisko, ktoré nesklame

Čo sa výkonu týka, Samsung sa nezastavil len pri procesore. Upgradom prešla aj vnútorná pamäť, ktorá je v prípade Note10 a Note10+ poriadne veľká. K dispozícii máte modely s 256 GB alebo 512 GB ultrarýchlym UFS 3.0 úložiskom.

Tí, ktorí nepoznajú označenie UFS 3.0 by mali vedieť, že ide o novú generáciu pamätí, ktoré sú schopné oveľa rýchlejších prenosových rýchlostí. Okrem toho, Note10 a Note10+ nevyužívajú štandardný EXT4 ale výkonnejší F2FS systém, vďaka čomu výkon úložiska a často aj výkon celého systému podstatne prekračuje konkurenciu. Toto je jedna z tých „skrytých“ výhod, ktoré sa tak často nespomínajú, no sú badateľné hlavne po dlhšom čase používania. Nakoniec pripomenieme, že ak by vám 512 GB úložiska nestačilo, môžete ho pomocou microSD karty rozšíriť o ďalší 1 TB. Veľmi pôsobivé.

No a čerešnička na záver – Note10+ ponúka až 12 GB operačnej pamäte RAM, vďaka čomu je telefón schopný v pamäti udržať viac aplikácií, ktoré môžete následne otvárať bez opätovného načítania.

Samsung Galaxy Note10+

Väčšia batéria, ktorá vás podrží

Najväčším problémom novodobých smartfónov je ich výdrž batérie. Samsung sa tento problém pri Note10+ rozhodol riešiť v dvoch bodoch. Prvé riešenie bolo celkom zjavné – v porovnaní s minuloročným modelom batériu podstatne zväčšil. V Note10+ tak nájdete 4 300 mAh batériu, ktorá telefón dokáže hravo poháňať celý deň.

Druhým vylepšením je podstatne kratší čas nabíjania. Ak patríte medzi ľudí, ktorí od telefónu vyžadujú maximálny výkon počas celého dňa, možno sa vám už stalo, že s klesajúcou batériou začína stúpať aj obava z toho, že vám nevydrží do konca dlhého dňa.

Samsung pre takéto prípady predstavil výrazne rýchlejšie 45 W nabíjanie. Smartfón to dokáže docieliť prostredníctvom samostatne predávanej nabíjačky, ktorá sa hodí hlavne najnáročnejším zákazníkom. Rýchle dobitie telefónu na letisku vám preto nemusí doplniť pár % batérie ale rovno polovicu či celú batériu. Toto je vlastnosť, ktorú sme vyskúšali aj na vlastnej koži a funguje vynikajúco. Žijeme v čase, kedy je dobíjanie telefónu cez deň sem-tam nutné. Ak to teda máme robiť, nech je to čo najrýchlejšie.

S Pen, ktorý vás prekvapí

Čo by to bol za Galaxy Note, ak by neponúkal ikonické pero S Pen. Malý stylus počas rokov prešiel obrovskými zmenami. Všetky skúsenosti, ktoré Samsung nazbieral za všetky tie roky pretavil do nenápadného pera schovaného priamo v konštrukcii Note10 a Note10+. Skutočne ide o stylus, ako žiaden iný.

Disponuje totiž Bluetooth pripojením (od Note9), ktoré ďalej Samsung vylepšil o tzv. Air Commands. Ide o funkcionalitu, ktorá vám telefón umožňuje ovládať z diaľky len za pomoci S Pen. Gestami tak môžete ovládať fotoaparát, v ktorom môžete obraz približovať, prepínať medzi predným a zadným fotoaparátom a podobne.

Veľmi šikovná vec, hlavne pri fotení väčších skupín ľudí. Samsung spolupracuje aj s vývojármi tretích strán, ktorí funkcionalitu S Pen implementujú do svojich aplikácií, vďaka čomu sa bude Note10 doslova zlepšovať časom.

V kapitole o S Pen nemôžeme nespomenúť fakt, že Note10 a Note10+ teraz rozumejú vášmu písmu. To, čo napíšete na displej perom dokážu rozpoznať a automaticky previesť do poznámok napísaných paličkovým, resp. počítačovým písmom. Tieto poznámky samozrejme môžete zdieľať, no zároveň v nich môžete vyhľadávať. Toto by mi pri štúdiu na univerzite ušetrilo veľa nervov.

Samsung DeX, ktorý vám pomôže

Samsung Galaxy Note10 a Note10+ majú obrovský výkon, to sme rozobrali o pár kapitol vyššie. Ako sme spomenuli, veľký výkon dokáže Samsung využiť aj inak ako len hraním nových hier (aj keď toto mu ide fantasticky).

Spoločnosť už pred niekoľkými rokmi predstavila prostredie DeX. Ide o prostredie poháňané smartfónom, ktoré vám umožňuje použiť napríklad cudzí počítač a premeniť ho na svoj. Celé používateľské prostredie pritom poháňa smartfón, a tak ostáva v bezpečí váš smartfón a aj počítač, ku ktorému sa pripájate.

Na pripojenie budete potrebovať USB kábel, pomocou ktorého si „svoj počítač“ môžete spraviť z počítača na hoteli alebo u  niekoho na návšteve. Vynovený DeX vám zároveň ponúka možnosť využívať Android aplikácie a PC aplikácie bok po boku. Umožňuje dokonca aj presúvanie súborov pomocou myši z jedného systému na druhý. To sa hodí napríklad v prípade, ak fotíte telefónom a fotografiu rýchlo potrebujete spracovať, povedzme vo Photoshope.

Stačí pripojiť Note10 k PC, spustiť DeX, presunúť súbor, medzičasom priamo z PC odpísať vašim kontaktom cez SMS či jednu z aplikácií a následne upravený súbor opäť presunúť na telefón a následne zdieľať na niektorej sociálnej sieti. Všetko z pohodlia počítača. Situácií, kedy sa DeX skutočne môže hodiť je nekonečno, stačí len prísť na to, čo najviac vyhovuje vám.

DeX je dostupný pre Windows 7, Windows 10 a Mac.

Samsung Galaxy Note10+

Profesionálny fotoaparát, ktorý zachytí všetko

Fotoaparáty sú naozaj samostatnou kapitolou, pretože je to oblasť, v ktorej je Samsung ako ryba vo vode (nie je samozrejme jedinou). Nové rozloženie fotoaparátov skrýva hlavný objektív (12 Mpx, f/1.5 & 2.4), ultra širokouhlý objektív (123°, 16 Mpx, f/2.2), na ktorý som sa ja osobne veľmi tešil, teleobjektív (12 Mpx, f/2.1) a objektív pre hĺbkové snímanie (DepthVision).

Spolu s vylepšeným fotoaparátom prichádza aj množstvo funkcií, ktoré nesklamú ani tých najväčších kreatívcov. Note10+ síce obsahuje funkcie, ktoré sme mali možnosť vidieť aj v skoršie predstavenom Galaxy S10, no v sérii Note sú implementované prvýkrát.

S Galaxy Note10+ budete vytvárať pôsobivé snímky, ale aj dychberúce videá. Bokeh efekt už nie je iba záležitosťou fotografií. Vytvárajte videá s bokeh efektom v reálnom čase a nechajte originálne vyniknúť objekt vášho natáčania. K perfektnému výsledku prispeje aj funkcia Zoom-In mikrofón. Pri priblížení vo videu sa hlasitosť zvuku zintenzívni a naopak pri oddialení je zvuk jemnejší. Vďaka tomu vás výsledné video dokonale vtiahne do deja. Celkový zážitok naviac podčiarknu hlboké farebné tóny a detaily v 4K UHD a o vyvážený kontrast v každej scéne sa zase postará technológia HDR10+.

Samsung Galaxy Note 10+
Samsung Galaxy Note 10+

Bezpečnosť, ktorá nesklame

Samsung Galaxy Note10 a Note10+ disponujú niekoľkými účinnými systémami navrhnutými tak, aby ochránili vaše dáta pred zneužitím. Tie základné sú jasné – ochrana pomocou PIN kódu či nakreslenia vzoru. Tým sa však mohli pýšiť aj zariadenia spred desiatich rokov.

Samsung do radu Note10 integroval „niekoľko“ ďalších vrstiev zabezpečenia. Majitelia sa tak môžu spoľahnúť napríklad na poriadne rýchly systém rozpoznania tváre či ultrazvukový snímač odtlačkov prstov schopný rozoznať majiteľa aj vtedy, keď má mokré prsty.

Ani to však nie je všetko. V Note10 už tradične nájdete aj bezpečnostnú platformu Samsung Knox, ktorá je navrhnutá tak, aby dáta chránila nielen na softvérovej, ale aj hardvérovej úrovni. Oddeliť tak napríklad môžete vaše súkromné dáta od tých pracovných.

Samsung Galaxy Note10+

Displej, ktorý vás pohltí

Samsung Galaxy Note10 a Note10+ sú vybavené tými najkvalitnejšími displejmi, aké sme na smartfónoch od Samsungu doteraz mohli vidieť. Väčší Note10+ ponúka až 6,8-palcový Dynamický AMOLED displej, ktorý sa zmestil do kompaktnejšieho tela, vďaka čomu je celková veľkosť zariadenia takmer identická s jeho predchodcom.

Displej skutočne siaha od okraja po okraj s minimálnymi rámikmi hore aj dole, vďaka čomu si vyslúžil pomenovanie Cinematic Infinity Display.

Vaše oči sa môžu pásť na nádhernom rozlíšení 3 040 x 1 440 pixelov, podpore HDR10+ a maximálnom jase až 1 200 nitov, čo je dôležité hlavne pri práci v exteriéri. Celkovému dojmu z displeja nahráva aj extrémne vysoká presnosť farieb na úrovni len 0,4 JNCD. Just Noticeable Color Difference, je štandard, ktorý predstavuje rozdiel medzi reálnou farbou a farbou v podaní displeja. Čím je hodnota nižšia, tým sú farby vernejšie. Hodnota 0,4 teda asi hovorí za všetko. Samsung to jednoducho s displejmi vie.

Tento obsah vznikol v spolupráci so spoločnosťou Samsung Electronics Czech and Slovak.