Úvod Sociálne siete Facebook Ovládanie Facebooku myšlienkami: Zuckerberg pracuje na kontroverznom zariadení

Ovládanie Facebooku myšlienkami: Zuckerberg pracuje na kontroverznom zariadení

0

Výkonný riaditeľ gigantickej sociálnej siete Facebook údajne buduje zariadenie na čítanie myšlienok jej používateľov. Odvážny krok, nemyslíte?

Facebook mieri k vysokej méte – získať prístup k informáciám o používateľoch nielen cez ich smartfóny a počítače ale priamo z ich mozgov. Nová technológia, na ktorej má tím momentálne pracovať, by mohla jedného dňa umožniť používateľom preklikávať sa cez nástenku Facebooku alebo dokonca odpisovať na správy len použitím ich mysle.

Koncept je pomerne jednoduchý. Inteligentné objekty dokážu síce komunikovať medzi sebou, s ľudským mozgom však nie. Riešením je podľa Zuckerberga zariadenie, ktoré bude čítať signály v mozgu a potom ich používať na odblokovanie dátových tokov myšlienok. Facebook testuje takéto rozhranie medzi mozgom a počítačom už niekoľko rokov. Je neinvazívne a jedného dňa by sme mohli s jeho pomocou ovládať aj AR aplikácie.

Chceli by však niečo takéto ľudia využívať?

Zuckerbergov nápad analyzoval aj profesor práva z Harvardu, Jonathan Zittrain, ktorý sa šéfa sociálnej siete pýtal aj na etické implikácie nového zariadenia. Šéf Facebooku má na chystanú novinku jasný názor: „Toto by bolo pravdepodobne niečo, čo by si ľudia vybrali sami, nie je to niečo, čo by sme im nútili.“ 

Nepredstierané nadšenie šéfa Facebooku je v tomto prípade vcelku ironické. V posledných rokoch stratil Facebook dôveryhodnosť a nevyhol sa ani zlej tlači a správam o narúšaní súkromia. Budúcnosť, v ktorej by sa Facebook ponevieral v mysliach ľudí je tak veľmi zvláštnou predstavou.