Samsung nám presne pred týždňom ukázal trio nových smartfónov. Prinášajú so sebou nemalé vylepšenia, ktoré určite lákajú nejedného z vás. Ak vlastníte Galaxy S8, S8 Plus, S9 alebo S9+, možno nastal čas na upgrade. Nižšie sme rozpísali pár dôvodov, prečo by ste tak mali alebo naopak nemali spraviť.

Pri rozhodovaní sa o tom či si kúpite nový smartfón by ste si mali položiť otázku, prečo tak chcete spraviť. Chcete väčší displej? Dlhšiu výdrž batérie alebo vás skôr zaujímajú lepšie fotoaparáty?

V tomto porovnaní sa pozrieme na Galaxy S10 a S10+ (S10e vynechám) a staršie generácie, teda S8, S8+, S9 a S9+.

Neprehliadnite: TOP 5 vecí z výbavy Samsung Galaxy S10

Majte na pamäti, že toto porovnanie je založené prevažne na hardvérovej výbave. Plnú recenziu Galaxy S10+, v ktorej sa určite objaví aj porovnanie s predchádzajúcimi generáciami, momentálne pripravujeme.

Chcem väčší displej, oplatí sa S10/S10+? – ÁNO

Keď Samsung predstavil Galaxy S8, resp. Galaxy S8+, zvyknúť sme si museli na užšie a vyššie Infinity displeje. Vlajkové lode z roku 2017 ponúkali 5,8“, resp. 6,2“ displeje. S príchodom Galaxy S9 a S9+ sa veľkosť displejov nijako dramaticky nezmenila. Stalo sa tak až pri Galaxy S10 a S10+.

Tohtoročné novinky totiž ponúkajú 6,1“ (S10), resp. 6,4“ (S10+) displeje. Tí, ktorým sa okamžite zježili chlpy na rukách, buďte kľudní. Samsungu sa vďaka tenším rámikom podarilo väčšie displeje vtesnať do konštrukcie, ktorá je takmer na chlp rovnako veľká ako pri predchádzajúcej generácie.

To nie je všetko, novinky sú tenšie a navyše aj ľahšie. Zmenil sa aj pomer strán. Z 19,5:9 sa stal 19:9, čo zapríčinilo aj miernu zmenu rozlíšenia. Rad Galaxy S8 a S9 ponúkal panel s rozlíšením 2 960 x 1 440 pixelov, Galaxy S10 má panel s rozlíšením 3 040 x 1 440 pixelov. Okrem toho, S10 už nemá Super AMOLED, ale Dynamic AMOLED displej s certifikáciou HDR10+.

Ak hľadáte väčší a jednoznačne lepší displej, je čas na výmenu.

Chcem krajší dizajn a lepšie riešenia. – ÁNO

Ak sa vám páči celkový dizajn smartfónov radu Galaxy S, nebudete sklamaní, práve naopak. Budete nadšení. Galaxy S10 a S10+ patria medzi najkrajšie a najlepšie spracované smartfóny súčasnosti. Srší z nich nielen srdce dizajnéra, ale aj kvalita hardvérového prevedenia. Samsung ponechal to, o čo sme ho žiadali (napr. 3,5 mm výstup pre slúchadlá) a nakoniec sa podvolil aj miernym zmenám (napr. možnosti nastavenia Bixby tlačidla na iné aplikácie). Momentálne zisťujeme či to bude S10 podporovať aj na Slovensku, no pevne veríme, že áno.

Medzi najväčšie zmeny však jednoznačne patrí uloženie snímaču odtlačkov prstov. Galaxy S8 ho mal vedľa zadného fotoaparátu, S9 pod fotoaparátom, čo bolo síce lepšie riešenie než pri S8, no stále to nebolo ono. Samsung Galaxy S10 už ponúka snímač priamo v displeji. Nejde pritom o úplne obyčajný senzor. S10 disponuje ultrazvukovým snímačom, čo znamená, že je presnejší, bezpečnejší a rýchlejší než jeho optické alternatívy.

Pochopiteľne, ak si chcete užiť veľký displej na Galaxy S10, vyrovnať sa budete musieť aj s dierou v displeji. Galaxy S10 ju má menšiu, keďže v nej má len jeden fotoaparát, Galaxy S10+ v nej má uložené až dva senzory. Mne osobne to neprekážalo, vám však môže. Treba si to pozrieť naživo alebo na videách či fotkách.

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10

Chcem viac pamäte, vyšší výkon a dlhšiu výdrž. – Áno

Ak je tvojim cieľom pripravenosť na akúkoľvek hru, seriál či objemný film, S10 môže byť to pravé orechové. Samsung Galaxy S8 aj S9 prišli v základnej verzii so 64 GB úložiskom, čo je verzia, ktorú si kúpil najväčší počet ľudí. Osobne som Galaxy S9+ používal celý rok a musím povedať, že pred pár dňami mi pri snahe o nainštalovanie aplikácie prišla notifikácia o dochádzajúcom mieste. Doteraz sa mi to nestalo, no pri čoraz väčších aplikáciách, hrách a vzostupe služieb ako Netflix, ktoré vám umožnia obsah stiahnuť na neskôr je to reálna hrozba pre mnohých ľudí.

Galaxy S10 a S10+ prichádzajú v základnej verzii so 128 GB úložiskom. Dostupná je pochopiteľne aj 512 GB verzia. Galaxy S10+ v prémiovej keramickej edícii navyše môžete mať až s 1 TB úložiska, ktoré môžete rozšíriť o ďalších 512 GB. Šialené.

V tejto sekcii rozhodovania spomeniem aj výdrž batérie, keďže tá pri Galaxy S8 aj Galaxy S9 patrila medzi najväčšie slabiny. Galaxy S10 ponúka 3 400 mAh batériu (S8 a S9 mali 3 000 mAh batériu) a Galaxy S10+4 100 mAh batériu (S8+ a S9+ mali 3 500 mAh batériu). Práve 400, resp. 600 mAh je podľa mojich prvotných testov rozdiel medzi červenými a zelenými číslami na konci dňa. Pri S9+ sa mi bežne stávalo, že som šiel spať s telefónom, ktorý s 2 % batérie ledva dýchal – aj to len vtedy, keď som mal šťastie. Galaxy S10+ mi pri rovnakej záťaži do červených čísel (pod 15 %) zatiaľ nespadol.

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10 (FOTO Lukáš Zachar)

Chcem lepší fotoaparát. – Áno/aj

Vždy keď sa snažím niekomu odporučiť telefón, téma fotoaparátu je ošemetná záležitosť. To, čo sa niekomu môže páčiť, sa inému páčiť nemusí. Niekto má rád žiarivé farby, ktoré však nekorešpondujú s realitou, niekto zas chce farby, ktoré sa realitu verne kopírujú.

Jedno je ale jasné. Galaxy S10 a S10+ majú fotoaparáty, ktoré nesklamú. Patria totiž medzi špičku, o čom svedčí aj skóre od expertov z DxOMark. Nehovorím, že práve jeden číselný údaj je to, podľa čoho by ste sa rozhodnúť, no je to dobrá indikácia toho, že S10 a S10+ nezaostávajú ani v tomto aspekte.

Pri fotoaparáte uvidíte najväčšiu zmenu vtedy, ak vlastníte Galaxy S8, S8+ alebo Galaxy S9. Tieto telefóny majú vzadu len jeden fotoaparát, čo pri skoku na tri fotoaparáty na S10 a S10+ pocítite poriadne. Rozdiel je však pekne viditeľný aj medzi S9+ s duálnym fotoaparátom a oboma novinkami.

Samsung totiž začal ponúkať tri ohniskové vzdialenosti, vrátane ultraširokouhlého záberu, ktorý je fantastický. Nechýba ani klasický (široký) objektív a samozrejme zoom, ktorý poznáme z portrétového režimu.

Výraznou zmenou prešli aj predné fotoaparáty, ktoré sú lepšie než na akomkoľvek inom telefóne, čo sa opäť odzrkadlilo aj na skóre v DxOMark.

Takže v skratke, áno, ak chcete lepší fotoaparát, Galaxy S10 a S10+ sa vám budú veľmi páčiť.

Samsung Galaxy S10 a S10+
Samsung Galaxy S10 a S10+

Záver – skutočne sa oplatí?

Oplatí, no priplatíte si. Samsung Galaxy S10 začína na cene 899 €, Galaxy S10+ zas na cene 999 €. Samsung mi potvrdil, že 8. marca spustí špeciálnu akciu na kúpu S10 za ešte zvýhodnenejšiu cenu než pri klasickom výkupe starého zariadenia. Povráva sa o bonuse, tak uvidíme či to bude pravda.

Ak ste nedočkaví, Galaxy S10 si môžete aj predobjednať. Ak tak spravíte do 7. marca, ako darček dostanete bezdrôtové slúchadlá Galaxy Buds (ktoré sú inak vynikajúce).

Čo hovoríte na možnosť upgradu na výročný model radu Galaxy S vy? Oplatí alebo neoplatí sa? Čím viac hláv, tým viac rozumu, tak nám dajte vedieť.