Úvod Samsung Samsung Galaxy S9 Samsung Galaxy S9 má senzor od 2 výrobcov: Takto zistíš, ktorý má...

Samsung Galaxy S9 má senzor od 2 výrobcov: Takto zistíš, ktorý má tvoj kus!

Ak chceš vedieť aký senzor používa tvoj Galaxy S9, máme pre teba návod.

0

Samsung už podobne ako v minulosti svoje vlajkové lode vybavil dvoma rôznymi fotoaparátmi. Galaxy S9 a S9+ tak môžu disponovať senzorom Sony IMX345 alebo senzorom Samsung S5K2L3 ISOCELL z vlastnej výroby.

Oba senzory disponujú 3-vrstvovým dizajnom zloženým z CMOS senzora, ISP (Image signal processor) a DRAM čipu určeného pre spracovanie 960 fps slow-motion videa. Uloženie jednotlivých vrstiev je však v oboch prípadoch rozdielne.

Sony s elegantnejším riešením

V senzore Sony IMX345 sa DRAM čip nachádza medzi vrstvou CMOS senzora a ISP. Samsung pri senzore S5K2L3 zvolil iný postup. Vyrobil 2-vrstvový dizajn (CMOS + ISP), ku ktorého spodnej strane pripojil DRAM čip (LPDDR4).

Sony IMX 345
Prierez senzorom Sony IMX 345. Zdroj: Tech Insights

Zaujímavé je aj to, že aj napriek tomu, že je spoločnosť Sony aj naďalej lídrom vo vývoji senzorov, už Samsung až tak ďaleko nezaostáva. Japonská spoločnosť svoj 2-vrstvový dizajn predstavila v roku 2014, Samsung až v roku 2016.

Samsung S5K2L3SX
Prierez senzorom Samsung S5K2L3SX. Zdroj: Tech Insights

Pri 3-vrstvovom dizajne sa rozdiel znížil, keď Sony svoj senzor predstavil minulý rok, Samsung tento rok.

Ako zistiť, ktorý senzor používa tvoj Galaxy S9 alebo S9+

Je to skutočne jednoduché. Stačí, ak si stiahneš aplikáciu AIDA64, otvoríš ju, ťukneš na „Devices“ a potom nájdeš „Camera ID“. V našom prípade bolo toto políčko hneď prvé. Nezabudni aplikácii povoliť prístup k fotoaparátu, ktorý si vypýta automaticky.