Úvod Výrobcovia Sony Sony Xperia XZ2 a XZ2 Compact: Inovovaný dizajn, maximum výkonu a FHD...

Sony Xperia XZ2 a XZ2 Compact: Inovovaný dizajn, maximum výkonu a FHD 960 FPS slow-mo videá

0
sony xperia XZ2

Fanúšikovia Xperia zariadení z dielne divízie Sony Mobile môžu zamerať pozornosť na čerstvo predstavené novinky Xperia XZ2 a Xperia XZ2 Compact. Prichádzajú s aktualizovaným vzhľadom a maximom mobilného výkonu.

Sony Xperia XZ2 a XZ2 Compact majú veľmi veľa spoločného sú praví súrodenci, pričom hlavný rozdiel tkvie vo veľkosti oboch zariadení. Sony Xperia XZ2 má displej s 5,7-palcovou uhlopriečkouSony Xperia XZ2 Compact obrazovku s 5,0-palcovou diagonálou.

Oba displeje ponúkajú FHD+ rozlíšenie, teda hustotu 2160 x 1080 pixelov a pomer strán 18:9. Aj vďaka takejto obrazovke zostal priestor pre úpravy vzhľadu, ktorý prichádza so podstatne užšími rámikmi.

Nové Xperie majú stále pomerne hranatý tvar, aj keď už nie taký výrazný. Zadné strany smartfónov majú výraznejšie zakrivenie, ktoré by malo prispieť k lepšej ergonómii. Obe zariadenia z prednej strany chráni sklo Gorilla Glass 5, majú kovový rám, no kompaktný model prichádza so zadným krytom z matného plastu. Xperia XZ2 má chrbát zo skla.

Sony Xperia XZ2
Sony Xperia XZ2

Smartfóny sú odolné voči vode a prachu. Výrobca pripomína, že im neublíži dážď alebo ľahké umytie pod tečúcou vodou. Novinky by sa ale mali vyhýbať slanej vode, hlbokému ponoru či chlórovej vode v bazénoch.

Sony Xperia XZ2 a XZ2 Compact

Dobré správy, obe zariadenia poháňa vrcholový mobilný čipset Qualcomm Snapdragon 845 spolu so 4 GB operačnou pamäťou a 64 GB úložiskom. Nechýba podpora pre microSD (do 400 GB) karty, ktorá je však súčasťou hybridného slotu pre SIM karty.

Oba smartfóny majú Bluetooth 5.0, NFC, USB C, GPS, GLONASS a batérie s kapacitami s kapacitami 3180 mAh, resp. 2870 mAh v prípade menšieho modelu. Rýchlejší prenos dát zabezpečí modem X20 LTE.

Sony ďalej hovorí o najhlasnejších stereo reproduktoroch v mobilnom segmente. Výrobca ich nazval S-Force Front Surround a kričať na vás budú z prednej strany. Sony sa na nič extra nehrá a ich novinky jednoducho cielia na maximum mobilnej multimediálnej zábavy.

Sony Xperia XZ2
Sony Xperia XZ2

Tak napríklad Dynamic Vibration System spustí jemné vibrácie na základe zvuku z videí alebo hier, ktoré by mali umocniť zážitok zo sledovania obsahu. Obrazovky smartfónov podporujú zobrazenie HDR obsahu a výrobca pribalil aj technológiu z televízorov Sony BRAVIA, ktorá umožní previesť klasický SDR formát obsahu do HDR.

Pri kamerách vidíme podporu pre štandard BT.2020, ktorý vypovedá o oveľa širšom rozsahu farieb pri zázname videa aj v 4K rozlíšení.

Fotoaparáty

Sony Xperia XZ2 a XZ2 Compact možno nemajú premenlivú clonu ako Samsung Galaxy S9, majú ale kvalitnejšie superspomalené videá. Extra snímkovanie 960 FPS je k dispozícii v FHD 1080p rozlíšení.

Kompromis tu ale je. Veľkosť vyrovnávacej pamäte obrazového snímača sa nezmenila. FHD 960 FPS video síce zhotovíte, ale iba s polovičnou dĺžkou trvania oproti HD 720p kvalite. Kvalitu si pochopiteľne prispôsobíte v nastaveniach.

Sony Xperia XZ2
Sony Xperia XZ2 Compact

Smartfóny využívajú samostatný Motion Eye fotoaparát ( 1/2.3″ IMX400) s rozlíšením 19 Mpx a clonou f/2.0. Nechýba 5-osová stabilizácia obrazu, hardvérová spúšť, veľmi rýchle hybridné zaostrovanie a infračervený senzor pre čo najvernejšie vyváženie bielej farby.

Dôležité sú tiež nové algoritmy BIONZ pre spracovanie obrazu. Šum, podanie farieb, reprodukcia detailov, kontrast…všetko by malo byť lepšie v porovnaní s predchodcom XZ1.

V oboch prípadoch sa na prednej strane nachádza 5 Mpx kamera.

Ceny, prevedenia a rozdiely

Logický rozdiel tkvie v kapacitách akumulátorov, v rozmeroch a vo váhe. Väčšia Xperia XZ2 váži 198 gramov a meria 153 x 72 x 11,1 mm. Kompaktná verzia je o 30 gramov ľahšia a jej rozmery sú 135 x 65 x 12,1 mm. Novinky nie sú zrovna najštíhlejšie.

Menšia Xperia XZ2 Compact nedisponuje vibrujúcou podporou pre multimédiá Dynamic Vibration System a nemá bezdrôtové nabíjanie Qi. O niečo horšia je maximálna rýchlosť sťahovania, čo však až tak neprekáža. XZ2 Compact dokáže sťahovať dáta maximálnou rýchlosťou 800 MB za sekundu.

Smartfóny sa budú predávať v striebornom, čiernom, zelenom a ružovom farebnom prevedení a oba pracujú s najnovšou verziou OS Android Oreo.

Výrobca oficiálne ceny neprezradil. V amerických dolároch sa hovorí o sumách 700, resp. 600 USD. Európske ceny ešte pred oficiálnym zverejnením lietali po sociálnej sieti Twitter. Spoľahnúť sa na ne ale úplne nemôžeme.

Xperia XZ2 by mala stáť 799 EUR a jej kompaktná sestra 599 EUR.

Video