Úvod Novinky Android Samsung Galaxy S9 a S9+ podporuje projekt Treble, ktorý zabezpečí rýchlejšie aktualizácie

Samsung Galaxy S9 a S9+ podporuje projekt Treble, ktorý zabezpečí rýchlejšie aktualizácie

Svitá na lepšie (aktualizačné) časy

0
samsung galaxy S9

Spoločnosť Google predstavila takzvaný Project Treble spolu s OS Android Oreo na májovej vývojárskej konferencii Google I/O. Podstata projektu tkvie v citeľnom zjednodušení distribúcie aktualizácií operačného systému. 

V rámci projektu Treble je firmvér výrobcu spolu s jeho užívateľským prostredím oddelený od samotného operačného systému. V bežnej koncepcii sú tieto položky previazané.

Projekt Treble vyzerá ako výborná vec, no niektorí výrobcovia smartfónov ho jednoducho oželeli. Implementácia do starších, resp. skôr vydaných zariadení je jednoducho príliš zložitá.

Preto niektoré smartfóny dostali aktualizáciu na Android Oreo, ale bez projektu Treble. Samostatný vyhradený priestor pre operačný systém teoreticky umožňuje takmer okamžitú aktualizáciu po vydaní novej verzie systému.

projekt Treble
© Google

V praxi to asi okamžité nebude, no malo by ísť o citeľné zrýchlenie v doručovaní aktualizácií. Samsung zrovna nepatrí medzi aktualizačných rýchlikov, a to nie je vôbec sám.

Je preto skvelé počuť, že najnovšie vlajkové smartfóny Samsung Galaxy S9 a S9+ disponujú priamou podporou pre projekt Treble. Distribúcia bezpečnostných záplat a hlavných inovácií operačného systému by tak mala prebiehať promptnejšie.

Súčasťou najnovšieho hardvéru s prémiovou vizitkou by mal byť aj najnovší softvér, a to za každých okolností.