Úvod Zaujímavosti Čo všetko dokáže v roku 2018 ponúknuť smartfón za 30 dolárov?

Čo všetko dokáže v roku 2018 ponúknuť smartfón za 30 dolárov?

0
smartfon
© pxhere.com

Ešte minulý rok sme informovali, že Google spolupracuje s indickými výrobcami na smartfónoch, ktoré by stáli okolo 30-tich EUR. Prvý kus s logom spoločnosti Micromax má prísť na indický trh tento mesiac.

Dobra pokročila a dnes viete byť súčasne mobilný a online za pár drobných. Ako dobrý príklad poslúži Alcatel Verso, ktorý sa ocitol v ponuke operátora Cricket Wireless. Operátor ho dá zákazníkom za jednorazovú cenu 30 dolárov aj spolu s novým telefónnym číslom.

Je však smartfón za 30 dolárov vôbec použiteľný? Podľa tabuliek áno. Alcatel Verso si rozumie s modernými 4G sieťami, čiže sa nekoná žiadne obmedzenie maximálnou 3G podporou.

Výkon zabezpečuje základný procesor výrobcu Qualcomm s označením Snapdragon 210. Popri 6xx a 8xx radoch je fajn vidieť, že existuje aj dvojkový rad, ktorým sa OEM výrobcovia asi príliš nechvália.

Alcatel Verso
© alcatel.com

Aj keď výkon nepokryje náročnejšie operácie alebo nebodaj hry, surfovanie po internete, vyhľadávanie, komunikačné aplikácie a napríklad navigáciu utiahne. Určite pomôže aj 2 GB kapacita operačnej pamäte. Kapacita úložiska má kedysi bežných, dnes už veľmi skromných 16 GB.

Slot pre microSD karty znesie médium s maximálnou kapacitou 128 GB a batéria má objem 2050 mAh. Žiadne rýchle nabíjanie pochopiteľne nečakajte. Fotoaparáty pracujú iba s 5 Mpx, resp. 2 Mpx rozlíšeniami a citeľne nižšie rozlíšenie má aj displej, aj keď pri menšej 5-palcovej uhlopriečke. Obrazovka ponúka hustotu 854 x 480 pixelov a ochranné sklo Dragontrail.

Alcatel Verso
© alcatel.com

Smartfón poháňa operačný systém Android Nougat v bežnej verzii. Možno by mu svedčalo prevedenie Android One poprípade Android Oreo v Go edícii. Všetky detaily sa nachádzajú na oficiálnej stránke alcatel.com.

153 gramov vážiaci smartfón sa chváli štruktúrou zadného krytu a hlavného tlačidla, ktorá zvyšuje komfort pri manipulovaní. Tu vás problémy s odtlačkami prstov a klzkým povrchom zo skla nedobehnú.

Alcatel Verso je jednoducho akosi vlajkovou loďou ultra lacných smartfónov.