Úvod Zariadenia Google spolupracuje s indickými výrobcami. Výsledkom je smartfón za necelých 30 EUR

Google spolupracuje s indickými výrobcami. Výsledkom je smartfón za necelých 30 EUR

0
smartfonov
Ilustr. foto © Micromax

Spoločnosť Google spolupracuje s niektorými indickými výrobcami smartfónov na novom, presnejšie na nových inteligentných mobilných telefónoch, ktoré si bude môcť dovoliť skutočne každý.

Základom ultra lacných smartfónov bude operačný systém Android Oreo v tzv. Go edícii (podrobnosti TU). Ide o výrazne odľahčenú verziu populárneho operačného systému, ktorej bude stačiť napr. 512 MB – 1 GB operačnej pamäte.

Citeľne zoštíhlené budú aj dvorné aplikácie spoločnosti Google, ktoré sú taktiež označené prívlastkom Go. Poznáme napr. Files Go alebo Google Mapy Go, ktoré si môžete vyskúšať TU.

smartfónov
© Google

Do procesu sú tiež zapojení producenti procesorových sád pre mobilné zariadenia  Qualcomm a MediaTek. Tí optimalizujú svoje čipsety presne pre potreby ľahkého operačného systému Android (Oreo) Go.

Smartfón za necelých 30 EUR

Prvý takýto smartfón bude predstavený na konci tohto mesiaca v Indii. Vyrobí ho spoločnosť Micromax, pričom sa na jeho vývoji podieľal aj samotný Google. 32-dolárový smartfón nebude sám.

Cenovo podobné zariadenia uvedú na indický trh aj výrobcovia Intex, Lava, Karbonn a zrejme aj miestny operátor Jio. Pred dvoma rokmi mali indickí výrobcovia smartfónov na svojom domácom trhu približne 50-percentný podiel. V súčasnosti to je asi iba 15 percent.

Domácich z hry vytlačili čínski výrobcovia smartfónov, ktorí na indickom trhu predávajú aj tie najlacnejšie modely zo svojich ponúk. Polovica všetkých predaných smartfónov v Indii pochádza z tej najnižšej vstupnej kategórie zariadení.

smartfónov
Príjmy spoločnosti Google na indickom trhu za posledné roky © Company Filings

Google tak užívateľom spolu s menovanými výrobcami ponúkne obdobne lacné zariadenia ale optimalizované tak, aby sa dalo hovoriť o dobrom užívateľskom zážitku. Indický trh by mal byť pre spoločnosť Google dôležitý, keďže mu zabezpečuje príjem v hodnote viac ako jednej miliardy dolárov.

India predstavuje druhý najväčší trh s inteligentnými mobilnými telefónmi na svete. Z druhej priečky vytlačila USA. Vôbec najväčším trhom so smartfónmi je stále Čína.