Úvod Výrobcovia Lenovo Lenovo Mirage Solo – samostatná VR súprava, ktorá nepotrebuje smartfón

Lenovo Mirage Solo – samostatná VR súprava, ktorá nepotrebuje smartfón

0
lenovo mirage solo
© Lenovo

Spoločnosť Google predstavila na minuloročnej konferencii I/O platformu pre virtuálnu realitu, ktorá sa nazýva Daydream VR. Prvé zariadenie, VR headset Google Daydream View, bolo postavené na jednoduchšej koncepcii, ktorá využívala kapacity vloženého smartfónu.

V podstate išlo o niečo veľmi podobné ako súprava Gear VR od Samsungu. Platforma Google Daydream VR sa mala dočkať rozšírenia v podobe dvoch samostatných súprav, ktoré mali vyrobiť spoločnosti Lenovo a HTC.

Výrobca HTC od projektu odstúpil, no Lenovo sa odhodlalo priviesť iniciatívu do finále. Výsledkom je samostatná VR súprava Lenovo Mirage Solo, ktorá pre svoj chod nepotrebuje vložený smartfón, pripojený počítač a beží na platforme Daydream spoločnosti Google.

lenovo mirage solo
Pohľad na „vnútornosti“ novej súpravy © Lenovo

Súprava Lenovo Mirage Solo bola predstavená na podujatí CES 2018. Všetok potrebný hardvér je integrovaný priamo vo VR súprave. Stačí si ju len nasadiť na hlavu, zapnúť a užívať si digitálny obsah vo virtuálnej realite.

Absencia akejkoľvek pripojenej periférie, teda okrem bezdrôtového ovládača, nie je jediným lákadlom súpravy. Súprava Lenovo Mirage Solo využíva ako prvá plný potenciál technológie WorldSense.

Za technológiou WorldSense sa ukrývajú dve kamery v prednej časti headestu, ktoré podrobne vyhodnocujú pohyb hlavy a tela užívateľa vo vzťahu k okolitému priestoru. Pohyb vo virtuálnom svete bude pre užívateľa prirodzenejší a pohodlnejší.

lenovo mirage solo
© Lenovo

Otáčanie, skláňanie, vyhýbanie sa virtuálnym prekážkam vo VR hrách…čo najvernejšia simulácia skutočného pohybu je pre maximálny zážitok z virtuálnej reality veľmi dôležitá.

Ak by sme mali hodnotiť hardvér, headset využíva to, čo mnohé vlajkové smartfóny súčasnosti. To znamená, že sa v jeho útrobách nachádza čipset Snapdragon 835, 4 GB operačnej pamäte, 64 GB úložisko štandardu UFS (+microSD) a 5,5″ LCD displej s QHD 1440p rozlíšením.

Akumulátor s kapacitou 4000 mAh zabezpečí sedem hodín nepretržitého VR zážitku. Súprava ale váži takmer 650 gramov, čiže nejakú tú VR prestávku budete musieť absolvovať.

Ďalšie podrobnosti známe nie sú. Lenovo plánuje uviesť súpravu Mirage Solo na trh v druhom štvrťroku 2018 s cenou, ktorá bude nižšia ako 400 dolárov.