Virtuálna realita je pojem, o ktorom mnohí počuli, no nie každý sa s ním už mal možnosť stretnúť. Stále nová technológia vyvoláva prirodzené pochybnosti o jej smerovaní a uplatnení.

Nemusí. Pokiaľ ste virtuálnu realitu ešte nikdy nepoužívali a dostanete sa k nej, pochybnosti zmiznú. Jedinečný zážitok, ktorý v nedávnych rokoch nebolo možné v komerčnej sfére poznať, má obrovský potenciál do budúcnosti. Vypovedajú o tom aj predajné čísla.

Samsung v minulom roku kraľoval trhu so zariadeniami pre virtuálnu realitu. Kórejský gigant vlani predal asi päť miliónov headsetov Gear VR, vďaka čomu s prehľadom predbehol konkurenciu.

Aj predajné čísla konkurencie stoja za zmienku. PlayStation VR si našlo viac ako jeden milión spokojných zákazníkov a taký HTC Vive VR cez 400 000 tisíc. Rok 2017? Nová generácia Gear VR poputovala v prvom štvrťroku do rúk až neuveriteľným 782 000 používateľom.

samsung gear vr
© red.

Gear VR 2017 nie je ako PlayStation VR alebo HTC Vive. Ide o pasívnu virtuálnu realitu, ktorá pre svoj chod potrebuje vložený kompatibilný smartfón. Podporované sú najnovšie esá Galaxy S8, ale aj staršie modely.

Presnejšie, zariadenia S7, S7 edge, Note5, S6 edge+, S6 a S6 edge. Áno, ide o súčasť ekosystému Samsungu a ak vlastníte iný typ smartfónu, máte smolu. Ak nie, za 129 eur dostanete v prvom rade zážitok.

Samsung Gear VR: Konštrukcia, dizajn

Ak už máte s VR technológiami skúsenosti, množstvo riadkov vás bude nudiť. Recenziou skôr cielim na používateľov, ktorí s ňou nemajú skúsenosti a chcú vedieť, čo ich čaká po oboch stránkach. Po stránkach pozitívnych aj negatívnych.

Nikdy som sa v recenziách príliš nevenovali tzv. unboxingu. Kašlať na balenie. Každý chce aj tak zo zariadenia čo najrýchlejšie slastne strhnúť kryciu fóliu a začať s používaním.

Po rozbalení Gear VR môžete zostať zaskočení. Nový typ elektroniky nezapnete za pol minúty tak, ako nový smartfón, ktorý už viete zo skúseností intuitívne ovládať. Gear VR je z plastu a nesprávnou silenou manipuláciou by ste mohli headset poškodiť.

samsung gear vr
© red.

Určite si prečítajte pribalený návod, ktorý vás stručne a vecne prevedie montážou popruhov, ukáže vám, na čo slúžia tlačidlá a akým spôsobom zapojíte smartfón. Viac v podstate nepotrebujete vedieť. Po vložení smartfónu sa začína zážitok. O tom však neskôr.

Ako som spomínal, Gear VR je z plastu. Takmer celý. Výnimkou sú len šošovky optiky a látkové popruhy so suchým zipsom, ktoré sú inak veľmi kvalitné. Aj keď tohtoročná generácia už prichádza s diaľkovým ovládačom, súpravu môžete ovládať aj pomocou navigačných tlačidiel priamo na headsete.

samsung gear vr
© red.

Na pravej strane je dotyková plocha, ktorá vás správne navedie vďaka drobnému vystúpeniu v jej strede. Počas používania súpravy sa musíte spoliehať iba na hmat. Napríklad, tlačidlo Späť vystupuje nad konštrukciu vyššie ako tlačidlo Domov.

Aj vďaka tomu dokážete headset ovládať aj „naslepo“. Ovládače hlasitosti detto. Sú dostatočne veľké a klikateľné, pričom sa všetky tlačidlá sústreďujú okolo dotykovej plochy na pravom boku. Pri troche cviku ich dostanete do prstov, no na diaľkový ovládač sa nechytajú.

Skvele padne do ruky, má touchpad pre palec (zároveň aj integrované tlačidlá), hlavné tlačidlo pre ukazovák, nechýbajú voliče hlasitosti či už známe tlačidlo Domov a Späť. Ovládač má jeden zásadný problém.

samsung gear vr
© red.

Na to, aby fungoval doň musíte vložiť dve AAA batérie. So smartfónom ho následne spojíte pomocou Bluetooth technológie. Netuším, prečo som nemohol ovládač nabíjať. Galaxy S8 má USB typ C a rovnaký konektor som našiel aj na samotnej súprave. Smartfón tak môžete nabíjať bez toho, aby ste ho zo súpravy vyňali. Nabíjať ho môžete aj pri samotnom používaní. Obyčajné microUSB by mi pre nabíjanie ovládača stačilo.

Všetky tlačidlá a plochy fungovali príkladne a okamžite. Kalibrácia ovládača prebehla prakticky hneď, a to sa týka aj spojenia so smartfónom. Ak vám systém polohu ovládača rozhodí, nakalibrujete ho podržaním tlačidla Domov.

samsung gear vr
© red.

Samsung Gear VR: Používanie

Späť k súprave, Gear VR váži 345 gramov, ku ktorým musíte prirátať váhu smartfónu. Testoval som s menším Galaxy S8, ktorý váži 155 gramov. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o relatívne veľkú váhu, realita však až taká zlá nie je.

Áno, cítite, že máte na hlave súpravu. To sa však týka aj klobúku. Veľmi dôležité je nastavenie popruhov tak, aby vyhovovali vašej hlave. Nesmú ťahať a tlačiť, no zároveň nesmú byť voľné.

samsung gear vr
© red.

Súpravu som používal najdlhšie jednu hodinu a asi dvadsať minút nepretržite. Nebolel ma krk a necítil som žiadne komplikácie spojené s vyššou váhou. Samozrejme beriem na vedomie, že každý používateľ je iný.

Preto som dal súpravu Gear VR vyskúšať rovno niekoľkým ľuďom. Žiadny z nich sa na váhu nesťažoval. Sťažovali sa ale na iné aspekty, ktoré nevoňali ani mne. V prvom rade, v Gear VR je teplo.

Vnútorná mäkká pena (odnímateľná vďaka suchému zipsu) je veľmi príjemná a dotyk s tvárou je bezproblémový. Pri dlhšom používaní vám z čela spadne pár kvapiek potu a stretnúť sa tiež môžete so zarosením šošoviek. Pri opätovnom používaní ich treba vždy skontrolovať a pretrieť látkou z mikrovlákna (v balení nie je).

samsung gear vr
© red.

Je dôležité, aby boli šošovky čisté a displej smartfónu taktiež. Aj obyčajný 2 mm vlas v súprave uvidíte tak, že vás pri užívaní si virtuálnej reality bude rušiť. Špinavé šošovky som utieral prakticky pred každým použitím.

Opatrnosť si vyžaduje aj vkladanie smartfónu. Pri treťom-štvrtom pokuse už smartfón vložíte aj po slepiačky. Problémový je konektor v ľavej časti, ktorý je polohovateľný.

samsung gear vr
© red.

Pre menší Galaxy S8 ho totiž musíte prepnúť do polohy B. Urobíte to tak, že ho mierne zatlačíte smerom dole a až potom do strany. Určite to nerobte na silu. Okrem toho, ak vlastníte napríklad Galaxy S7, USB C musíte vymeniť za microUSB.

Konektor prepnete do odomknutej polohy, segment s USB C vytiahnete a vložíte modul s microUSB. Pozor, nezabudnite konektor uzamknúť tlačidlom. Nechtiac by ste ho mohli oddeliť a katastrofa je na svete. Konektor sa ľahko poškodí a pokiaľ spadne na zem aj so smartfónom, zrejme by ste mali zarobené.

samsung gear vr
© red.

Výsostne hlúpo je riešený predný kryt šošoviek (rozumej veľký čierny plast s logom Samsung). Ak s Gear VR používate menší smartfón a teda konektor je nastavený na polohu B, kryt na súpravu nenasadíte. Zakaždým ho tak musíte prepnúť do polohy A a až potom môžete opäť nasadiť kryt.

Kryt je dôležitý, keďže sa šošovky nesmú poškriabať a prach im tiež na účelovosti zrovna nepridá. Opakované posúvanie konektora z A do B a naopak kvôli krytu mi liezlo na nervy. Riešením je kúpa väčšieho modelu kompatibilného smartfónu, ktorý si vystačí iba s polohou A alebo občasné nadávanie, ktoré frustráciu z konštrukčného riešenia neguje.

Ovládač je cez Bluetooth pripojený, popruhy nastavené, smartfón vložený a teraz si môžete nasadiť súpravu. Vlastne nie. Potrebujete ešte aplikácie, ktoré zastrešia špecifické zobrazenie virtuálnej reality a obsah.

samsung gear vr
© red.

Smartfón opätovne vytiahnete a appka sa začne sťahovať. Systém ju vyžiada pri úplne prvej konektivite smartfónu so súpravou. Trochu kostrbaté riešenie, ale dobre. Detaily Samsung uvádza tiež na svojich oficiálnych stránkach.

Prvé, čo musíte po nasadení súpravy urobiť, je zaostrenie obrazu. Učiníte tak pomocou veľkého kruhového ovládača na vrchu súpravy. Otáčať ním musíte dovtedy, kým neuvidíte čo najostrejší obraz.

samsung gear vr
© red.

Nie ostrý obraz. Čo najostrejší obraz. Gear VR vám nepredostrie extra jemné rozlíšenie, ktorými nás rozmaznávajú displeje vlajkových lodí. Na tie sa pozeráme z oveľa väčšej diaľky. Obraz sa ale dá akceptovať hlavne, ak ho prekonáva zážitok.

Samsung Gear VR: Obsah a zážitok

To, že ma nasadenie VR headsetu doslova pohltí, som vedel vďaka predchádzajúcim zážitkom s inými kúskami od konkurencie. Už to predsa nie je len tradičné pozeranie na obyčajnú obrazovku niekoľko centimetrov až metrov pred nami, ale dočasný prechod do úplne inej reality, kde neexistujú takmer žiadne obmedzenia.

Vaše oči a vaše uši začnú od momentu, kedy si zapnuté zariadenie nasadíte, vnímať úplne iný svet – svet, aký vytvorili ľudia a nie príroda.

samsung gear vr
© red.

Zariadenie Gear VR od Samsungu a špičky z priemyslu, spoločnosti Oculus, mi otvorilo dvere k obsahu, s akým som sa zatiaľ ešte nestretol.

Či už bolo mojou úlohou preskúmať strašidelné kúty starého domu a uhýbať pohľadu nechutného klauna alebo sledovať priamy prenos zápasu v Counter-Strike: Global Offensive na práve prebiehajúcom eSport turnaji v Nemecku, môj zážitok zakaždým pripomínal ten, aký by som mal aj vtedy, keby nejde o virtuálnu, ale o skutočnú realitu.

Môj úplne prvý kontakt s Gear VR bol teda viac ako len skvelý a tu je hneď niekoľko dôvodov, prečo.

Prvý kontakt
Je to hlavne o obsahu – ak ho headset má, rozhodne sa s ním nebudete nudiť. Mňa o tom presvedčilo pár dní v prítomnosti tohto podareného kúsku z dielne juhokórejského giganta, na ktorom bolo stále čo robiť.

samsung gear vr
© red.

Gear VR vás môže zobrať do dychberúcej hororovej hry, môžete si na ňom pozrieť zápasy v elektronických športoch alebo vás prostredníctvom interaktívneho dokumentu naučí to, čo vám v škole, kedy ste nedávali pozor, ušlo. Možností je tu naozaj veľa a najlepšie na tom celom je fakt, že obsah obchodu s takzvaným VR softvérom postupom času neustále rastie.

Teraz sa ale pozrieme na moje nadobudnuté skúsenosti z používania headsetu, počas ktorého mi prešlo cez ruku viacero zaujímavých aplikácií.

Celé dobrodružstvo začína v akejsi virtuálnej miestnosti, ktorá pripomína luxusne zariadenú obývačku. Miesto televízora ale pred sebou uvidíte rozmernejšie ikonky a aby ste s nimi mohli prísť do kontaktu, musíte siahnuť po malom ovládači z balenia headsetu.

To funguje podobne ako laserové ukazovadlo, avšak s tým rozdielom, že obsahuje i tlačidlo na potvrdenie nášho výberu, ktoré nahrádza dotykovú interakciu medzi prstom a dotykovým displejom.

Cez Gear VR môžete navštevovať bežné webové stránky. Prehliadač má podobu akéhosi zakriveného kino plátna © red.

Samotné ovládanie je teda intuitívne, takže nebude predstavovať problém ani pre technicky menej zdatného používateľa, za čo si Samsung zaslúži potlesk. Ešte stále pomerne neznámy typ spotrebiteľského produktu tak premenil na odlišne vyzerajúcu, no podobne fungujúcu obdobu smartfónu, s akou sa behom krátkej chvíle naučí narábať takmer hocikto.

Nepozeraj sa do očí
Zo všetkého, čo mi headset Gear VR za tých pár dní testovania ponúkol, ma najviac dostal zážitok z herného titulu Play With Me od partičky nadaných študentov.

Vaša úloha tu spočíva v preskúmaní kútov opusteného rodinného domu kde musíte nájsť niekoľko sviečok, ktoré vám v kombinácii s kľúčom poskytnú príležitosť utiecť do vytúženého bezpečia. Nie je to však také jednoduché, pretože tam nie ste až tak úplne sami.

Počas objavovania nových miestností z času na čas narazíte na hrôzostrašného klauna alebo iné, abnormálne sa pohybujúce kreatúry, ktoré vás vedia vystrašiť i napriek tomu, že niečo také očakávate. Budú liezť po stenách či strope domu, pričom hrá atmosferická hudba, ktorá tomu celému dodáva ten správny hororový šmrnc.

Gear vr
V hre Play With Me je poriadna tma, ktorú dopĺňajú desivé zvuky © red.

VR hra Play With Me vás pohltí až tak, že sa po pár minútach zaručene začne báť i ten najodvážnejší jedinec, aký na tejto planéte existuje. Keď máte headset a uzavreté slúchadla na hlave, všetko vyzerá a aj znie tak, akoby ste tam naozaj boli, takže skutočná realita naokolo pre vás v podstate prestáva existovať.

Presvedčenie, že vás nič virtuálne nevystraší začne pomaličky nahrádzať strach, že vás niečo neustále prenasleduje a vy nemáte inú možnosť, ako predtým čudom iba bezmocne utekať. Preto musím uznať, že zatiaľ neexistuje hra, alebo presnejšie povedané spôsob hrania hororového titulu, pri ktorom by som sa bál ešte viac.

Pohyb dopredu vykonávate stláčaním tlačidla na ručnom ovládači a smer, kam pôjdete, zase určuje aktuálny smer vašej hlavy, čiže ak ju otočíte o 90 stupňov doprava, presne o toľko sa otočíte aj vo virtuálnom priestore strašidelného domu. Najideálnejšie teda je, keď si pred spustením hry sadnete na točiacu sa stoličku, kde bude dostatočný priestor na často prudké manévrovanie, ktorého je tu vcelku dosť.

Takto nejak si predstavujem hranie v neďalekej budúcnosti.

gear vr
Previesť sa môžete v modeloch i8 a i3 nemeckého BMW © red.

Poletíte na mesiac
Virtuálna realita ale nie je iba o zábave. Samsung Gear VR vie svojho používateľa aj vzdelávať, a to napríklad tak, že ho zoberie priamo do deja určitej historickej udalosti. Nemusíte tak nič čítať a ani sa nič učiť – stačí iba sledovať to, čo sa momentálne okolo vás deje a môžete mi dôverovať, že sa tak naučíte aj to, čo ste vedieť vlastne ani nepotrebovali, respektíve nechceli.

Preto by mala mať každá jedna škola prístup k VR headsetom, ktoré niečo také umožňujú. Takto totiž vyzerá budúcnosť vzdelávania.

Miesto kníh a zošitov iba autentický zážitok, vďaka ktorému sa na žiakov nalepí podstatne viac informácií a na podstatne dlhšiu dobu, ako keby sa ich musia nasilu bifľovať v detskej izbe.

Keď chcete zaujať pozornosť tých, ktorých máte vzdelávať, tak zo všetkého najviac záleží na spôsobe, akým hodláte výučbu realizovať. Tabuľa, krieda a podráždená pani učiteľka nestačia. Musíte im pohltiť dva dôležité zmysly – zrak a sluch – a až potom začnú dávať pozor.

gear vr
Dychberúci zážitok z cesty na mesiac © red.

A presne to sa mi stalo po spustení aplikácie s autentickým názvom Apollo 11, hoci ma prvý let živej posádky na mesiac nikdy nejak obzvlášť nezaujímal.

S aplikáciou bol môj zážitok citeľne odlišný od toho, čo by nasledovalo po spustení nudného YouTube dokumentu na displeji počítača alebo smartfónu. Už som nebol iba ten pozorovateľ, ale aj jeden z tímu misie Apollo 11. Sedel som v raketopláne spolu s ďalšími astronautmi a ovládač v mojej ruke mi poskytol jedinečnú príležitosť v určitých situáciach zasahovať do priebehu misie.

Človek tak vďaka možnostiam virtuálnej reality prežije okamih, aký by za bežných okolností už nikdy nezažil.

Interaktívny VR dokument bol rozdelený do viacerých etáp, pričom je už len na vás, kde začnete. Môžete začať od začiatku, kde sa ocitnete na ozrutnej štartovacej rampe legendárneho Kennedyho vesmírneho strediska, alebo sa premiestnite rovno na povrch našej prirodzenej družice. Tam vás čaká pohľad na prvé kroky človeka po mesiaci a vám počas toho bude pripadať, že ste priamou súčasťou tohto historického momentu.

gear vr
Aplikácia Canon World Press Photo a hra Night Sky © red.

Priamo na bojisku
Budúcnosť totiž tkvie v elektronickom športe, čo, samozrejme, odráža aj softvérový obsah headsetu, ktorý vás vie zobrať priamo do diania rôznych eSport podujatí, hoci sa konajú stovky alebo dokonca tisícky kilometrov od vašej aktuálnej fyzickej polohy. A vy preto nemusíte spraviť nič viac, ako si Gear VR iba nasadiť na hlavu.

S aplikáciou sliver.tv však nezískate len tak hocijaký pohľad na živé prenosy zápasov v populárnych multiplayer hrách, ako je Dota 2, League of Legends či Counter-Strike: Global Offensive, ale pohľad s úplne iným rozmerom, ktorý nebude pripomínať sedenie na stoličke od stolíka s počítačom, ale sedenie, aké by sa dalo prirovnať k sedeniu na lavičke futbalového štadiónu.

Po spustení spomínanej aplikácie, ktorá je zameraná na stream profesionálnych zápasov, sa pred vami zobrazí hlavná obrazovka, kde dostanete na výber z viacerých rôznych prenosov. Ja som mal nemalé šťastie, že v dobe, kedy mi Gear VR dorazil, zrovna prebiehal slávny CS:GO turnaj ESL One Cologne 2017.

gear vr
Virtuálna podobe reálneho ovládača. Z gear VR môžete pristupovať do galérie smartfónu © red.

Zážitok zo sledovania bol – keby to mám celé opísať jedným jediným slovom – neuveriteľný. Sledujem eSport a občas si nájdem čas aj na stream, no nič také, čo mi ponúkol Gear VR, som ešte nezažil. A pokiaľ mám byť úprimný, páčilo sa mi to podstatne viac, než keby som v nemeckom Kolíne nad Rýnom naozaj.

Po spustení živého a komentovaného prenosu uvidíte priamo nad sebou obrovskú obrazovku s aktuálnym stavom či neustále sa meniacimi pohľadmi jednotlivých hráčov, čo prebieha automaticky podľa aktuálneho diania na mape. To však ani zďaleka nie všetko, pretože vy počas sledovania pohľadu prvej osoby sedíte na akomsi balkóne a celú situáciu tak sledujete aj priamo z miesta, kde prebiehajú prestrelky medzi teroristami a protiteroristickou jednotkou.

K dispozícii je taktiež možnosť teleportácie, čiže sa viete presúvať z jedného bomboviska na druhé, aby vám nič dôležité neušlo, pričom poloha vyššie spomínanej virtuálnej obrazovky zostáva nemenná.

gear vr
© red.

Celé to teda pripomína skutočný futbalový zápas, na ktorý sa rozhodnete fyzicky ísť. Aj tam je predsa veľká obrazovka s aktuálnym výsledkom vrátane autentického pohľadu na obe bránky či výkony jednotlivých hráčov naháňajúcich loptu po ihrisku. Samsung Gear VR preto nepredstavuje iba súčasť budúcnosti vzdelávania či herného priemyslu, ale i budúcnosti sledovania rôznych (nielen eSport) podujatí.

Očariť však dokáže ešte v jednej pomerne dôležitej oblasti – pri konzumácii imerzívnych, až 360-stupňových záberov.

Pohlcujúce zábery
Aj 360-stupňové fotografie či videá, ktoré buď vyhotovíte vy alebo niekto iný s pomocou zariadení ako Samsung Gear 360 (recenziu pre Gear 360 prinesiem samostatne), pri použití headsetu doslova pohltia vaše zmysly.

Nudné prezeranie na tradičnej obrazovke v takom prípade nahradí jedinečný pohľad, aký mal i samotný tvorca záberov, čiže sa ocitnete priamo v centre diania, napríklad zaznamenanej športovej udalosti. A podobne ako pri hraní hororovej hry Play With Me, i tu meníte uhoľ pohľadu zmenou polohy vašej hlavy. Už nie ste pred obsahom, ale priamo v ňom.

gear vr
Nevysvetľuje sa to ľahko, ale vďaka Gear VR môžete byť na tomto mieste s nami © red.

Kompatibilný video obsah momentálne ponúkajú viaceré populárne weby, a to vrátane tých s obsahom pre dospelých či YouTube, kde sa mimochodom z času na čas objaví aj nejaký ten živý prenos v 360 stupňoch.

 Samsung Gear VR: Výkon a spotreba

Keďže Gear VR stojí a padá na pripojenom smartfóne, možno sa pýtate, či to stačí. Neviem ako staršie kúsky, Galaxy S8 ale po výkonnostnej stránke problémy nerobil. Exynos 8895 produkuje dostatočný výkon pre virtuálnu realitu.

Aplikácie a hry sa spúšťali rýchlo s prirodzeným načítavaním, obraz netrhal, a to ani pri rozdielnej náročnosti obsahu. Občas sa stalo, že došlo k nesprávnemu vykresľovaniu textúr a zlyhával zvuk.

samsung gear vr
© red.

Po opakovanom skúmaní som zistil, že išlo o problémy konkrétnych titulov v obchode s VR obsahom. Nepomohlo ani ich odinštalovanie a opakované nainštalovanie. Kritika tak patrí autorom daného obsahu.

Jedna hodina používania zožrala 22 percent z kapacity batérie smartfónu Samsung Galaxy S8. Bol som prekvapený. Obzvlášť po tom, čo ma súprava Gear VR upozornila, že sa displej prepne do QHD+ rozlíšenia. Pri Galaxy S8 natívne používam FHD.

samsung gear vr
© red.

Dôležitý je tiež zvuk. Smartfón je v súprave uchytený spôsobom, ktorý dovoľuje použiť 3,5 mm audio konektor. AKG slúchadlá, ktoré sú pribalené ku Galaxy S8, sú možno kvalitné, no mne nevyhovovali.

Odporúčam siahnuť po väčších, najlepšie štúdiových slúchadlách, ktoré pripojíte k smartfónu bezdrôtovo. Bez poriadneho zvuku si VR zážitok neužijete na 100 percent.

Samsung Gear VR: Čo láka a čo odrádza

Pre lepšiu prehľadnosť vyzdvihnem hlavné pozitívne a negatívne vlastnosti. Za pozitívne považujem:

  • Jedinečný zážitok, ktorý vás dokáže neuveriteľne pohltiť
  • Cena. Gear VR je veľmi dostupná virtuálna realita
  • Obsah. Aplikácie, hry a ďalší obsah pribúda svižným tempom a kvalita sa zvyšuje
  • Diaľkový ovládač, ktorý tu už mal byť dávno
  • Pohodlné používanie

Za negatívne považujem:

  • Vymeniteľné AAA batérie ovládača. Akumulátor mal byť integrovaný a dobíjateľný
  • Znečistenie vnútorných šošoviek súpravy počas používania
  • Obraz nie je úplne jemný a obnovovacia frekvencia displeja smartfónu by mala byť vyššia
  • Predný kryt, ktorý nenasadíte na súpravu v polohe B pre konektor
  • Nevoľnosť a závrate pri intenzívnejšom, resp. dlhšom používaní

Samsung Gear VR: Obsah balenia

Komponenty k súprave sú v balení oddelené, preto spomeniem ich súpis.

  • Headset Gear VR
  • Jeden postranný popruh
  • Jeden hlavný popruh
  • Samostatný konektor s microUSB redukciou
  • USB C redukcia
  • Ovládač Gear VR
  • Dve AAA batérie
  • Šnúrka k ovládaču na zápästie
  • Suchý zips pre uchytenie ovládača na súprave
  • Návod na použitie
samsung gear vr
© red.

Samsung Gear VR: Záverom

Nielen Gear VR, ale virtuálna realita vo všeobecnosti má pred sebou ešte pár rokov vývoja na to, aby ponúkla za dostupné peniaze špičkový zážitok. Spomeňte si, na akej úrovni boli smartfóny v roku 2013 a na akej sú teraz.

Gear VR čaká niečo podobné. Záujem zo strany používateľov je veľký, o čom svedčia čísla predaja spomínané v úvode recenzie. Pochopiteľne, najväčší záujem vyvoláva herný priemysel a pre niektorých možno obsah pre dospelých.

Obrovský potenciál je ale vo vzdelávaní a virtuálnom cestovaní. Môžete navštíviť rôzne miesta sveta tak, akoby ste sa v nich skutočne nachádzali. Zážitok je to intenzívnejší a emocionálnejší.

samsung gear vr
© red.

Pomocou VR sa môžu učiť cudzie jazyky alebo históriu. Predstavte si aplikáciu, ktorá vás prenesie do 2. svetovej vojny. Stanete sa priamou súčasťou historických udalostí, čo vo vás zanechá hlbšiu stopu ako rozprávanie lektora či učebnice. VR ich ale nemá nahradiť. Iba doplniť.

Samozrejme, úspech tiež stojí na vývojároch, ktorí by mali mať vysokú prioritu zo strany výrobcov VR súprav. Bez poriadneho obsahu vám bude aj tá najdokonalejšia VR súprava na nič. Ak vlastníte jeden z kompatibilných smartfónov a nebude vám chýbať 129 eur, určite si Gear VR kúpte.

Dostanete najdostupnejšiu a najlepšiu virtuálnu realitu určenú pre používanie s mobilným zariadením. Google Cardboard. Daydream ani iné podobné ekvivalenty neponúknu až takto kvalitný zážitok. Aj napriek nedokonalostiam, ktoré časom odstráni technologický vývoj.

Na recenzii spolupracoval Matúš Moravčík