Úvod LG LG V30 LG V30 oficiálne: OLED displej, špičkový fotoaparát, zvuk a viac

LG V30 oficiálne: OLED displej, špičkový fotoaparát, zvuk a viac

1
LG V30
Model V30 - posledné dielo mobilnej divízie LG

Spoločnosť LG dnes v ranných hodinách oficiálne predstavila svoje nové dielo, smartfón LG V30. Parametre, dizajn a prevedenie jasne ukazujú, kam tento model mieri. V prvej lige vlajkových smartfónov je síce tesno, no LG V30 tam rozhodne patrí. 

Dizajn, výkon a fotoaparát skôr predstaveného modelu LG G6 možno neboli také ohromujúce, ako pri krajanskom konkurentovi menom Galaxy S8. LG V30 kompromisné riešenia zotrel.

Dizajn a konštrukcia

Často sa budeme opakovať, keďže sme väčšinu vlastností už poznali. Dobré veci si ale radi opäť pripomenie a pribudlo aj pár nových údajov.

LG hrdo vyhlasuje, že nová vlajková loď je najľahšia spomedzi zariadení, ktoré disponujú obrazovkou s uhlopriečkou šiestich a viac palcov. Číslom, LG V30 váži 158 gramov. Pre porovnanie, Galaxy S8+ váži 173 gramov a Galaxy Note 8 takmer 200 gramov.

Váha je veľmi dôležitá pri manipulačnom komforte. Hlavne, ak ide o zariadenie väčších rozmerov. Pri tých spomenieme čísla 151,7 x 75,4 x 7,3 mm.

LG V30 pôsobí nesmierne elegantne. Ide o najlepšie vyhotovený a najlepšie vyzerajúci smartfón výrobcu. Hladký povrch neruší žiadna textúra, lesklý kov rámu dokonale lícuje s miernym zakrivením ochranné skla (Gorilla Glass 5) a sklo prekrýva tiež celú zadnú stranu.

LG-V30

Krytie IP68, ktoré smartfón ochráni pred vodou a jemným prachom, dopĺňa ešte jeden štandard odolnosti. Značka MIL-STD 810G hovorí, že sa LG V30 neroztrepe pri prvom páde na zem a plnohodnotne bude pracovať aj pri vyšších či nižších teplotách.

V spodnej hrane nájdeme reproduktor a USB typ C a v hrane hornej 3,5 mm jack. Snímač odtlačkov má dobrú pozíciu. Nachádza sa v strede pod duálnom kamerou. Nie je príliš vysoko, čiže by ho mal dočiahnuť každý prst. Pokiaľ teda nenosíte rukavice veľkosti XS.

Displej

Technologicko-dizajnovou dominantou smartfónu je displej. 6,0-palcový FullVision OLED panel je priamou konkurenciou etablovaným AMOLED displejom kórejského Samsungu. Živé farby a dokonalá čierna je niečo, čo dostaneme aj od LG.

Pomer strán 18:9 sme poznali dlhšie, rozlíšenie 1440 x 2880 obrazových bodov udáva hustotu 564 ppi. Rámiky okolo displeja majú iba pár milimetrov, no displej nie je zakrivený.

LG V30

Zakrivené je len ochranné sklo, ktoré ho prekrýva (v podstate 2.5D prevedenie). V LG si myslia, že zakrivené displeje sú príliš náchylné na poškodenie. Chýba vám sekundárny informačný displej z predošlej generácie? Nemusí. Výrobca ho nahradil softvérovo, plávajúcou lištou, ktorá vám všetky potrebné údaje zobrazí aj so skratkami pre aplikácie.

Fotoaparát

Nemenej dôležitou súčasťou novej generácie modelu LG V30 je duálny fotoaparát. Hlavný snímač pracuje s rozlíšením 16 Mpx a extrémne nízkou clonou f/1.6. Skvelé snímky za (nielen) zhoršených svetelných podmienok podtrhuje optická stabilizácia obrazu a šošovka zo číreho skla. Hlavný fotoaparát sníma v 71-stupňovom uhle záberu.

Druhý snímač taktiež nie je na zahodenie. Má menšie 13 Mpx rozlíšenie, no stále dobrú clonu f/1.9. Tento snímač zaznamená fotografie v 120-stupňovom uhle snímania. Pozor, druhý snímač nemá optickú stabilizáciu obrazu.

Selfie kamere slúži 5 Mpx rozlíšenie, clona f/2.2 a 90-stupňový uhol záberu.

lg-v30

LG sa zameralo na tvorcov videí. Počas natáčania môžete ovládať vlastnosti kamery, prepínať medzi objektívmi, približovať snímané objekty a podobne. Formát LG-Cine Log dáva viac priestoru pre úpravu videí v post-produkcii.

Prítomné sú rôzne efekty a režimy záznamu, ktoré využijete v konkrétnych situáciách. Funkcia Cine Effect dá zaznamenávanému videu v reálnom čase dramatickú, filmovú alebo dokumentárnu podobu. Na výber je ešte podstatne viac úprav.

LG V30 disponuje pokročilou technológiou pre záznam zvuku, ktorú treba spomenúť aj pri kamere. Ak budete natáčať koncert obľúbenej kapely, zvuk by nemal škrípať výraznou deformáciou. LG V30 ho nahrá tak, aby bol kvalitne počuteľný.

Zvuk

Zopakujeme, že LG V30 používa 32-bitový (quad HiFi) digitálny prevodník zvuku, ktorý vyvinula audio spoločnosť ESS Technology. Digitálne filtre a množstvo predvolieb sprostredkuje zvuk vo vysokej kvalite. Aj pri obyčajných slúchadlách.

Tie však používať nemusíte. V balení nájdete štuple B&O Play od špičkovej spoločnosti Bang & Olufsen. Táto spoločnosť mimochodom doladila celkovú kvalitu podávaného zvuku.

Ilustr. foto

Citlivé mikrofóny a audio prijímač priamo v slúchadle sľubujú čistý a presný zvukový záznam v akejkoľvek situácii. Kapacitu preveria hlavne výrazne tiché a naopak, hlasné reprodukcie.

Špecifikácia

Pod kapotou nájdeme vlajkovú klasiku. Čipset Qualcomm Shapdragon 835 pracuje so 4 GB RAM a so 64 GB úložiskom, ktoré môžete rozšíriť prostredníctvom pamäťových kariet.

K dispozícii bude aj verzia V30 Plus, ktorá obdrží 128 GB úložisko. Podporované je bezdrôtové nabíjanie a virtuálna realita Google Daydream. Batéria má kapacitu 3300 mAh (Quick Charge 3.0). Nadávanie ani chvála nie je namieste.

LG V30

Ide o relatívne bežnú hodnotu, ktorá poskytne jeden plnohodnotný deň prevádzky. Väčšine užívateľov to postačí. Ak nie, musíte sa poobzerať inde. Samozrejme, skutočnú výdrž preveria až testy. Pár čísel z oficiálnej prezentácie vám ale prezradíme.

Pri bezdrôtovom nabíjaní sa akumulátor nabije na 50 percent kapacity za 55 minút. Sieťový vodič je rýchlejší. Polovicu z kapacity dosiahneme za 35 minút. Využiť môžete prísny režim šetrenia energie, ktorý zníži jas a rozlíšenie displeja. Okrem nich zabije animácie, funkciu Always On displej a obmedzí procesy na pozadí.

LG V30

Spomenieme ešte Bluetooth 5.0, NFC technológiu a operačný systém Android vo verzii 7.1.2 Nougat, ktorý dobehne ešte v tomto roku aktualizácia na Android Oreo. Na operačnom systéme stojí inovované prostredie LG UX 6.0+.

Cena a dostupnosť

Na oficiálnu cenu a dostupnosť pre náš trh stále čakáme. Dá sa ale predpokladať, že v priebehu septembra sa model LG V30 objaví na pultoch predajní aj u nás. Skôr by sme sa priklonili k druhej polovici septembra, resp. ku koncu mesiaca.

Vlajkové lode od LG boli vždy lacnejšie ako tie od Samsungu. Neradi by sme videli cenu, ktorá je vyššia ako 800 eur. Aj keď možno zariadeniu z prvej ligy patrí. V dolároch sa najčastejšie spomínali sumy od 700 do 750 USD, resp. cez 800 USD v prípade verzie Plus so 128 GB úložiskom.

Ceny, dostupnosť a informácie o prípadných nezáväzných objednávkach cez operátorov prinesieme neskôr.

Ako sa vám LG V30 pozdáva? Je to ten pravý TOP smartfón pre vaše potreby alebo sa prikloníte ku konkurencii?