Úvod Smartphony Dohady FOTO: Xiaomi pripravuje novú líniu smartfónov. Prvý model láka na duálny fotoaparát

FOTO: Xiaomi pripravuje novú líniu smartfónov. Prvý model láka na duálny fotoaparát

1

Z ďalekej Číny sa začali šíriť správy o tom, že Xiaomi rozšíri portfólio svojich smartfónov. Značky Mi a Redmi má doplniť tretia odnož, ktorá je zatiaľ zahalená tajomstvom. 

Zaujímavosťou je, že populárny čínsky výrobca ňou má cieliť na kamenné predajne, a teda offline predaj. V súčasnej digitálnej dobe, v ktorej Xiaomi vlastne vyrástlo na online predaji, sa to môže zdať divné.

Argumenty sa ale dajú chápať. Xiaomi má novou líniou bojovať s konkurenciou v podobe výrobcov Oppo a Vivo. V našich končinách takmer neznáme značky sa tešia nesmiernej popularite na domácom trhu v Číne.

Za posledné štvrťroky daní výrobcovia zaznamenali silné predaje, za ktorými stojí rozsiahla sieť viac ako tisícok kamenných predajní rozmiestnených po celej Číne. Úspešný koncept si tak zrejme chce osvojiť aj Xiaomi.

Dokonca je k dispozícii snímka prvého smartfónu z nového radu smartfónov. Zobrazuje iba časť zariadenia, presnejšie oblasť jeho fotoaparátu. Už na prvý pohľad si môžeme všimnúť silnú inšpiráciu konkurenciou.

Nečudovali by sme sa, ak by ste si záber nižšie pomýlili s OnePlus 5 alebo iPhone 7. Čínsky trh je špecifický a podobné riešenia domácim zákazníkom nevadia. Skôr naopak.

Xiaomi

Dynamický rast

Stále mladý čínsky výrobca sa v poslednom období rozbehol. Nemyslíme pritom iba zatiaľ neoficiálne novinky vyššie.

Výrobca dodal zákazníkom v druhom štvrťroku 2017 23,16 miliónov kusov smartfónov, čo odráža rekordný medziročný nárast predaja až o 70 percent.

Xiaomi okrem toho podpísalo veľmi dôležitú dohodu s Nokiou. Dohoda spočíva vo vzájomnom zdieľaní patentov, čo umožní obom spoločnostiam rýchlejší rozvoj. Xiaomi by tak mohlo časom oficiálne vstúpiť na nové svetové trhy.

Dôležité patenty nevlastní iba Nokia, ako by sa mohlo zdať. Xiaomi vlani získalo registrácie pre 2895 patentov, z čoho má asi polovica medzinárodný charakter.