OnePlus 5 je konečne tu. Ja som ho v ruke stískal posledné dva týždne, a tak je čas podeliť sa s vami o moje skúsenosti. Ak by som mal novinku z dielne relatívne mladého výrobcu opísať jedným slovom, určite by to bolo slovo vynikajúci. Prečo si to myslím detailnejšie opisujem nižšie.

OnePlus 5 prichádza na scénu v čase, keď je na scéne veľa fantastických zariadení. Či už sú to Galaxy S8/S8+, ktoré sa Samsungu neskutočne podarili, LG G6, Google Pixel alebo iPhone 7. Inými slovami, OnePlus 5 má poriadnu konkurenciu.

Štvrtá veľká vlajková loď od OnePlus sa teda musí vedieť obracať. Čínsky výrobca si v minulosti vybudoval akúsi povesť ponúkania vlajkových lodí podstatne lacnejšie než konkurencia. Táto výhoda sa tento rok vzhľadom na nacenenie novinky podstatne zmenšila. Je to však dosť veľký dôvod na to upustiť od OnePlus 5 ako zariadenia, ktoré by ste mali zvážiť ako svoj ďalší telefón? Absolútne nie.

Vo OnePlus 5 nájdete fantastický hardvér, nádherný, aj keď, skopírovaný dizajn iPhone 7 Plus (o tom neskôr) a používateľský zážitok, ktorý sa mi porovnáva veľmi ťažko aj s tými najlepšími a najdrahšími modelmi.

O niečo nižšia cena sa niekde prejaviť musela. Slogan výrobcu „Never Settle,“ po našom „Nikdy sa neuspokoj“ už tento rok neplatí. Novinka totiž neponúka bezrámikový displej, ani inú dizajnovú vychytávku, ktorá by nás podobne, ako v prípade Xiaomi Mi Mix či S8 ohúrila natoľko, že by sme pri pohľade naň pišťali chtíčom. Naopak, OnePlus 5 je konzervatívny, no v tom najlepšom zmysle slova.

Špecifikácia

  • Displej: 5,5-palcový Optic AMOLED, 1 920 x 1 080 pixelov, Gorilla Glass 5
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 835 (4x 2.45 GHz + 4x 1.9 GHz)
  • Pamäť: 6/8 GB RAM a 64/128 GB úložisko
  • Fotoaparáty: Duálny zadný (16 Mpx + 20 Mpx) a 16 Mpx predný
  • Batéria: 3 300 mAh, Dash Charge
  • Operačný systém: Android 7.1 Nougat, OxygenOS
  • Veľkosť a váha: 154,2 x 74,1 x 7,3 mm, 153 gramov
  • Cena: 499 € (6 GB/64 GB), 559 € (8 GB/128 GB)

OnePlus 5: Dizajn a spracovanie

OnePlus 5 na stôl prikladá niečo, čo tu už bolo a niečo, o čom celý svet vie, že je podarené. S dizajnom si čínski inžinieri si veľa námahy nedali. Každý, kto už videl iPhone 7 Plus musí okamžite vidieť, hlavne pri pohľade na zadnú stranu, že OnePlus 5 vyzerá takmer identicky. Píšem takmer, keďže pár rozdielov sa nájde. Rád by som sa preto pohol od „vyzerá ako iPhone“ preč smerom ku „poďme ho porovnať s OnePlus 3T“.

Už pri prvom dotyku som si okamžite uvedomil, že OnePlus 5 je skutočne nádherne spracovaný smartfón snáď vo všetkých aspektoch. Všetko čo som obchytal pôsobí lepšie než na OnePlus 3T. Lepšie padne do ruky, materiál je príjemnejší, viac ma láka používať ho. Je to celkom surreálne, no pri recenzovaní produktov, resp. hlavne vtedy, keď na stole leží niekoľko generácií smartfónov od rovnakého výrobcu si uvedomíte, aký veľký rozdiel tá firma za tak krátky čas dokázala priniesť.

Ak si ho kúpite, pochytáte si eloxovanú konštrukciu z hliníka, z prednej strany prekrytú vrstvou 2.5D skla. Sklo prekrýva, povedzme, konzervatívny 5,5-palcový Full HD AMOLED displej s pomerom strán 16:9. Nejde teda o vysoký zobrazovací panel, ktorý môžeme vidieť napríklad pri Galaxy S8 či LG G6. Ide o starý dobrý displej, na ktorý sme zvyknutí zo zariadení, ktoré sa vyrábali doteraz. Všetky tlačidlá sú stále na rovnakom mieste, vrátane jazdca upozornení čo je dobre. Sú totiž rozložené perfektne.

Zadnú stranu nezdobí nič iné než logo OnePlus a duálny fotoaparát. Po dizajnovej stránke teda OnePlus 5 veľa ocenení nezíska, no ten konštrukčnej by aj mohol. Poskladaný je extrémne dobre.

Jedna vec, ktorá mi chýba a ktorej absenciou som tak trochu sklamaný je chýbajúca certifikácia IP. Pri používaní OnePlus 5 si teda treba dávať pozor na namočenie, pády do záchodu, do umývadla či do bazénu.

OnePlus 5: Displej

Je pre mňa záhadou, prečo OnePlus svoju drahší a o rok novší smartfón vybavil takmer identickým displejom. Presne tak, OnePlus 5 používa veľmi podobný 5,5-palcový AMOLED displej s malým vylepšením (DCI-P3 kalibrácia) a krycím sklom Gorilla Glass 5. Ide o AMOLED displej, takže farby sú už tradične verné, čierna je skutočne čierna a schopnosť niečo prečítať na slnku podstatne lepšia než pri LCD displeji. Tak či onak by som pri 500 € telefóne chcel vidieť aspoň Quad HD panel. Je jedno či by bolo to rozlíšenie zapnuté vždy alebo prednastavené na Full HD, ako je tomu pri Galaxy S8. Mať také rozlíšenie k dispozícii už len pre pocit pohladkania technologického ega je niečo, čo pri OnePlus 5 nedostanete.

OnePlus 5: Softvér

Oh, kde začať. Softvér je niečo, čo OnePlus 5 skutočne vie. Vie to tak dobre, že som na OnePlus 5 ostal nalepený sťa by mi naň dlaň sekundovým lepidlom pritlačili.

OnePlus nevidí dôvod prepĺňať svoje telefóny predinštalovanými aplikáciami. Veď sme predsa šikovní ľudia, ktorí si svoju obľúbenú aplikáciu dokážu stiahnuť aj sami z Google Play. Telefón beží na Android 7.1.1 Nougat, ktorý je prekrytý ich veľmi ľahkým, no sofistikovaným používateľským rozhraním OxygenOS.

Takmer všetko je na chlp identické čistému Androidu, ktorý nájdete v najnovších Pixeloch, resp. tak, ako Google chce, aby tieto veci fungovali. Všetko od notifikácií, výberu aplikácií zo zoznamu, widgetov, jednoducho všetko. Ak ste fanúšikmi čistého Androidu ako ľalia, OnePlus 5 je pre vás.

Screenshot_20170706-101602
Screenshot_20170706-101615
Screenshot_20170706-101628
Screenshot_20170706-101643
Screenshot_20170706-101653
Screenshot_20170706-101711

V skratke to teda OnePlus 5 robí inak. Na rozdiel od úplného prekopania Androidu po svojom, ako to robí Samsung či LG sa OnePlus zameral na zlepšováky, ktoré mu naozaj idú. Gestá, témy, jazdec upozornení. To sú len niektoré z vecí, na ktoré som si zvykol natoľko, že by som úplne úplne  čistý Android ani nechcel.

Malé vylepšenia ako možnosť nastaviť si intenzitu a dokonca aj to, ako bude telefón vibrovať pri zvonení je niečo s čím sa tak často nestretávame. Nie sú to veľké softvérové funkcie, to v žiadnom prípade. Keď však veľa malých vychytávok spojíte dokopy, dostanete používateľské rozhranie, ktoré si užijete a ktoré vás bude baviť používať.

OnePlus 5: Výkon

Všetko, ešte raz, všetko čo som na OnePlus 5 zatiaľ robil, pôsobí akýmsi spôsobom rýchlejšie než na iných telefónoch. Ani OnePlus 3T nebol zlý, to v žiadnom prípade. OnePlus 5 pocit z čistého výkonu posúva na inú úroveň. Výrobca pred predstavením tvrdil, že sa zameral na jemnosť a konzistentný výkon čo som si všimol hneď ako som 5-ku naštartoval po prvýkrát. Zmenou prešiel aj displej, ktorý je citlivejší a rýchlejší. Ťažko sa to popisuje, najlepšie je to vyskúšať najskôr na lacnejšom telefóne a potom na drahšom.

OnePlus 5 je neskutočne rýchly, a to aj vtedy, keď mu do operačnej pamäte nahádžete zo dve desiatky aplikácií. Bez zaváhania môžete zalistovať v niektorej z otvorených appiek a som si istý, že OnePlus 5 prepnutie do nej vybaví expresne rýchlo. Vzhľadom na slušnú optimalizáciu OnePlus 3T, ktorý lieta dodnes neočakávam, že by ste mali s OnePlus 5 problémy o mesiac, o pol roka alebo dokonca o rok.

Pri otázke či potrebujem 8 GB model som sa zamyslel a nakoniec som išiel po 6 GB variante. Nejde pritom o cenu, až tak vyššia nie je. Po 8 GB modeli by som siahol jedine vtedy, ak by som nutne potreboval 128 GB úložného priestoru čo pri mojom štýle života a práce nepotrebujem. OnePlus 5 bežne zaplní aj 5 GB RAM, no viac ani nie. S mojimi zisteniami sa zhoduje aj zvyšok recenzentov, vrátane ľudí, ktorí telefón už používajú. Maximálne využitie RAM, ktoré hlásia je približne 5,5 GB čo je stále v limite.

Ako som ale napísal, 8 GB model nie je zas o toľko drahší než by bol mimo otázku. Okrem toho, pri 8 GB verzii získavate prístup ku subjektívne krajšiemu, čisto čiernemu spracovaniu.

OnePlus 5: Výdrž batérie

OnePlus 5 ponúka najmodernejší mobilný procesor, Snapdragon 835. Ten poháňa len 1080p displej, ktorý obsluhuje jednou rukou a tou druhou sa škriabe na hlave a rozmýšľa, kde by ten výkon ešte mohol využiť. Má to však aj minimálne jedno veľké pozitívum. Snapdragon 835 je totiž vyrobený zatiaľ najmodernejším výrobným procesom čo v praxi znamená, že je poriadne úsporný a s dostupnou energiou pracuje efektívne.

OnePlus 5 ponúka o 100 mAh menšiu batériu než OnePlus 3T, takže táto efektívnosť sa určite zíde vhod. Jeho 3 300 mAh batéria však nie je nič za čo by sa mal OnePlus 5 hanbiť. Svojou kapacitou prekonáva aj najznámejšie vlajkové lode, takže čo sa výdrže týka, budete v pohode. Len neočakávajte niekoľkodňovú výdrž.

Väčšinu mojich bežných dní som končil s približne 25 % batérie, niektoré dni som mal o čosi viac, niektoré o čosi menej. Dôležité však je, že OnePlus 5 ponúka solídnu 1-dňovú výdrž batérie, na ktorú sa môžete spoľahnúť.

No a keď sa novinka vybije, nastane čas na nabíjania a že je to nabíjanie! V krabičke si totiž nájdete aj nabíjačku, ktorá je podstatne väčšia než ostatné, ktoré som videl aj pri vlajkových lodiach. OnePlus 5 totiž podporuje vlastnú technológiu spoločnosti, Dash Charge. Po technickom spracovaní ide o rovnakú technológiu, akú ponúka výrobca Oppo (VOOC).

Po 30 minútach od zapojenia do nabíjačky sa telefón naplnil na 58 percent.

OnePlus 5: Fotoaparáty

OnePlus nám už pri uvedení OnePlus 5 tvrdo nútil fakty o tom, aký má jeho nový smartfón vynikajúci fotoaparát. Zadnú stranu totiž zdobí spomínaný duálny fotoaparát. Na rozdiel od Huawei, ktorý duálny senzor vybavil senzorom zachycujúcim čiernobiely obraz alebo LG, ktorý druhý senzor vybavil širokouhlým objektívom sa OnePlus opäť rozhodol ísť v šľapajách Apple. Druhý fotoaparát vybavili telefoto objektívom, ktorý mierne približuje a rozmazáva pozadie.

Hlavný senzor disponuje 16 Mpx rozlíšení a objektívom s clonou f/1.7. Na rozdiel od OnePlus 3T už nový senzor neponúka optickú stabilizáciu obrazu, teda niečo, čo mnohí kritizujú. Namiesto toho však OnePlus pridáva druhý, tentokrát 20 Mpx senzor s objektívom s clonou f/2.6 určený pre fotenie portrétov ľudí.

Nižšie si môžete pozrieť niekoľko záberov z fotoaparátu, ktoré som nafotil na výlete v Budapešti počas Red Bull Air Race.

oneplus-5-foto-2
oneplus-5-foto-3
oneplus-5-foto-6
oneplus-5-foto-8
oneplus-5-foto-10
oneplus-5-foto-11
oneplus-5-foto-12
oneplus-5-foto-13
oneplus-5-foto-14
oneplus-5-foto-16

Ak by som mal teda fotoaparát na OnePlus 5 zhodnotiť, určite by som povedal, že ide o solídnu výbavu, ktorá možno síce netromfne tie najlepšie smartfóny na trhu, no ani vás nesklame. Okrem toho, portrétový režim je tam zaujímavý a tak intuitívny na používanie, že som sa pristihol, ako som chcel každému jednému známemu spraviť peknú fotku. To sa mi nestalo ani pri jednom z doteraz testovaných telefónov. Za mňa teda palec hore!

OnePlus 5: Verdikt

OnePlus je spoločnosť známa tým, že ponúka vlajkové lode za cenu, ktorá môže byť aj o niekoľko sto eur nižšia. OnePlus 5 nie je výnimkou. Ponúka naozaj vynikajúci zážitok ako z hardvéru, tak aj softvéru. Je evidentné, že aby firma mohla ponúkať tak cenovo lákavý telefón, musela na niektorých miestach šetriť. Inak sa to nedá.

Za svojich ťažko zarobených 500 € však získate smartfón, ktorý vám s prehľadom vydrží nie len pár mesiacov, ale aj pár rokov. OnePlus 5 je úžasný smartfón, ktorý mi aj napriek dizajnovým nezhodám prirástol k srdcu, a to hlavne tým, ako zvláda softvér.

Nie nadarmo sa hovorí, nesúď knihu podľa obalu. Pri OnePlus to platí dvojnásobne.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
90 %
Displej
85 %
Foto/video
90 %
Výdrž batérie
83 %
Softvér
100 %
Konštrukcia
95 %
Výkon
100 %