Úvod Zariadenia VR headset HTC Vive a PlayStation VR dostanú konkurenciu. Samsung pripravuje high-end VR súpravu

HTC Vive a PlayStation VR dostanú konkurenciu. Samsung pripravuje high-end VR súpravu

1
VR

Kórejský gigant Samsung už má v portfóliu náhlavnú súpravu pre sprostredkovanie virtuálnej reality. Ide o lacnejší a hlavne pasívny model Gear VR, ktorý pre svoj chod potrebuje vložený kompatibilný smartfón.

Gear VR funguje vďaka výkonu a displeju vloženého smartfónu. Tento typ sa nedá príliš porovnávať s aktívnymi headsetmi HTC Vive či PlayStation VR.

Vzhľadom na technologické kapacity Samsungu bolo len otázkou času, kedy postaví konkurenciu aj dvom vyššie spomínaným a pomerne úspešným náhlavným súpravám.

PlayStation VR si zadovážilo viac ako jeden milión používateľov a HTC Vive sa v predajoch počíta na státisíce (cez 420 000 kusov).

Podrobnosti o novej náhlavnej súprave predostrela spoločnosť Visual Camp, ktorá pripravovanému headsetu poskytuje časť technológií. Zatiaľ iba prototyp nesie označenie ExynosVR III.

Samsung nenechá nič na náhodu a srdce novinky bude tvoriť výkonný desaťjadrový čipset, ktorý je vyrobený 10 nm technológiou. Štyri jadrá Cortex-A53 dopĺňajú jadrá Samsung M2 s pracovnou frekvenciou 2,5 GHz. Spomenúť musíme aj GPU Mali G71.

exynosVR III
© VisualCamp

Obsah v extra jemnom rozlíšení podá dvojica displejov s WQHD+ rozlíšením a obnovovacou frekvenciou 90 Hz. Samsung ExynosVR III je samostatným prvkom, ktorý pre svoj chod nepotrebuje pripojený smartfón či iné periférie.

Čo sa týka implementovaných technológií spoločnosti Visual Camp, ide hlavne o systém rozpoznávania hlasu a mimiky tváre. Napríklad pokročilé sledovanie očí používateľa umožní náhlavnej súprave vedieť, kam presne mierite pohľadom.

Táto oblasť bude ostrejšia ako oblasti, ktoré sú mimo záberu vášho pohľadu. Systém bude pochopiteľne pracovať dynamicky, čomu pomôže aj vyššia obnovovacia frekvencia displejov. Celý proces má navyše prebiehať tak, aby neutrpela výdrž batérie.

Fotografia v texte zobrazuje prototyp súpravy ExynosVR III, čiže nie je zatiaľ namieste hovoriť o cene alebo trhovej dostupnosti. Určite by ale Samsung chcel stihnúť pulty predajní ešte v roku 2017.

Možno súpravu uvidíme na konci roka, kedy by jej trhový štart padol na úrodnejšiu pôdu vďaka vianočnému obdobiu, ktoré je spojené s darčekmi a nákupmi elektroniky rôzneho druhu.