Úvod Zariadenia VR headset Virtuálna realita Samsung Gear VR je najpopulárnejšia. Predbehla aj VR od PlayStation

Virtuálna realita Samsung Gear VR je najpopulárnejšia. Predbehla aj VR od PlayStation

4
Samsung Gear VR
© Samsung

Analytici zo SuperData Research sa pozreli na predaje náhlavných súprav pre virtuálnu realitu, ktoré už produkuje nejeden výrobca. Odborníci sa zamerali na nedávne obdobie prvého štvrťroku 2017.

Kórejský gigant podľa nich predal v tomto období až 782 000 kusov súprav Samsung Gear VR, a to po celom svete. Samsung je tak s touto náhlavnou súpravou ďaleko pred konkurenciou.

Na druhom mieste sa umiestnila Sony PlayStation VR, ktorej sa predalo – v úvodzovkách – iba 375 000 kusov. Virtuálna realita Google Daydream uzatvára trojicu najúspešnejších VR súprav. 170 000 predaných kusov tiež nie je na zahodenie.

Sony PlayStation VR © Sony

Zabudnúť nemôžeme ani na HTC Vive alebo Oculus Rift. V prvom prípade sa predalo 95 000 kusov, v prípade druhom slabších 64 000 kusov. Pozor, ide o zariadenia, ktoré boli predané priamo konečným spotrebiteľom. Nejde teda o počty kusov, ktoré výrobcovia doručili maloobchodným predávajúcim.

Pod dominantné postavenie súpravy Samsung Gear VR sa podpísalo hneď niekoľko faktorov. Prvým je samozrejme cena. Headset Samsung Gear VR je pomerne dostupný a predáva sa za cenu, ktorá nepresahuje ani trojcifernú hranicu 100 eur.

Výnimkou je azda zariadenie Google Daydream, ktoré je podobne lacné, no nie široko dostupné. Samsung Gear VR je na trhu realtívne dlho (od r. 2015) a obmieňajú sa len jeho generácie.

© Daydream View

Za vysoké predajné čísla v neposlednom rade môžu aj smartfóny s logom Samsung. Je po nich vysoký dopyt a o novom Galaxy S8 ani nehovoriac.

Mnoho užívateľov si vlani s Galaxy S7 alebo s Galaxy S7 edge zakúpilo aj virtuálnu realitu. Okrem toho, Samsung v niektorých prípadoch dával headset Gear VR ku kúpe smartfónu zadarmo. Podobné promo akcie nie sú výnimočné a objavujú sa každý rok aj častejšie.