Úvod Zaujímavosti Spoločnostiam Samsung a Apple sa v Číne nedarilo. Zaznamenali pokles

Spoločnostiam Samsung a Apple sa v Číne nedarilo. Zaznamenali pokles

5
samsung

Čína je obrovská krajina a zároveň najväčší trh so smartfónmi na svete, čím sa stáva lukratívnou pôdou pre mnohých výrobcov smartfónov. 

Samozrejme, množstvo z nich pochádza práve z Číny, no o trhový podiel s nimi bojujú aj iní výrobcovia, ktorí pochádzajú z Južnej Kórey a z USA. Na mysli máme špičky Apple a Samsung.

Pre oboch výrobcov bol štart roka 2017, presnejšie prvý štvrťrok, vo všeobecnosti veľmi úspešný. Číslami, ktoré vypovedajú o pôsobení na čínskom trhu, sa ale dané spoločnosti príliš chváliť nebudú.

Samsung

Samsung zatiaľ neúspešne bojuje s domácimi hráčmi, akými sú Huawei, Oppo a Vivo. Táto trojica zaznamenala zvýšenie predajov na čínskom trhu, a to o 25 percent, 81 percent a 60 percent.

Huawei bol počas prvých troch mesiacoch roka 2017 lídrom na čínskom trhu so smartfónmi. Patrí mu podiel 19,7 %. Za ním nasleduje Oppo (17,5 %) a Vivo (17,1 %).

Samsung
Samsung Galaxy S8

Podľa skúmania analytickej agentúry Counterpoint, Samsung v Q1 2017 ovládal iba 3,3 % čínskeho trhu so smartfónmi. V tomto období klesli predaje jeho smartfónov až o 60 %. Samsung predal na čínskom trhu 3,5 milióna kusov smartfónov.

V rovnakom období minulého roka pritom Samsungu patril 8,6-percentný podiel na čínskom trhu.

Apple

Zdá sa, že obyvateľom Číny v prvom štvrťroku 2017 nevoňali tiež iPhone smartfóny. Tržby kalifornského jabĺčka klesli o 14 %. Pre porovnanie, tržby na trhu v USA za rovnaké obdobie stúpli o 11 percent.

Canalys, singapurská spoločnosť zaoberajúca sa výskumom trhu uviedla, že spoločnosti Apple patrí štvrtá priečka, čo sa trhových podielov v Číne týka. Predala takmer 11 miliónov kusov smartfónov.

Jeden z mnohých konceptov novej generácie iPhone

IT analytik Ma Jihua pre magazín Global Times uviedol, že za zhoršenými výsledkami spoločnosti Apple vidí neustále sa rozvíjajúcich čínskych výrobcov smartfónov, ktorí vedia poskytnúť zaujímavý pomer ceny voči výbave.

Budúcnosť

Výsledky z nedávneho prvého štvrťroku 2017 nemusia naznačovať vývoj na čínskom trhu pre nadchádzajúce štvrťroky.

Druhý štvrťrok 2017 môže trhový podiel v prípade Samsungu citeľne vzrásť. Nový model smartfónu Samsung Galaxy S8 je určite zaujímavý pre veľkú časť čínskych spotrebiteľov.

Apple môže podchytiť 3. a 4. kvartál roka 2017 novou generáciou iPhone smartfónu, od ktorej technologická verejnosť veľa očakáva. Ak sa spoločnosti Apple podarí očakávania naplniť, silné predaje istotne zarezonujú aj v Číne.