RECENZIA Huawei P10: Budúci líder rebríčkov predajnosti ukazuje svoje sily

8
Huawei na MWC 2017 ukázal, ako by podľa nich mala vyzerať vlajková loď pre rok 2017. Hlavnými bodmi ich prezentácie bolo spracovanie, fotografovanie a ďalšie aspekty, ktoré by mal zvládať každý smartfón. S Huawei P10 som strávil dobrý týždeň, tak sa poďme pozrieť na to, ako ho hodnotíme.

Odporúčaná cena Huawei P10 je 599 €, čo z neho už nerobí tak cenovo atraktívne zariadenie, ako tomu bolo pri minuloročných modeloch. To malo, resp. muselo firmu prinútiť, aby svoje zariadenie vybavila tým najlepším, čím mohla.

Zároveň je ale nutné dodať, že v prípade P10 ide o jednu z tých lacnejších vlajkových lodí tohto roka. Znie to možno ako vtip, no pri cenách ako 750 € za LG G6 či 799 € za S8 (899 € za S8+) tomu tak v skutočnosti nie je. Už pri začiatku testovania som teda očakával jednu vec. Huawei P10 na tom nebude, čo sa displeja a spracovania týka, na tak vysokej úrovni ako napríklad S8. Stále som však očakával spracovanie, ktoré hravo prekoná povedzme minuloročný model či iné zariadenia, napríklad z radu Galaxy A od Samsungu.

Huawei P10: Dizajn a spracovanie

Huawei je známy tým, že „za dobrý peniaz“ pripravuje zariadenia, ktoré ponúkajú vysokú kvalitu spracovania. Huawei P10 na tom nie je inak. Je fantastický, v ruke sa drží priam ideálne a nevyzerá najhoršie. Jeho dizajn je akýmsi pokračovaním toho, čo už minulý rok priniesol model P9. Pásik na hornej časti zadnej strany oddeľuje senzory a blesk od zvyšku konštrukcie, čo mu dáva naozaj unikátny a zaujímavý nádych. Mne sa to veľmi páči, myslím, že Huawei si v tomto smere našiel akúsi dizajnovú identitu.

Celkovo je však P10 v porovnaní s P9 lepšie spracovaná. Je to niečo podobné, ako v prípade Galaxy S6 a S7. Dizajn sa veľmi nezmenil, zmenami však prešli malé veci, detaily, ktoré aj z S7-čky spravili podstatne lepšie, kvalitnejšie zariadenie. Huawei P10 je na tom rovnako. Mám z neho pocit, akoby sa Huawei skutočne zameral na každú jednu časť zariadenia.

Je taktiež podstatne menší než ostatné zariadenia s 5,1-palcovým displejom. Meria totiž len 145,3 x 69,3 x 7 milimetrov a váži len 145 gramov. Ako vo videorecenzii spomínam, je priam ideálny pre nosenie vo vrecku a ovládanie jednou rukou. Nemôžem byť jediný, komu takáto veľkosť vyhovuje viac, ako napríklad 5,5 či 5,8-palcový panel.

Huawei P10 je po celom svete dostupný v mnohých farebných prevedeniach: čiernom, modrom, zlatom, ružovom, zelenom, bielom, striebornom a prestížnom zlatom. Nie všetky farby sa však dostanú aj na Slovensko.

Jednou veľkou dizajnovou zmenou oproti P9 je presunutie snímača odtlačkov prstov zo zadnej, na prednú stranu, čo je krok, ktorý si neviem vynachváliť. Viem, že sa mnohí z nás rozdeľujú prevažne na dva tábory. Jednému vyhovuje umiestnenie vzadu, druhému zas vpredu. Ja rozhodne patrím do toho druhého. K snímaču sa ešte dostanem, keďže som z neho ostal celkom bez slov. No ale to až neskôr. Teraz sa poďme pozrieť na výbavu.

Huawei P10: Špecifikácia a výkon

Huawei P10 je nabitý tým najmodernejším hardvérom pod slnkom. Tu je jeho výbava v jednoduchej tabuľke.

  • Displej: 5,1-palcový IPS displej s rozlíšením 1 920 x 1 080
  • Procesor: Kirin 960 (4x 2.4 GHz + 4x 1.8 GHz)
  • Grafický čip: Mali-G71 MP8
  • Pamäť: 64 GB úložisko (rozšíriteľné o 256 GB), 4 GB RAM
  • Fotoaparát (predný): 8 Mpx, f/1.9
  • Fotoaparát (zadný): duálny 20 Mpx + 12 Mpx, f/2.2, OIS, Leica, PDAF
  • Batéria: 3 200 mAh
  • Rozmery a váha: 145,3 x 69,3 x 7 mm, 145 gramov
  • OS: Android 7.0 Nougat
  • Cena: 599 €

Huawei sa počas prezentácie sústredil hlavne na to, aký výborný je ich nový dizajn a aké zaujímavé softvérové funkcie ich novinka ponúka. Je na to jeden veľmi dobrý dôvod. Huawei P10 totiž poháňa takmer rovnaký hardvér, ako Huawei Mate 9 z druhej polovice 2016. Obe zariadenie ponúkajú procesor Kirin 960 s grafickým čipom Mali G71, 4 GB RAM a dokonca aj 64 GB úložisko. Tí z vás, ktorí chcú trochu väčší, 5,5-palcový displej a vyšší výkon môžu siahnuť po Huawei P10 Plus so 6 GB RAM a 128 GB úložiskom.

Po výkonnostnej stránke mu však nemám čo vytknúť. Podobne ako pri Mate 9 ide aj P10 ako píla. Počas testovania nemala problém s čo i len jednou aplikáciou alebo hrou. Ak si ho kúpite, tak v rukách budete mať telefón, ktorý je pripravený pobiť sa aj s tými aplikáciami, ktorých sa bojí hocijaký iný smartfón.

Huawei P10: Výdrž batérie

Všetok ten výkon poháňa 3 200 mAh batéria, ktorá sa mi v ňom veľmi páči. Po konzultácii s recenziami po celom svete, musím súhlasiť s tým, že P10-tka má výdrž batérie viac než dobrú. Samozrejme, ak ho budete šťaviť čo to dá, nedožije sa ani večera. Ak ho však budete používať na príležitostné surfovanie, jednu či dve hry, hovory a správy, s prehľadom vám vydrží aj do ďalšieho dňa. Ja však odporúčam nabíjať každý večer. Predsa len, istota je guľomet.

Keď ho už aj pripojíte k nabíjačke, za kratučkých 10 minút sa nabije na 30 %. Nabitie celej batérie trvá podstatne dlhšie (do hodiny má čo robiť), no aj tak je to veľmi dobrý výkon.

Huawei P10: Fotoaparát a fotografie

Samozrejme, okrem dizajnu a spracovania je ďalšou silnou stránkou Huawei P10 jeho fotoaparát, resp. fotoaparáty. V tomto malom zázraku totiž nájdete hneď tri kusy. Od minuloročného P9, keď Huawei oznámil spoluprácu s firmou Leica s jeho duálnym zadným fotoaparátom spravil zázraky. Zmenami však prešiel aj selfie foťák.

Začnime však tým dôležitejším (aspoň pre väčšinu), a teda zadným fotoaparátom. Ide o podobnú výbavu, akú ponúkol už Huawei Mate 9. Zadnú stranu teda zdobí jeden 12 Mpx senzor zaznamenávajúci farbu a detaily a jeden 20 Mpx čiernobiely senzor určený pre detaily a hĺbku záberu. To by telefónu malo pomôcť s náročnými zábermi, ktoré sú fotené napríklad v zlých svetelných podmienkach. Nechýba ani optická stabilizácia obrazu a objektív s clonou f/2.2.

Leica, firma, ktorá Huawei pomáha pripraviť čo najkvalitnejšie fotoaparáty do ich zariadení mierne vylepšila objektív, vďaka čomu je aspoň z mojich skúseností P10-tka citeľne lepšia, než minuloročná P9. Ako už však býva pravidlom, s ubúdajúcim svetlom klesá aj kvalita. V drvivej väčšine prípadov Huawei P10 produkoval také zábery, na ktoré sa dalo spoľahnúť. To je jedna z najdôležitejších vlastností akéhokoľvek, nielen mobilného fotoaparátu. Mať k dispozícii nástroj, ktorý vás nesklame.

Súčasťou Huawei P10 je aj Pro režim

Spolu s P10 Huawei predstavil aj niekoľko softvérových vylepšení svojho fotoaparátu. Hlavnou novinkou je portrétový režim, ktorý je určený, ako už jeho názov napovedá, pre fotenie portrétov ľudí. Huawei tvrdí, že P10 to vie veľmi dobre hlavne vďaka dvojici zadných fotoaparátov a vylepšenému algoritmu rozpoznávania tváre, vďaka čomu dokáže smartfón naraz sledovať až 190 rôznych bodov niekoho tváre. Inými slovami, keď niekoho fotíte, jeho alebo jej tvár bude vždy perfektne zaostrená.

Všetko funguje skvele, dokonca aj režim vylepšenia tváre (niečo ako režim krásnej tváre na niektorých Androidoch). Jediná vec, ktorá trošku zahaprovala bol umelo vytvorený efekt „Bokeh,“ teda efekt rozostrenia pozadia. Ten nebol vždy úplne perfektne nastavený, no opäť, nič s čím by sa nedalo žiť.

Okrem softvéru prešiel veľkými zmenami aj samotný senzor. Podľa spoločnosti vie zachytiť až dvakrát viac svetla a ponúka väčší dynamický rozsah. To je výborné hlavne v situáciách, keď máte v jednom zábere veľmi svetlé a veľmi tmavé miesto (napríklad fotenie krajinky cez deň – slnko a tieň pod kríkom alebo stromom).

Celkovo som ale z fotoaparátu na P10 nadšený. Nemá síce na S7, aspoň teda z môjho pohľadu, no ak bude Huawei aj naďalej inovovať tak rýchlo ako pri prechode z P9 na P10, máme sa na čo tešiť.

Huawei P10: Softvér

Och. Kde začať. Huawei P10 beží tak, ako ostatné vlajkové lode pre rok 2017 na Android 7.0 Nougat. Ten je prekrytý ich vlastným používateľským rozhraním EMUI 5.1, ktoré je zároveň najnovšou verziou od spoločnosti. So sebou prináša niekoľko softvérových „vychytávok,“ ako umelú inteligenciu pre vyšší výkon a pod.

Funkčne je na tom teda veľmi dobre. Hlavným lákadlom je určite snímač odtlačkov prstov, ktorý je geniálny. Naozaj, lepší nenájdete nikde, ani na S7, ani na iPhone ani nikde inde. Huawei okrem toho predstavil funkciu „One Button Control,“ ktorá je akýmsi kombinovaním ostatných tlačidiel do jedného. V praxi to funguje asi tak, že domovské tlačidlo môže slúžiť pre ovládanie smartfónu, resp. namiesto navigačných tlačidiel. Krátke ťuknutie vás vráti o krok späť, podržanie vás vráti na domovskú obrazovku, swipnutie doľava či doprava otvorí zoznam naposledy spustených aplikácií a swipnutie hore spustí Google asistenta. Jedno tlačidlo teda zvládne všetko. Chvíľu mi trvalo, kým som si na to zvykol, no a teraz už nechcem iný spôsob ovládania. Dosť bolo šmátrania po tlačidlách, so všetkým si poradí palec a fantastické domovské tlačidlo.

huawei-p10-screen-7
huawei-p10-screen-6
huawei-p10-screen-5
huawei-p10-screen-4
huawei-p10-screen-3
huawei-p10-screen-2
huawei-p10-screen-1

Samotný snímač odtlačkov prstov je vôbec najrýchlejší a pravdepodobne najpresnejší, aký som mal možnosť otestovať. Odporúčam pozrieť si videorecenziu, tam ukazujem ako rýchlo funguje.

Huawei P10: Verdikt

Huawei P10 je bezpochyby jedno z najzaujímavejších zariadení tohto roka. Ponúka všetky dôležité funkcie a vlastnosti pravej vlajkovej lode za cenu nižšiu, než jeho konkurencia. Som presvedčený, že sa z neho čoskoro po vzore P8 a P9 stane hit operátorov. Huawei robí šikovné a dobre poskladané telefóny, čoho je P10 jasným dôkazom.

Ak nechcete skočiť vedľa alebo riskovať, tento smartfón je priam stvorený pre vás.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
8
Foto/video
9
Výdrž
7
Výkon
9
Softvér
7
Konštrukcia
9