Približne pred rokom a pol spoločnosť Sony a jej mobilná divízia tak trochu šokovali technologický svet, keď predstavili vôbec prvý smartfón so 4K displejom.

História sa opakuje a extra jemné 4K rozlíšenie je späť. To však nie je všetko. Xperia si razí vlastnú cestu high-end svetom a je to vidieť. Dôkazom je čerstvo predstavený model Sony Xperia XZ Premium.

Honosný názov dopĺňa už tradičný, takzvaný „Omnibalance“ dizajn. Sony akoby prehliadalo trend štíhlych rámikov. To však nemusí byť nutne zlé rozhodnutie. Zariadenie má svoju tvár a vyzerá inak ako ostatné smartfóny. Ostrý hranatý tvar je tvorený kovovou konštrukciou, ktorú po oboch stranách obopína sklo.

Bočné hrany modelu Xperia XZ Premium sú zaoblené, čo bude prispievať ku komfortu pri jeho používaní. Pri Xperii už asi nikoho neprekvapí odolnosť voči vode a prachu – certifikácia IP 68. Ovládače hlasitosti sa konečne presunuli nad tlačidlo napájania. To mimochodom ukrýva aj snímač odtlačkov prstov. Všetky tlačidlá nájdeme zapustené v hrane konštrukcie na pravej strane.

Xperia XZ Premium

Sony Xperia XZ Premium prichádza s fotoaparátom, ktorý nevytŕča z tela. Povrchová úprava je veľmi reflexná, ba až zrkadlová. K dispozícii budeme mať chrómové prevedenie a temnú čiernu.

Displej

Xperia XZ Premium disponuje 5,5″ displejom so 4K rozlíšením. V číslach, 2160 x 3840 pixelov. Novinkou je tento rok podpora pre HDR obsah. To znamená, že sa pri HDR videách stretnete so živšími farbami, lepším kontrastom a presnejšími detailami.

Tento rok budeme 4K rozlíšenie používať v celom systéme a nie iba vo vybraných Xperia aplikáciach. Napriek tomu nemôžeme počítať s extra jemným rozlíšením pri akejkoľvek situácii. Hry a grafický obsah tretích strán budú vykresľované v FHD 1080p rozlíšení, čo nie je úplne na škodu. Teda pokiaľ vám nezáleží na výdrži batérie.

Xperia XZ Premium

Výkon a pamäte

Špičkový 4K displej potrebuje špičkový výkon. O ten sa postará aktuálny vrchol výrobcu Qualcomm. Čipset Snapdragon 835 spolupracuje so 4 GB RAM-kou a 64 GB úložiskom. Vďaka slotu na microSD karty môžete internú pamäť navýšiť o 256 GB.

Na prednej strane smartfónu nájdeme okrem iného aj stereo reproduktory. Tento rok by mali kričať ešte hlasnejšie ako pri minuloročnej generácii. Pracovať budeme s najnovším OS Android 7.0 Nougat a exkluzívnymi Sony službami.

Xperia XZ Premium

Funkcia Remote Play nás spojí s konzolou PlayStation 4 prostredníctvom jednej WiFi siete. Vďaka úzkej spolupráci s výrobcom Qualcomm dokáže Xperia XZ Premium sťahovať dáta extrémnou rýchlosťou 1Gb/s.

Fotoaparát

Sony je kráľom mobilných foto senzorov. Vybaviť model Xperia XZ Premium nejakým priemerným fotoaparátom by bola hanba a našťastie sa tak nestalo. Práve naopak.

Na zadnej strane nájdeme úplne nový snímač, ktorý má 19 Mpx rozlíšenie a hybridné zaostrovanie s reakčnou dobou 0,03 sekundy. Prediktívne automatické ostrenie nepretržite sleduje snímaný objekt a 5-osová stabilizácia SteadyShot eliminuje akékoľvek chvenie rúk či iné otrasy.

Xperia XZ Premium

Pozor, snímač dokáže zhotoviť spomalené video pri maximálnom snímkovaní 960 FPS! Pre porovnanie, súčasný štandard je asi 240 FPS. Ide o nesmierne pôsobivé číslo, ktoré zotrelo spomalené videá akéhokoľvek momentálne existujúceho smartfónu.

Dostupnosť

Sony Xperia XZ Premium sa na pultoch predajní objaví na jar tohto roka. Cenu momentálne nepoznáme, no ak si zaspomíname na trhové uvedenie minuloročnej Xperie Z5 Premium, 700 až 800 eur je reálnych. Teda skôr tých 800 ako 700 eur.

Sony Xperia XZ Premium určite nebude trhať rekordy predaja. Ak však chcete vlastniť smartfón s originálnym luxusným dizajnom, špičkovým fotoaparátom a maximálnym výkonom, nemáte čo riešiť. Čerešničkou na torte je spomínané 4K rozlíšenie displeja. Za nás veľký palec hore.