Úvod Sociálne siete Facebook POZOR: Facebookom sa šíri extrémne nebezpečný vírus. Kontrolujte komentáre!

POZOR: Facebookom sa šíri extrémne nebezpečný vírus. Kontrolujte komentáre!

3

Ak vám príde upozornenie o tom, že vás váš kamarát označil v príspevku, dávajte si veľký, veľký pozor. Dôležité je, aby ste neklikali na prípadný odkaz. Schovávať sa v ňom môže javascript malvér.

Facebook je bez akýchkoľvek pochybností najväčšia sociálna sieť na svete, čo z neho robí perfektný cieľ pre hackerov snažiacich sa vyťažiť z nič netušiacich používateľov.

Momentálne sa Facebookom šíri zákerný vírus, ktorý sa správa tak, ako by vás jeden z vašich kamarátov označil v príspevku. Keď si ten príspevok otvoríte a kliknete na odkaz, do vášho zariadenia sa stiahne malvér (škodlivý kód). Samotné stiahnutie by vášmu telefónu či počítaču nemalo nič spraviť, technologicky menej zdatní však súbor môžu skúsiť otvoriť a tam nastáva veľký problém.

Ak sa vám stiahol alebo stiahne takýto súbor, bezodkladne ho vymažte
Ak sa vám stiahol alebo stiahne takýto súbor, bezodkladne ho vymažte

Malvér sa objavuje hlavne na prehliadači Google Chrome. Momentálne nie je isté či ovplyvňuje, resp. obťažuje aj používateľov Firefoxu od Mozilly. Nižšie môžete vidieť príklad označenia v komentári a hneď pod ním ukážku súboru, ktorý malvér šíri.

Ak teda na Facebooku dostanete upozornenie s tým, že vás do príspevku označil jeden z vašich kamarátov, vyvarujte sa zbytočnému klikaniu na odkazy, ktorým nedôverujete.