Úvod LG LG G5 G5 nie je prvý modulárny smartfón od LG. Tento model to ponúkal...

G5 nie je prvý modulárny smartfón od LG. Tento model to ponúkal už v roku 2009

1

Mnohí označujú najnovšiu generáciu vlajkovej lode s logom LG za pioniera modulárnych konštrukcií, ktorá nám umožňuje meniť zásuvné moduly, a teda aj časť špecifikácií podľa našich preferencií či záľub. Pravda je však trošku iná.

Hoci model G5 ponúka výrazne modernejší mechanizmus, niečo podobné prišlo na spotrebiteľský trh už v roku 2009 a opäť za tým niečím stál juhokórejský gigant. Konkrétne ide o model LG Versa. Tento legendárny smartfón si mohli zaobstarať zákazníci amerického mobilného operátora Verizon spolu s dodatočným príslušenstvom, ktoré sa pripájalo prostredníctvom integrovaného dokovacieho systému. Stačilo iba odstrániť zadný kryt nad batériou a používateľ nadobudol možnosť pripojiť buď fyzickú QWERTY klávesnicu na rýchlejšie a pohodlnejšie písanie či šikovný herný ovládač za necelých 30 dolárov.

lg-versa-game-pad-ofc

Pripojiteľná klávesnica sa navyše nachádzala už v základnom balení spolu s inteligentným telefónom a zároveň predstavovala aj ochranné otváracie puzdro s dodatočným OLED displejom na prednej strane, ktoré slúžilo na pohotové informovanie o stave batérie, aktuálne počúvanej pesničke alebo úrovni signálu.

lgversavx9600phone

Medzi technickými špecifikáciami vynikal 3-palcový LCD displej s rozlíšením 240 x 480 pixelov a na zadnej strane bol zase prítomný 2 Mpx fotoaparát s digitálnym priblížením a automatickým zaostrovaním, ktorý taktiež zvládol zachytiť aj panorámu. Nechýbal mu však ani slot pre microSD kartu, čipset od Qualcommu, 310 MB operačná pamäť RAM, 16 GB úložisko a prísun nevyhnutnej energie zabezpečovala 1100 mAh batéria.

Starý nápad, nové prevedenie

Ak sa dnes pozrieme na LG G5 a jeho modulárnu konštrukciu, ku ktorej môžeme pripojiť napríklad Hi-Fi modul od spoločnosti Bang & Olufsen alebo rozšírenie batérie vrátane hardvérových tlačidiel na pohodlnejšie fotografovanie, tak máme príležitosť vidieť modernejšiu a prepracovanejšiu verziu toho, čo pred rokmi ponúkal smartfón Versa. Zaujímavosťou ale je, že sa tento nápad vrátil až teraz.

Návrat modulárneho riešenia teda zrejme súvisí s tým, že sa dnešné inteligentné mobilné telefóny s operačným systémom Android vďaka vzostupu čínskych výrobcov celkom dosť podobajú, a preto sú renomovaní výrobcovia nútení hľadať netradičné hardvérové riešenia na získanie dostatočnej konkurenčnej výhody a pozornosti potenciálnych zákazníkov. Je ale otázne, či sa niečo také, ako je modulárne telo G5, za takýchto podmienok aj vôbec uchytí.

LG-G5

Úspech alebo fiasko?

Ako sme mohli vidieť z posledných čísiel, zatiaľ to nevyzerá príliš ružovo, aj keď bolo počas prvého dňa na domácej pôde predaných trikrát viac kusov ako pri minuloročnom LG G4. Rovnako nesmieme zabúdať na fakt, že novinka išla na pulty obchodov až pred koncom posledného kvartálu fiškálneho roka, takže súdiť budeme môcť až po skončení momentálne prebiehajúceho.

Nová vlajková loď od LG niektorým ľuďom pripomína akýsi nedokončený koncept s nesympatickým vizuálnym spracovaním. Samozrejme, všetko netradičné spôsobuje v potenciálnych zákazníkoch pomerne veľké obavy, pretože ide o niečo neznáme a hlavne neoverené. Postupom času by sa preto mohol úspech G5 dostaviť, avšak určite nie v najbližších mesiacoch ale skôr až s príchodom nadchádzajúcej generácie. Ak by tá ponúkla ešte lepší modulárny mechanizmus s väčším množstvom dostupných a užitočných modulov, po roku ťažkého zvykania to môže byť s predajom výrazne lepšie.

Čo hovoríte na LG G5? Spravil výrobca správny krok alebo vykročil veľmi zlým smerom?