Úvod Apple iPhone NÁZOR: 5 dôvodov, prečo je nový iPhone 6S Plus lepší, než Galaxy...

NÁZOR: 5 dôvodov, prečo je nový iPhone 6S Plus lepší, než Galaxy Note 5

Apple včera predstavil čisto nové iPhony a je čas trochu polemizovať, či sú lepšie alebo horšie, ako konkurencia.

35
LCD displej vs. Super AMOLED (foto: phonearena.com)

Áno, čítate správne. V tomto článku zistíte, prečo je iPhone 6S Plus lepší, než Galaxy Note 5. Existuje hneď niekoľko pádnych dôvodov, na ktoré by sme nemali zabudnúť. Obe zariadenia boli predstavené približne v rovnakom čase, a preto ich porovnanie dáva zmysel. 

Note línia od Samsungu bola vždy veľmi obľúbená, no aj nový prerastený iPhone si počas minulého roka stihol vytvoriť veľkú fanúšikovskú základňu. Tieto dve zariadenia si priamo konkurujú. Vďaka veľkým rozmerom spadajú do kategórie phabletov, ktorá je v poslednej dobe neuveriteľne obľúbená. Spopularizovali ju hlavne smartfóny z Note série, ale iPhone 6 Plus minulý rok pravdepodobne prilákal ešte viac ľudí.

1. Rýchlejší systém

Hardvér v Galaxy Note 5 je síce s najväčšou pravdepodobnosťou výkonnejší, než ten v nových iPhonoch, no vďaka vyladenému softvéru a aplikáciám nový iPhone 6 Plus rozbije konkurenciu na celej čiare. Bohužiaľ, je to tak. Android svet tak trochu zaspal na vavrínoch a aj po ôsmich mesiacoch sa stále dívame na tie isté high-end procesory. Prehrievajúci sa Snapdragon 810 a Exynos 7420. Druhý menovaný je síce o niečo lepší, no nie som si veľmi istý, či dokáže konkurovať novému čipsetu A9.

Ale počkať! Je tu ešte jedna vec: Mustitasking. Už dávnejšie sme vám ukázali video, v ktorom iPhone 6 s 1 GB RAM vyhral nad Note 5 so 4 GB RAM. Disciplína? Multitasking. Mám všetky dôvody veriť, že nové iPhony na tom budú ešte lepšie.

Celý článok si môžete prečítať tu.

2. Lepší fotoaparát

Iste, Samsung Galaxy Note 5 robí skvelé fotografie. 16 Mpix opticky stabilizovaný senzor s objektívom s clonou f/1.9 patrí medzi najlepšie na svete. Teda, ak berieme do úvahy iba smartfóny. Apple však Samsungu prichystal vážneho konkurenta. iPhone 6S Plus tiež ponúka opticky stabilizovaný senzor s rozlíšením 12 Mpix. To je síce o niečo menej, no nenechajte sa oblafnúť. Už minuloročných 8 Mpix bolo dosť na to, aby iPhone 6 fotil neuveriteľné obrázky. Tie najlepšie si môžete pozrieť v našom článku.

Môžeme si byť istí, že Apple si dal obzvlášť pozor na to, aby v kvalite fotografií prekonal konkurenciu. Vzhľadom na to, že najväčší súper, Samsung, v Note 5 použil technológiu z pol roka starej Galaxy S6, máme všetky dôvody veriť, že sa mu to podarilo. Prvé recenzie tomu nasvedčujú.

3. Lepšia výdrž batérie

Samsung Galaxy Note 5 má 3 000 mAh batériu. To je škoda, pretože predchádzajúca generácia sa pýšila 3220 mAh akumulátorom, ktorý ste navyše mohli jednoducho vymeniť. Výdrž na jedno nabitie sa však podľa rôznych testov výraznejšie nezmenila. Na druhej strane tu máme iPhone 6S s 2 750 mAh batériou. Tá je síce o niečo menšia, než v prípade Note 5, no treba si uvedomiť zopár dôležitých vecí.

iPhone beží na krásne optimalizovanom systéme iOS 9, zatiaľ čo Note 5 sa musí trápiť s TouchWizom. iPhone napája 5,5-palcový displej s full HD rozlíšením a Galaxy Note 5 musí energiou zásobovať 5,7-palcový zobrazovací panel s dvakrát väčším množstvom pixelov. Nakoniec, zatiaľ čo Note 5 napája osemjadrový procesor a 4 GB pamäte RAM, iPhone 6S Plus má za úlohu vysporiadať sa s len dvoma jadrami a 1 GB RAM. Aj v tomto prípade má teda oveľa ľahšiu úlohu, ako jeho konkurent. Vo výsledku sa teda môžeme tešiť na 12 hodín nepretržitého používania na jedno nabitie, zatiaľ čo Note 5 skončil na deviatich hodinách a jedenástich minútach.

Samozrejme, treba zvážiť aj ďalšie atribúty, ako rýchle alebo bezdrôtové nabíjanie. Nič z toho iPhone nemá. Výdrž je však dôležitejšia.

4. Lightning vs. Micro USB

Jedna vec, ktorej naozaj nerozumiem je fakt, že Samsung Galaxy Note 5 nemá USB type-C port. Je to síce iba detail, ale keď jeho implementáciu zvládli v OnePlus, prečo nie v Samsungu? Na druhej strane, Apple už dlhé roky používa Lightning port.

Majitelia iPhonov teda môžu vsunúť kábel z akejkoľvek strany. To síce na prvý pohľad nie je až taká veľká výhoda, ale aj tak. Micro USB 2.0 je zastaraný a Samsung by mal ísť s dobou.

5. iPhone je iPhone

Piatym a pravdepodobne aj najväčším dôvodom, prečo je iPhone 6S Plus lepší než Samsung Galaxy Note 5 je, že má na zadnej strane logo nahryznutého jablka. To síce na prvý pohľad nič nie je, ale zdanie klame. Kedy ste naposledy videli, že by sa sa vami otáčali ľudia na ulici, pretože máte Samsung? Jablko je predsa len niečo viac, než len kúsok nalešteného hliníka. Reprezentuje štýl, bohatstvo a pod… Applu sa podarilo zo svojho loga spraviť módnu značku, rovnako ako napríklad Gucci, Versace alebo D&G. Nekupujete si iba iPhone, kupujete si v prvom rade štýl a prestíž. A to rozhodne zlepší vaše pocity z používania zariadení od Apple.

Navyše, iPhony si držia cenu lepšie, než akékoľvek iné smartfóny (ak nepočítame Vertu). Takže ak sa o pol roka rozhodnete svojho miláčika predať, dostanete zaň väčšinu peňazí späť. To je celkom veľké plus

Ak vás tieto žvásty nepresvedčili, vyjadrite svoj hnev v komentároch a prečítajte si náš článok o piatich dôvodoch, prečo je Samsung Galaxy S6 lepší, než nový iPhone 6S. Určite zistíte veľa zaujímavých faktov. Predsa len, iPhone 6S bol predstavený iba pred pár dňami a nik ho nestihol poriadne otestovať, takže všetci strieľame tak trochu do prázdna.