Do našich rúk sme dostali na pár týždňov zariadenie, ktoré mnohí považujú za nedokončený koncept či nápadný marketingový ťah. Prvé pocity boli po rozbalení samozrejme neisté; s odstupom času však začíname pomaličky zisťovať, že netradične zakrivený displej má pomerne veľké ambície zlepšiť používateľské skúsenosti a to hneď z viacerých uhlov pohľadu. Pri Galaxy Note Edge neucítite iba prítomnosť hi-tech budúcnosti, stanete sa rovno jej podstatnou súčasťou.

Unikátny kúsok od popredného juhokórejského výrobcu vyniká od iných mobilných zariadení predovšetkým nekonvenčnou konštrukciou či dvomi na-sebe-nezávislými displejmi so spoločným rozlíšením Quad HD+, kde plusko zdôrazňuje prítomnosť dodatočných pixelov menšej a zároveň mierne prehnutej zobrazovacej jednotky na pravej strane zariadenia.

Pokiaľ vás zaujímajú rozdiely medzi Galaxy Note Edge a Galaxy Note 4, priveľa ich nenájdete. Ak teda neberieme do úvahy vyššie spomenutý faktor a niekoľko drobností, ide o takmer tie isté zariadenia. Nižšie nájdete niekoľko základných rozdielov, vrátane našich prvých pocitov po pár dňoch používania.

Základné rozdiely medzi Note Edge a Note 4

  • Rozlíšenie displeja Quad HD+ (525 ppi) vs. Quad HD (515 ppi)
  • Váha 174 gramov vs. 176 gramov
  • Uhlopriečka displeja 5.6″ vs. 5.7″
  • Kapacita batérie 3,000 mAh vs. 3,220 mAh
  • Veľkosť 151.3×82.4×8.3 mm vs. 153.5×78.6×8.5 mm

20150205_141452Je obrovský

Pri Galaxy Note Edge môžu mať používatelia s menšími dlaňami chvíľami pocit, že držia malý tablet. Smartfón s 5.6-palcovým displejom nie je totiž zrovna najkompaktnejším spoločníkom pre denno-denné používanie, a v tomto prípade to platí ešte viac.

Ohnutý displej výrazne zťažuje držanie zariadenia, keďže jemné zaoblenie vytvára so zadnou stranou na boku konštrukcie pomerne ostré zakončenie. Pevné uchopenie – predovšetkým jednou rukou – tak môže byť celkom veľkým problémom pre asi všetky výškové kategórie.

Umiestnenie ohnutej zobrazovacej jednotky zrejme spôsobí oveľa výraznejšie komplikácie ľuďom, ktorí sú ľaváci. Tento podstatný fakt mi zdelil kamoš (taktiež ľavák) po niekoľkých sekundách držania v rukách. Pre pohodlnejšie ovládanie postranného displeja musel zapájať prsty pravej ruky, čo však pre neho nebolo zrovna príliš prirodzené. Vyriešiť by sa to ale podľa všetkého dalo kratším tréningom.

20150205_133221

Je praktický

Rôzne tvrdenia, že netradičný displej Galaxy Note Edge sa nikdy reálne nevyužije, sú skôr nezmyslom ako skutočnosťou. Na rozdiel od klasických smartfónov mi toto unikátne kórejské zariadenie ponúklo oveľa pestrejšie používateľské skúsenosti. Odrazilo sa to predovšetkým v lepšej produktivite, pohodlnejšom ovládaní aplikácií či prístupnejších informáciách, ako napríklad permanentné zobrazenie času, dátumu a aktuálneho počasia (tzv. nočné hodiny). Netreba byť preto hneď skeptickým.

Z dlhodobého hľadiska môže samozrejme prehnutá zobrazovacia jednotka priniesť oveľa viac výhod; jej úroveň praktickosti spočíva aj v dostupnosti prispôsobených Android aplikácií, ktorých však nie je zatiaľ priveľa k dispozícii. S odstupom času by to ale mohlo byť so softvérom od tretích strán trošku lepšie; predsa len ide ešte stále o pomerne čerstvý typ produktu vo svojej kategórii.

20150205_141535

Je hi-tech

Samsung Galaxy Note Edge predstavuje kombináciu tých najväčších technologických inovácií, aké máme momentálne možnosť na spotrebiteľskom trhu vôbec vidieť. S týmto nekompromisným smartfónom nahradíte ako pero a papier, tak z časti i osobný počítač, diaľkový ovládač k televízoru, kompaktný foťák/kameru, diktafón, hodinky z nočného stolíka, fitness trénera a veľa iného.

Vo svojich útrobách nesie nadupaný hardvér, ktorý pozostáva z čipsetu Snapdragon 805 (4-jadrový CPU s 2.7 GHz frekvenciou; Krait 450 GPU), 16 MPx fotoaparátu s optickou stabilizáciou obrazu a možnosťou nahrávať 4K videá, Quad HD+ Super AMOLED displeja alebo takej 3 GB operačnej pamäte.

Celá recenzia uzrie svetlo sveta približne do dvoch týždňov, preto máte teraz príležitosť, pokiaľ vás teda niečo ohľadne Galaxy Note Edge zaujíma, klásť vaše otázky v komentároch nižšie. Odpovede zahrnieme v obsahu pripravovaného testu.

Fotky sú vyhotovené prostredníctvom foťáku v Samsung Galaxy Note 4, ktorý má samozrejme aj Galaxy Note Edge. Za zapožičanie ďakujeme e-shopu bestcena.sk.