Galaxy A3 2017
© redakcia

Kórejský gigant Samsung aktualizoval pre rok 2017 svoju Galaxy A líniu smartfónov, pričom na náš trh z nej poputoval základný model Galaxy A3 a vyššie radený Galaxy A5. Model Galaxy A7 nie je určený pre európskych zákazníkov.

Na niekoľko týždňov sa nám v rukách ocitol základný model Samsung Galaxy A3 (2017), ktorý výrobca vylepšil v mnohých ohľadoch (neskôr otestujeme aj Galaxy A5 2017). Inovácie sa dočkali niektoré parametre, dizajn a pribudol USB typ C konektor spolu s odolnosťou voči vode a prachu.

Nová generácia smartfónu Galaxy A3 (2017) je skutočne lepšia ako jej vlaňajší variant. Podstatné pozitíva dopĺňa aj pár negatív, ktoré nájdete v riadkoch nižšie. Aký teda Galaxy A3 (2017) je?

Galaxy A3 (2017): Konštrukcia, dizajn

Samsung neopustil svoj tradičný dizajnový jazyk, no v detailoch ho upravil. Domovské tlačidlo pod displejom je trochu hlbšie zapustené do tela, no prstom stále dobre hmatateľné. Obsahuje aj snímač odtlačkov prstov, ktorý pracoval korektne.

Tlačidlá hlasitosti nájdeme na ľavej strane, zatiaľ čo tlačidlo napájania na strane pravej. Nad ním sa usídlila perforácia pre šírenie zvuku z reproduktora (dobrá hlasitosť a relatívne čistý zvuk). Skôr sme však zvyknutí na tlačidlá hlasitosti umiestnené na pravej strane, no poloha naľavo neprekážala. Kedže je smartfón kompaktný, nahmatáte ich vždy. Možno viac zaplesajú ľaváci. Zadná strana je plochá so zaoblenými hranami pod ostrejším uhlom.

Galaxy A3 2017
© redakcia

Zadnú stranu nerušia žiadne segmenty pre príjem signálu k anténam. Výrobca ich elegantne skryl do rámu zariadenia. Najpodstatnejšie je, že modelu Galaxy A3 (2017) konečne nevyčnieva fotoaparát.

Konštrukcia
– Materiál: hliník, sklo
– Váha: 135 gramov
– Rozmery: 135,4 x 66,2 x 7,9 mm
– Farba: Gold Sand, dostupná aj Black Sky, Peach Cloud a Blue Mist.

Konštrukcia by sa dala pokojne označiť za vrcholovú. Dokonale opracovaný hliníkový rám s perfektne vyfrézovanými otvormi pre konektory a ďalšie komponenty dotvára sklo, ktoré obopína prednú aj zadnú stranu. Smartfón pôsobí až nevídane pevne a konštrukcia nevydá žiadny zvuk ani pri silnejšom tlaku a pokuse zohnúť ju. Galaxy A3 (2017) je smartfón s neprémiovými parametrami, no s prémiovou konštrukciou. Vyzerá veľmi dobre a výzoru dopomáha aj jemne zlaté prevedenie.

Ak nám niečo vadilo, tak čierny „hluchý“ pás, ktorý obopína displej. Je síce veľmi tenký, no predsa je vidieť, že displej nesiaha až po naznačenú hranu konštrukcie. Vďaka sklu na zadnej strane má smartfón tendenciu šmýkať sa zo stola a z hladkých povrchov. Pozor teda na neočakávané pády, ktoré by si mohol odniesť displej. Kedže je prekrytý mierne zaobleným 2.5D sklom, jemne vystupuje nad hranu konštrukcie a dotyk so zemou je tak reálnejší.

Galaxy A3 2017
Odolnosť voči vode, krytie IP68 © redakcia

Ak máte väčšie ruky, tomuto smartfónu sa vyhnite a keď tak sa poobzerajte po väčšom súrodencovi. Poprípade si ho pred kúpou vyskúšajte. Galaxy A3 (2017) je veľmi kompaktný a práve takéto zariadenie mnohí na trhu postrádajú. Pracovať s väčšími rukami s malým telefónom je podobné, ako pracovať s malými rukami s veľkým phabletom. Jednoducho je takáto manipulácia nekomfortná. Veľmi hladký povrch kĺže a z rúk sa smartfón môže vyšmyknúť.

Galaxy A3 2017
© redakcia

Galaxy A3 (2017): Displej

4,7-palcová uhlopriečka displeja sa pri dnešnom trende veľkých obrazoviek len tak nevidí. Super AMOLED technológia už tradične ponúka dokonalé podanie čiernej farby (vypínanie pixelov), pozorovacie uhly sú nadpriemerné, no pri pohľade zvrchu z ostrejšieho uhla badať veľmi jemný žltkastý odtieň.

Galaxy A3
Ružové prevedenie Galaxy A3 (2017) © redakcia

HD rozlíšenie takto veľkej obrazovke bohate stačí. Počet pixelov na palec nie je veľký (312 ppi), stále však odzrkadľuje akceptovateľne jemné podanie obsahu. Displej môžete zapínať aj inteligentne. V reči Samsungu to znamená, že predná kamera bude sledovať vašu tvár a obrazovka zostane zapnutá, kým sa na ňu budete pozerať.

– Technológia: Super AMOLED
– Rozlíšenie: 1280 x 720 pixelov, 312 ppi
– Rozmer: 4,7 palca, pomer k telu 67,9 %

Režim displeja môžete prepnúť na AMOLED kino, AMOLED fotografiu a na základný režim. Predvolené adaptívne zobrazenie je však najlepšie. Nechýba možnosť úpravy teploty farieb.

Funkcia Always On Display zobrazuje základné informácie o zariadení a upozornenia na displeji pri vypnutom, alebo skôr zhasnutom zariadení. Hlavne pri AMOLED technológii veľmi užitočné riešenie. Priamo z lišty upozornení si môžete tiež zapnúť filter modrého svetla a nastaviť jeho intenzitu.

Galaxy A3 (2017): Výkon, softvér

Parametre zariadenia, ktoré vidíte v zarovnaní nižšie, okamžite hovoria, že Galaxy A3 (2017) nebude žiadny šprintér. To však ani nemá v popise práce. Výkon je ale dostatočný na všetky bežné operácie. Operačná pamäť dokázala udržať na pozadí až prekvapivé množstvo aktívnych procesov a aplikácií.

Náročnejší používatelia by sa mu mali tomuto smartfónu vyhnúť. Pri graficky náročných hrách sa smartfón trápi, no čo je zaujímavé, takmer vôbec sa neprehrieva. Zadná strana bola pri výkonnostnom mučení len mierne teplá. Zameranie na menej náročných dokazuje 16 GB interná pamäť, ktorú sme, ani nevieme ako, po pár dňoch zaplnili na 90 %. Našťastie tu je riešenie v podobe microSD slotu. Pojme až 256 GB médium.

Galaxy A3 2017
© redakcia

Napriek roku 2017 sme Galaxy A3 vybalili z boxu s predinštalovanou verziou operačného systému 6.0.1 Marshmallow. Update na verziu Nougat s istotou príde ešte v tomto roku. Používateľské prostredie prešlo mnohými zmenami. V Galaxy A3 vidieť softvérové stopy po nebohom Galaxy Note 7.

– Čipset: Samsung Exynos 7870
– CPU: octa-core (Cortex-A53), Exynos 7870, 1,6 GHz
– GPU: Mali T830
– Pamäte: 2 GB RAM, 16 GB + 256 GB microSD
– OS: Android 6.0.1 Marshmallow

Nastavenia sú spracované prehľadnejšie a lišta oznámení je plná skratiek, v ktorej nájdeme aj panel pre vyhľadávanie akéhokoľvek obsahu v zariadení. Dokáže ušetriť čas, ktorý by ste strávili brúzdaním po nastaveniach alebo aplikáciach. Samsung si ani tento rok neodpustil predinštalovaný softvér. Našťastie nie je aspoň úplne zbytočný. Aplikácie spoločnosti Microsoft sa hodia, keďže Word, Excel či Skype zvykneme používať aj na pevných počítačoch. Skvelý je tzv. zabezpečený priečinok. Uložiť si tam môžete súkromný obsah, prostredníctvom neho zablokujete konkrétne aplikácie, alebo ich môžete cez tento priečinok spúšťať nezávisle.

Hodí sa aj Samsung správca súborov, aj appka S Health pre neposedných. Naopak, predinštalovaný prehliadač je úplne zbytočný (Chrome power!), rovnako tak aplikácia pre správu elektronickej pošty (konkurencia Inbox / Gmail) či hlasový záznamník. V obchode Google Play sa nachádzajú aplikácie, ktoré sú oveľa lepšie spracované a ponúkajú obdobnú funkcionalitu.

Čo je najdôležitejšie, samotné používateľské prostredie a softvér bežali veľmi stabilne. Nezaznamenali sme žiadne trhanie alebo nebodaj pád spúšťača. Občas UI pôsobilo, ako keby sme ho nachytali pri driemaní. Milisekundové reakčné oneskorenie mohlo byť spôsobené nastavením režimu úspory energie, kedy systém obmedzuje procesy bežiace na pozadí.

Galaxy A3 2017
Galaxy A3 2017
Galaxy A3 2017
Galaxy A3 2017
Galaxy A3 2017
Galaxy A3 2017
Galaxy A3 2017
Galaxy A3 2017
Galaxy A3 2017
Galaxy A3 2017
Galaxy A3 2017
Galaxy A3 2017
Galaxy A3 2017
Galaxy A3 2017

Mimochodom, úsporné režimy sú tri. Vypnutý, stredný a maximálny. Ich pomenovanie by sa dalo označiť za trefné. Pri nastavenom maximálnom režime vlastne už ani nebudete mať smartfón. Z displeja zmiznú takmer všetky farby a dátová konektivita je minulosťou. Každý náročnejší proces na pozadí bude eliminovaný. Na druhú stranu, historický telefonický hovor alebo archaickú SMS správu odošlete aj za 50 – 60 hodín od zapnutia režimu. Stredný režim je určite rozumnejšia voľba, no aj ten obmedzuje výkon smartfónu. Pri jeho výkonnostnej kategorizácii to je na používaní cítiť. Preto sme pre čo najpohodlnejšie používanie nechali úsporné riešenia v režime „vypnúť“.

Galaxy A3 2017
© redakcia

Napriek tomu, že skalní hráči mobilných hier by Galaxy A3 (2017) obišli oblúkom, nájdete v ňom aplikáciu Game Launcher. Každý hráč by ňou bol nadšený. Môžete si hranie hry nahrávať, obmedziť upozornenia alebo vypnúť funkciu tlačidiel, aby ste sa v zápale hry nedotkli miesta mimo displeja. Candy Crush Saga teda jej potenciál nenaplní.

Galaxy A3 (2017): Fotoaparát

Smartfón disponuje fotoaparátmi, ktoré sú na takýto základný model línie veľmi slušné. Nízke clonové číslo vyčarí obstojné fotografie aj za šera, nechýba HDR režim, panoráma alebo sériové snímanie.

Samsung ide s dobou a do Galaxy A3 pridal režim pre fotografovanie jedla (netvárte sa, že ste si jedlo nikdy nefotili). S týmto filtrom môže jedlo skutočne vyzerať oveľa lepšie, ako chutí. Nové sú tiež real-time filtre. Už pred snímaním si nastavíte konkrétny filter, napr. sépiu, a snímky následne nemusíte upravovať v niektorej z aplikácií.

– Primárny: 13 Mpx, f/1.9, auto-ostrenie, LED blesk, HDR, panorama
– Video: 1080p – 30 fps
– Sekundárny: 8 Mpx, f/1.9

Veľmi sa nám páčilo plávajúce tlačidlo spúšte. Môžete si ho umiestniť kdekoľvek na displej presne tak, ako vám to vyhovuje. Fotografovanie z rôznych perspektív a pozícií takto môže prebiehať pohodlnejšie. Prednému selfie snímaču výrobca pridal nočný režim, širokouhlé snímanie alebo režim sériového snímania. Predný snímač má rovnako nízku clonu, ako jeho primárny súrodenec.

Galaxy A3 2017
© redakcia
Galaxy A3 2017
© redakcia
Galaxy A3 2017
© redakcia

Za fotografie z Galaxy A3 (2017) sa určite hanbiť nebudete. Automatické ostrenie fungovalo rýchlo a spoľahlivo, trochu načas si dávalo pri zhoršených svetelných podmienkach. Aplikácia fotoaparátu zvykla mierne zlenivieť, keď sme prepínali medzi rôznymi filtrami, funkciami a zároveň intenzívnejšie fotografovali. Nadšencov videa údaj 1080p / 30fps zo stoličky nepostaví, no opäť ide, vzhľadom na triedu zariadenia, o skvelé parametre. FHD je stále štandard a 30 fps detto. Pár ukážkových snímok môžete vidieť v galérii nižšie.

galaxy a3 2017 foto 7
galaxy a3 2017 foto
galaxy a3 2017 foto 8
galaxy a3 2017 foto 1
galaxy a3 2017 foto 6
galaxy a3 2017 foto5
galaxy a3 2017 foto 14
galaxy a3 2017 foto 10
galaxy a3 2017 foto 9
galaxy a3 2017 foto 11
galaxy a3 2017 foto 2
galaxy a3 2017 foto 4
galaxy a3 2017 foto 12
galaxy a3 2017 foto 13
galaxy a3 2017 foto 3
galaxy a3 2017 foto 18
galaxy a3 2017 foto 17
galaxy a3 2017 foto 16
galaxy a3 2017 foto 15
galaxy a3 2017 foto 19

Snímky v galérii sú optimalizované. Pre zobrazenie plnej kvality navštívte -tento odkaz-, ktorý vás presmeruje do cloudu Google Drive.

Galaxy A3 (2017): Výdrž

Oproti minuloročnej generácii kapacita batérie stúpla len o symbolických 50 mAh. Takmer identická kapacita však neprináša takmer identickú výdrž. Galaxy A3 s rokom narodenia 2017 vydrží na jedno nabitie bežať dlhšie, ako vlaňajší náprotivok.

Podstatné pri výdrži je, že si ňou môžete byť istí v rámci jedného celého dňa. Pri normálnom používaní sa dostanete aj do druhého dňa a doobedie s Galaxy A3 (2017) zvládnete. Každý aj tak pripojí smartfón večer k nabíjačke, keďže chce do druhého dlhého dňa vyraziť s „plnou nádržou“. Niekedy prídete večer domov s 30-percentnou zostávajúcou kapacitou, niekedy s 12-percentnou. Počas dňa vás ale nesklame.

Galaxy A3 2017
© redakcia

Nabíjanie nebude prebiehať pomocou žiadneho zo známych štandardov rýchleho nabíjania. Rýchlym nabíjaním sa pýši až vyššie radený Galaxy A5 (2017). Nabíjanie však prebieha cez pokrokový USB typ C konektor. Je vidieť, že „céčko“ sa pomaly rozbieha na cestu trhového štandardu. Opäť prekvapenie v nižšej triede smartfónov.

Galaxy A3 2017: Verdikt

Samsung tento rok vniesol ešte viac prémiovosti do základnej triedy svojej A línie. Za ňu si samozrejme vypýta sumu, ktorá je vyššia, ako pri niektorých konkurentoch. Na Galaxy A3 (2017) je ale vyššia cena vidieť.

Ak nie ste nároční používateľ a hľadáte kompaktný, dobre vyzerajúci a veľmi kvalitne vyhotovený smartfón, Galaxy A3 (2017) je pre vás. Dostanete tiež pekný displej, obstojný fotoaparát, USB typ C a celodennú výdrž batérie. Maloobchodná odporúčaná cena – 329 EUR.

Pozor, ak máte väčšie ruky, Galaxy A3 (2017) si najskôr vyskúšajte omakať v niektorej z elektro predajní alebo u operátora. Manipulácia môže byť nepohodlnejšia. Rovnako tak sa modelu Galaxy A3 (2017) vyhnite, ak používate náročné aplikácie, hráte graficky prepracovanejšie hry alebo vám až tak nezáleží na reprezentatívnosti smartfónu. Peňaženku by ste otvárali zbytočne.