VIDEO: Vyskúšali sme telefón budúcnosti bez rámikov. Takto sa s ním žije!

Pripravil Xiaomi skutočne futuristický telefón alebo len hračku, ktorá tak vyzerá?

8

Xiaomi koncom minulého roka snáď všetkých prekvapil predstavením svojho nového konceptu. Ide o smartfón, ktorý je akousi víziou spoločnosti, víziou toho, ako by telefóny budúcnosti mohli alebo mali vyzerať. Momentálne je takmer každý jeden z nich na jedno kopytu. Displej, okolo rámiky, nejaké tlačidlá. Budúcnosť sľubuje zaujímavejšie dizajnové prevedenia, v ktorých už nudné placky budú len hudbou minulosti. Xiaomi Mi Mix sa snaží zážitok z telefónov, ktoré prídu až o rok, dva či tri priniesť už dnes.

Recenziu Xiaomi Mi Mix zabezpečil obchod GearBest.com

Telefón som už krátku dobu používal, a tak je čas zodpovedať otázku. Ako sa používa telefón, ktorého takmer celú prednú stranu tvorí displej? Hodí sa do každodenného života alebo len vyzerá pekne a praktickosť išla bokom? To a veľa ďalšieho sa pokúsim opísať v recenzii nižšie. Pokochajte sa krásou, ktorú stále mladá čínska firma dokázala pripraviť, čím ďaleko predbehla všetkých väčších výrobcov.

TIP: Xiaomi Mi Mix nájdete skladom v tomto obchode

Xiaomi Mi Mix: Dizajn

Aby sa Xiaomi podarilo Mi Mix vybaviť tak krásnym 6,4-palcovým displejom, museli použiť kus vynaliezavosti. Futuristicky vyzerajúci panel je osadený v ešte futuristickom keramickom tele. Keď hovorím v keramickom, myslím tým celú konštrukciu. Žiaden kov, žiaden plast. Výsledkom je nádherne spracované a veľmi, veľmi klzké zariadenie. Naozaj, tak šmykľavý telefón som v ruke snáď nemal, a to som si myslel, že od Mi 5, tiež od Xiaomi, ktorý som prirovnal k puku na ľadovej ploche už nič šmykľavejšie nemôže byť. Očividne som sa mýlil. Mi Mix by som prirovnal k mokrému mydlu, ktoré sa snažíte chytiť s naolejovanými rukami. Všetci vieme, ako zle to môže skončiť. Je celkom záhadou, prečo Xiaomi pre konštrukciu využilo tak klzký materiál na zariadení, ktorého displej musíte chrániť ako oko v hlave.

V balení sa našťastie nachádza aj prémiové puzdro, čo výrobca počas uvádzania produktu neustále zdôrazňoval. Vraj ide o jedno z najprémiovejších puzdier, akými vybavili ktorýkoľvek z ich telefónov. Nečudujem sa. Celé je vyrobené z kvalitného plastu, pričom vnútro je vystlané mäkkým materiálom, ktorý pripomína semiš. Tak či tak, navrhnuté je pre ochranu telefónu a to robí perfektne či už zvonku alebo zvnútra.

Celé zariadenie však stále vyzerá ako telefón od Xiaomi. Prítomné sú tlačidlá pre menenie hlasitosti, tlačidlo pre vypnutie/zapnutie, 3,5mm výstup pre slúchadlá (jack) a prekvapivo dobrý reproduktor.

Najväčším prekvapením je pochopiteľne predná strana zariadenia. Najkrajšou časťou telefónu je subjektívne vrchná časť prednej strany, na ktorej nenájdete takmer žiadne rámiky, reproduktor, senzory, jednoducho nič, čo by prekážalo displeju. Všetko toto sa Xiaomi podarilo vtesnať pod samotný displej alebo do spodného, tiež relatívne tenkého rámiku, aka. brady. Presne tam sa totiž nachádza aj predný fotoaparát, ktorého uloženie nie je úplne ideálne. Nielen, že pri jeho používaní budete snímaný zospodu, teda z nie veľmi pekného uhlu, no vzhľadom k tomu, že sa nachádza na pravej strane ho budete často zakrývať svojou dlaňou. Našťastie to Xiaomi vyriešil veľmi jednoducho. Kamere pri spustení predného fotoaparátu umožnil otočiť ovládacie prvky „hore nohami“ vďaka čomu si môžete odfotiť selfiečko ako s normálnym telefónom. Akurát ho pred použitím musíte otočiť.

Klasický senzor priblíženia (proximity) už v telefóne nenájdete. Xiaomi totiž pri Mi Mix musel využiť ultrazvukový (sonar) systém. Podobným smerom sa vydal aj pri slúchadle, ktoré je namiesto klasického výrezu vo vrchnej časti prednej strany pod displejom. Malý kúsok keramiky totiž rozvibruje celú konštrukciu tak, aby v podstatne vydávala zvuky.

Xiaomi Mi Mix: Displej

Hlavnou atrakciou Mi Mix je už tak, ako som spomenul, jeho displej. Má však jedinú nevýhodu, a to takú, že ide len o Full HD panel. Ako sa to už pri Mi Mix stalo zvykom, ani tento opis nie je celkom presný. Zariadenie totiž využíva IPS displej s rozlíšením 2 040 x 1 080. Prečo? Telefón totiž využíva zaujímavý pomer strán 17:9. Neberte to zle, Full HD je stále výborné rozlíšenie, pri ktorom nepocítite nutnosť snívať o Quad HD. Pre tých z vás, ktorí sa radi orientujú papierovými špecifikáciami to však problém môže byť.

Displej zaberá neuveriteľných 91,3 % celej prednej strany, čo sme tu ešte ani zďaleka nemali. Tento fenomén si všimnete takmer pri všetkom, čo na telefóne robíte. Od čítania správ, scollovania cez Facebook, hrania hier, pozerania videí. Všetko toto zvláda Mi Mix inak, než ostatné telefóny. Lepšie.

Nevýhodou je určite zvláštny 17:9 pomer strán displeja. V praxi to znamená, že videá na YouTube, ktoré sú natočené v pomere strán 16:9 (takmer všetky) majú po bokoch malé čierne pásiky. Čo sa však týka hier, tam Mi Mix píše úplne iný príbeh. Hry sa totiž dokážu prispôsobiť takmer akémukoľvek displeju, resp. pomeru strán. Hranie hier na Mi Mix ani nedokážem porovnať so žiadnym iným telefónom. S7 edge od Samsungu je blízko, no nie dosť na to, aby mu bol čo i len trochu vyrovnaný.

Celkovo je teda displej niečo, čo z Mi Mix robí telefón, ktorý prináša budúcnosť ešte dnes. Skutočne je to tak veľké lákadlo, že ktokoľvek, komu som tento model ukázal bol z neho ohromený.

Xiaomi Mi Mix: Špecifikácia a výkon

Základom Mi Mix je podobne, ako v prípade Mi Note 2, Snapdragon 821 s možnosťou mať 4 GB alebo 6 GB operačnej pamäte RAM. Výsledkom tohto spojenia je tak rýchly MIUI, aký som ešte na žiadnom inom Xiaomi zariadení nevidel, a to som ich už v rukách mal snáď dva tucty. Na Mi Mix nestretnete jediné zaseknutie či spomalenie.

Používateľské rozhranie je ako také výborne optimalizované. Vďaka skvelej práci československého tímu v miuios.cz, s ktorým mimochodom Mi Mix prišiel predinštalovaný, sa môžete tešiť na výbornú integráciu služieb Google, ako aj na fungujúce upozornenia, ktoré sú pri mnohých Xiaomi zariadeniach problémom.

Poďme sa však pozrieť na zvyšok výbavy. Okrem výkonného procesoru a obrovského objemu RAM máte k dispozícii 128 GB alebo až neuveriteľných 256 GB (pri verzii s 6 GB RAM) úložného priestoru. Toto je niečo, čo si osobne nedokážem predstaviť zaplniť, no som presvedčený, že mnohí z vás s tým problém nebudú mať.

Ďalšou dobrou vlastnosťou je prekvapivo hlasný a kvalitný reproduktor. Počúvanie hudby cez 3,5mm jack je pochopiteľne lepším zážitkom, zahanbiť sa nedá ani reproduktor uložený vedľa USB C portu pre nabíjanie a dátový prenos. Je dostatočne hlasný a zvuk sa nekrčí ani keď máte hlasitosť nastavenú takmer naplno. Výborná práca, Xiaomi!

Keď už sme pri tom USB C, Mi Mix je vybavený obrovskou, 4 400 mAh batériou, ktorú vďaka technológii rýchleho nabíjania dobijete už štandardne veľmi rýchlo. Pre príklad, na 80 % som sa dostal približne za 40 minút nabíjania. Do 100 % mu to po podstatnom spomalení trvalo približne 2 hodiny. Čo sa samotnej výdrže týka, s Mi Mix som bol veľmi spokojný. Aj napriek pozeraniu YouTube videí, Facebookovaniu, čítaniu správ a jednej či dvoch hrách som nemal problém s celodennou výdržou.

Súčasťou testovania výdrže batérie bolo prirodzene aj telefonovanie. Pri telefonovaní som testoval kvalitu hovoru a nové riešenie proximity senzora. Ten fungoval naozaj výborne a presne tak, ako klasický senzor priblíženia, ktorý funguje na základe svetla. Ultrazvukový senzor dokázal to isté a dokonca s takou istou mierou úspešnosti, teda 100 %.

Horšie to bolo pri kvalite hovoru. Vibrovanie keramického telíčka Mi Mix jendoducho nedokázalo vyprodukovať tak kvalitný zvuk ako klasický reproduktor. Okrem toho, pri Mi Mix strácate aj čo to na súkromí, keďže vibrovanie zvuk šíri aj do priestoru, čo pri klasickom reproduktore nie je problémom. Tak či tak to bol zaujímavý zážitok, ktorý sa oplatí vyskúšať.

Xiaomi Mi Mix: Fotoaparát

Hneď na začiatok je nutné dodať, že Mi Mix nie je fotosmartfón, inými slovami, Xiaomi sa nezameriaval hlavne na fotoaparát. Aj napriek tomu ho však vybavil veľmi zaujímavým senzorom. Na zadnej strane totiž nájdete 16 Mpx senzor s objektívom s clonou f/2.0, na prednej strane zas nájdete 5 Mpx jednotku.

Začnime kvalitou selfie fotoaparátu. Nevýhody umiestnenia som už spomenul, rovnako som spomenul aj to, že vyriešiť sa to dá jednoduchým otočením zariadenia hore nohami. Samotná kvalita fotoaparátu však nie je zlá. Treba si však dávať pozor na režim skrášľovania, ktorý je v základnom režime celkom agresívny.

Aplikácia, pomocou ktorej môžete nasnímať čokoľvek, po čom vaše srdiečko piští nie je nič zvláštne. Nájdete v nej všetky potrebné ovládacie prvky, nastavenie HDR, manuálny režim a oveľa viac. Ako už pri Xiaomi býva zvykom, výsledným fotografiám väčšinou chýba kontrast a saturácia, čo môžete napraviť využitím režimu HDR. Ten sa však pochopiteľne nehodí do všetkých situácií.

Xiaomi okrem toho do fotoaparátu zakomponoval aj redukciu digitálneho šumu čo spôsobuje, že v situáciách s nedostatočným osvetlením, napríklad za šera či v niektorom z podnikov, na fotkách stratíte detaily. Na druhú stranu, zábery nebudú plné šumu. Ide o kompromis, s ktorým bojujú snáď všetci výrobcovia.

Video, to je úplne iná káva. Nielen, že sa mi zdá, že vyzerá lepšie ako samotné fotky, jeho zachytávanie je príbeh sám o sebe. Xiaomi totiž celý displej pri natáčaní premení v hľadáčik. Je to, akoby ste v rukách ani nemali telefón. Úžasný pocit, ktorý prajem zažiť každému.

Xiaomi Mi Mix: Oplatí sa kúpiť?

Hlavnou otázkou, ktorú by sme si mali teraz položiť je či Xiaomi Mi Mix predstavuje budúcnosť zariadení. Mojou odpoveďou by bolo áno, aj nie.

Ako koncept sa Xiaomi skutočne vydaril. Pôsobí futuristicky, vyzerá futuristicky, jednoducho, je iný než bežné telefóny. Pre tamojší trh je doslova ideálny. Vďaka jeho relatívne nízkej štartovacej cene, ktorá je pre čínsky trh v prepočte 500 EUR sa naozaj oplatí. Používatelia smartfónov z ďalekého východu milujú pozeranie videí, sledovanie živých prenosov oveľa viac, než Slováci.

Ako telefón pre bežné, každodenné používanie sa z radu zariadení Xiaomi určite viac hodí Mi Note 2 za podobnú cenu. Ponúka rovnakú funkcionalitu no v konštrukcii, ktorá je pre tento svet lepšie prispôsobená. Mi Mix sa však vzdávať budem len veľmi ťažko, a to aj napriek jeho všetkým kompromisom. Jednoducho, niečo na ňom je, niečo pre čo som schopný vytrpieť aj spomínané nešikovné vlastnosti.

Nakoniec, na Xiaomi Mi Mix sa môžete pozrieť z dvoch strán. Je to buď najlepšia projekcia toho, čo nás čaká v budúcnosti ALEBO ukážka toho, ako ďaleko ešte sme od vysnívaných zariadení, ktoré budú jedným veľkým, možno skladateľným displejom. Ako sa na to pozriete vy je už len a len na vás.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
10
Displej
9
Foto/video
7
Výdrž
8
Výkon
9
Softvér
8
Konštrukcia
9