Spoločnosť Motorola už nejaký ten čas patrí pod krídla giganta Lenovo. Ten na slovenský trh priniesol novinku strednej triedy, smartfón Moto G4 Plus.

Kvalitný Moto smartfón s veľmi spravodlivou cenovkou a navyše s rokom narodenia 2016 nie je utópiou, ale realitou. Moto G4 Plus je skvelý smartfón a aj keď musíme počítať s drobnými kompromismi, zaslúži si veľkú pozornosť. Prečítajte si prečo.

Moto G4 Plus: Dizajn, konštrukcia

Moto G4 Plus je šedá myš. Pokiaľ vám nezáleží na vzhľade, máte pri tomto zariadení vyhrané. Dizajn je skutočne nenápadný a v niektorých aspektoch by sme uvítali zmeny. Hrúbka rámikov po bokoch je akceptovateľná, horšie to je s vrchnou časťou a „bradou“ smartfónu. Ich hrúbka napriek 5,5-palcovému displeju robí smartfón akýmsi väčším. To zrovna neprispieva ergonómii, našťastie ju však zachraňuje zaoblenie zadnej strany po okrajoch. Zadná strana, resp. odnímateľný kryt je vyhotovený z čierneho matného plastu, ktorý je príjemný na dotyk a smartfón sa vám len tak ľahko nezošmykne zo stola alebo z ruky.

Konštrukcia
– Materiál: Plast, odnímateľný zadný kryt, no nevymeniteľná batéria
– Rozmery: 153 x 76,6 x 9,8 mm
– Váha: 155 gramov

Subjektívne sa nám nepáčilo umiestnenie snímača odtlačkov prstov pod displejom. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide zároveň o tlačidlo, no opak je pravdou. Ide len o snímač, pričom dostal trochu netradičný štvorcový tvar. Oceňujeme odlíšenie sa od konkurencie, no zariadeniu veľmi nepristane. „M“ logo na zadnej strane by bolo pre snímač odtlačkov prstov ako stvorené.

moto_g4_plus

Navigačné tlačidlá sú softvérové, integrované priamo do systému, čo nemusí vyhovovať každému. Konštrukčná tuhosť je príkladná. Smartfón nevŕzga, zadný kryt držal a doliehal aj pri opakovanom odnímaní ako uliaty. Tlačidlo pre zapnutie je od tých ovládajúcich hlasitosť odlíšené vrúbkovaním. Nahmatáte ho tak ľahko aj po tme. Tlačidlá však mohli byť trochu hrubšie a ich odozva zrovna tiež nie je najdokonalejšia.

Moto G4 Plus: Displej

Moto G4 Plus disponuje IPS LCD displejom s dnes azda najrozšírenejšou uhlopriečkou 5,5 palca. FHD 1080p rozlíšenie je štandardom. Vertikálne a horizontále pozorovacie uhly sú veľmi dobré a nestretnete sa so žiadnym rušením.

Displej

– Technológia: IPS LCD
– Rozlíšenie: 1920 x 1080 pixelov, 401 ppi
– Rozmer: 5,5 palca, pomer k telu 71,2 %

Podanie farieb je neutrálne. V nastaveniach odporúčame prispôsobiť farebný režim z neutrálneho na živý. Konzumovaný obsah tak bude o niečo krajší a skutočne živší. Žiadny Super AMOLED ale nečakajte. Displej je príjemným nadpriemerom, ktorý dokáže pokryť potreby väčšiny bežných používateľov. Možno by sme uvítali trochu väčší rozsah jasu, a to smerom hore (kvôli priamemu slnku), aj smerom dole (nočné čítanie a pod.) Každopádne je displej veľmi dobrý a sme radi, že výrobca nesiahol po ekonomickejšom HD rozlíšení.

moto_g4_plus

Moto G4 Plus: Výkon / Softvér

Osemjadro Snapdragon 617 nepatrí zrovna medzi najrozšírenejšie čipové sady, v tomto prípade však ide o inteligentný kompromis medzi výkonom a energetickou náročnosťou. Smartfón Moto G4 Plus bol predstavený v troch konfiguráciách, 2 GB RAM / 16 GB ROM, 3 GB RAM / 32 GB ROM a 4 GB RAM / 64 GB ROM. Nám sa dostala do ruky tá najnižšia, ktorá je zároveň cenovo najprijateľnejšia.

Smartfón Moto G4 Plus zvládal všetky operácie príkladne a poradil si aj s graficky náročnou online MOBA hrou Vainglory. Na naše prekvapenie sme sa nestretli ani s výraznejším stúpaním teploty pri výkonnostnom šikanovaní. 2 GB RAM je akurát, no predsa len by zariadeniu viac svedčali základné 3 GB. Pri množstve otvorených aplikácií im niekedy chvíľku trvá kým sa spamätajú. Pozor však, nejde o žiadne lagy ani trhania. Moto G4 Plus možno nie je šprintérom, pracuje však neuveriteľne hladko a plynule. Nestretli sme sa so žiadnymi pádmi aplikácií, trhaním alebo väčšími zaváhaniami.

Parametre

– Čipset: Qualcomm MSM8952 Snapdragon 617
– CPU: Octa-core (4 x 1,5 GHz Cortex-A53 a 4 x 1,2 GHz Cortex-A53)
– GPU: Adreno 405
– Pamäte: 16 GB + 256 GB microSD, 2 GB RAM (testovaná verzia)

Jedenkrát sme sa stretli s kostrbatou animáciou, a to pri prepínaní medzi aplikáciami a zároveň zmenou orientácie displeja z výšky na šírku. O skvelú plynulosť a stabilitu sa postaral na 99 % čistý Android vo verzii 6.0.1 Marshmallow. Intuitívne užívateľské prostredie je známe každému a aj keď možno nedisponuje rôznymi softvérovými vychytávkami alá Samsung TouchWiz alebo HTC Sense, je skvelé. Správca oprávnení, režim Doze, predinštalované Google aplikácie, z ktorých budete väčšinu určite používať… bežný spotrebiteľ zapne smartfón, prihlási sa do svojho Google účtu a v momente je zariadenie pripravené na plnohodnotné používanie. 1 % z čistoty systému si ukradla Motorola Lenovo.

Ide o aplikáciu Moto, v ktorej nájdete informácie o gestách a funkciách, ktoré sú typické pre Moto smartfóny. Upozornenia, ktoré sa sem tam na pár sekúnd objavia na vypnutej uzamykacej obrazovke sú skvelé. Nastaviť si môžete zobrazované podrobnosti alebo zablokovať appky, z ktorých nechcete notifikácie na zamknutom displeji zobrazovať.

moto g4 plus moto g4 plus

Otočením smartfónu tvárou dole aktivujete režim nerušiť (skvelé), pri zdvihnutí zo stola sa vyzváňanie prichádzajúceho hovoru zmení na vibrácie (skvelé), potrasením zariadenia zapnete baterku (slušné) a otočením zápästia aktivujete fotoaparát (nič moc). Posledné dve menované možnosti výrobca určite myslel dobre. Na to, aby ste aktivovali LED baterku alebo fotoaparát potrebujete istú dávku intenzity, ktorú musíte pri trasení zariadením vyvinúť. Ak by bola citlivosť nastavená nižšie, baterka alebo foťák by sa mohol aktivovať pri bežnej manipulácii alebo vo vrecku nohavíc. Tým, že nám smartfón jedného dňa pri trasení vyletí z ruky sme si takmer istí. Prvý a ani druhýkrát možno nie, no raz to príde.

S nadšením sme si z obchodu Google Play nainštalovali aplikáciu Motorola Migrate priamo od Motorola Mobility LLC. Appka slúži na prenesenie dát, fotografií, videí a napríklad histórie hovorov a SMS správ zo starého smartfónu do nového Moto zariadenia. Po otvorení aplikácie (dovolilo nám ju nainštalovať ako kompatibilnú) sa na displeji objavila hláška, že Android M aplikácia nepodporuje. So sklamaním sme ju teda odinštalovali.

Snímač odtlačkov prstov pod displejom pracuje v 360 stupňovom režime a reaguje veľmi rýchlo. Občas sa síce odtlačok nepodarilo rozpoznať, no pripisujeme to nedôslednosti pri samotnom nastavovaní odtlačku a našim nešikovným palcom. Výkon aj softvér je tak až na pár mini detailov skvelý. Trochu nám chýbal NFC čip a chválime dvojicu slotov pre SIM karty, v ktorých nájdete vložené adaptéry pre nano SIM karty. Naozaj milý detail. Zabudnúť nesmieme na slot pre pamäťové microSD karty.

Moto G4 Plus: Fotoaparát

Fotoaparát Moto G4 Plus dostal 16 Mpx rozlíšenie, clonu f/2.0 a kombináciu PDAF zaostrovania s laserovým zaostrovaním. To prebiehalo excelentne rýchlo a Moto G4 okamžite zaostrila na fotografovaný objekt. V 16 Mpx režime sa budete musieť uspokojiť so snímkami zhotovenými v režime 4:3. Odporúčame prepnutie na 12 Mpx, čím dostanete širokouhlé snímky na celú obrazovku.

moto g4 plus

Chýbala nám optická stabilizácia, a to hlavne pri zapnutom HDR režime. Smartfón musíte pri fotografovaní podržať chvíľku stabilne, čo sa nie vždy podarilo a snímky boli rozmazané. Inak sú ale na veľmi dobrej úrovni. Pri horšom svetle a šere musíte počítať aj s i keď len nenápadným, ale šumom. Pre pokročilejších foto maniakov tu je manuálny režim s prispôsobiteľnými hodnotami ISO, rýchlosti uzávierky a podobne. Pravdepodobne ho ale aktivujete len raz, aby ste si ho vyskúšali a vrátite sa ku komfortnému automatickému režimu.

IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG

Snímky v galérii sú optimalizované. Pre zobrazenie plnej kvality navštívte -tento odkaz-, ktorý vás presmeruje do cloudu Google Drive.

Fotoaparáty

– Primárny: 15 Mpx, f/2.0, PDAF + Laser, dvojtónový LED blesk
– Video: 1080p, 30 fps
– Sekundárny: 5 Mpx, f/2.2

Video je tradične v FHD 1080p rozlíšení pri 30 FPS, poteší 120 FPS pri funkcionalite záznamu spomaleného videa. S následným rozlíšením 960 × 540 pixelov v tomto režime ale Oscara za filmové zábery nezískate. Fotoaparát je na zachytávanie bežných momentiek, záberov z výletov a dovoleniek viac ako dostačujúci. Za snímky sa určite nebudete hanbiť a váš Instagram môže pokojne zhorieť. Predný fotoaparát nie je ničím výnimočný a obdobnú 5 Mpx selfie jednotku nájdeme pri veľkom množstve iných zariadení. Snímky sú ale dostatočné, pričom aj v tomto prípade poteší HDR režim, a to tiež v automatickom móde.

Moto G4 Plus: Výdrž

3000 mAh batéria vydrží bežnému používateľovi deň a pol, až dva. Vážne. Ak budete Moto G4 Plus trýzniť náročnými operáciami, večerný príchod domov vás bude sprevádzať stále s niekoľkými percentami. Ďalšou výhodou je TurboPower nabíjanie. Za približne 90 minút sa vám v notifikačnej lište objaví číslo prevyšujúce 90 % kapacity batérie. 20 – 30 minút nabíjania, napr. počas obeda alebo kávy bohate postačí na to, aby ste dobojovali deň do konca so stále rozsvieteným displejom.

moto g4 plus

Moto G4 Plus: Verdikt

Po vizuálnej stránke možno nezaujímavý smartfón, no so skvelým výkonom, stabilitou a plynulosťou. Chválime displej, dva sloty na SIM karty, rýchly snímač odtlačkov prstov a so zavretým jedným okom aj fotoaparát. Nepáčili sa nám hrubé rámiky okolo displeja a celkovo rozmernejšie telo, spomínaný rýchly snímač si mohol nájsť miesto na zadnej strane zariadenia a batéria mohla byť vzhľadom na odnímateľný kryt vymeniteľná. Sčasti to ale zachraňuje citeľné rýchle nabíjanie.

Podľa najznámejších porovnávačov cien Heureka.sk a Pricemania.sk si smartfón Moto G4 Plus viete zadovážiť už od 242 eur. Vzhľadom na vlastnosti je cena viac ako spravodlivá. Pokiaľ hľadáte nový smartfón v tejto cenovej kategórii, Moto G4 Plus by mala figurovať v najužšom výbere.


PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
5
Displej
8
Foto/video
7
Výdrž
9
Výkon
9
Softvér
9
Konštrukcia
9