Elon Musk je vizionár s veľkým „V“. V minulosti PayPal, teraz vesmírny program Space X, alebo revolučné elektromobily Tesla. Elon Musk aktuálne verejnosti prezradil druhú časť svojho tajného plánu napredovania.

Prvú časť Elon zverejnil ešte v roku 2006, pričom ho v tej dobe nebrali až tak vážne. Jeho plán mal desať ročnú prognózu a je teda jasné, že nadišiel čas na druhú časť. Elon Musk si v roku 2006 zaumienil, že v nadchádzajúcej dekáde predstaví športový automobil na elektrický pohon (Tesla Roadster), elektromobil, ktorý bude cenovo dostupnejší (Tesla Model 3) alebo ďalšie riešenia pre pohon a distribúciu elektriny s nulovými emisiami (Powerwall).

© fotovoltaico-marche.it
© fotovoltaico-marche.it

Je rok 2016 a Elon Musk hovorí o ďalších plánoch, pričom sú viac ako ambiciózne.

Spoločnosť Tesla už má na svedomí veľkokapacitné batérie pre domácnosti a malé podniky (Powerwall), ktoré môžu byť napájané solárnou energiou. Ich úlohou je napríklad zásobovať nehnuteľnosť elektrinou počas obdobia s vyššou cenou elektriny. Riešenie skôr príde vhod v rámci optimalizácie nákladov pri energeticky náročnejších domácnostiach.

Elon chce ísť ešte ďalej. V jeho plánoch figurujú moderné strechy, ktoré budú mať v sebe integrované solárne články, a to aj s batériami. Išlo by tak o efektívne napájanie zastrešených priestorov a nehnuteľností, ktoré by dopĺňalo konvenčné zásobovanie elektrinou. Tesla pre tieto potreby kúpila spoločnosť SolarCity.

Ďalším krokom je zvýšenie efektivity výroby automobilky. Do roku 2022 má byť fabrika na produkciu elektromobilov Tesla 5 až 10 násobne efektívnejšia, čo prispeje k zníženiu nákladov pre výrobu týchto vozidiel. Pre koncových spotrebiteľov tak budú lacnejšie.

© japantimes.co.jp
© japantimes.co.jp

Riadenie autopilotom v elektromobiloch Tesla bude desať krát bezpečnejšie ako riadenie človekom. Inovácie v radaroch, sonaroch a umelej inteligencii si vyžiadajú investíciu na úrovni odhadovaných 6-tich miliárd dolárov.

Automobilka pokryje všetky podstatné kategórie vozidiel. Pickupy, autobusy, dodávky alebo dokonca samoriadiace kamióny. Práve veľkokapacitná preprava tovaru v autonómnom režime na elektrinu môže radikálne znížiť náklady na prepravu. Tesla busy budú určené hlavne pre veľké mestá, kde zastrešia mestskú hromadnú dopravu. Ich rýchlosť bude prispôsobená dynamike mesta tak, aby sa pohybovali čo najefektívnejšie.

© teslarati.com
© teslarati.com

V budúcnosti vám automobilka dokonca zaplatí, ak prenajmete svoju Teslu. Ak budete napríklad na dovolenke, váš elektromobil môže behať po meste a voziť ľudí do práce, školy a podobne. Pri príchode z dovolenky sa vám vráti späť do garáže. Pokiaľ bude autonómne riadenie na vysokej úrovni, samozrejme príde sama. Ak ju pekne poprosíte, možno vás príde vyzdvihnúť aj na letisko.

Časový horizont realizácie vyššie spomínaných vízii má dlhodobý charakter. Ten sa týka hlavne autopilota, autonómnych vlastností a pridruženej infraštruktúry. Tesla busy, ľahké úžitkové vozidlá, alebo Tesla kamióny sú už vo vývoji a prvé koncepty a prototypy by sme mali uvidieť už na budúci rok.