Úvod Zaujímavosti FOTO z laboratória ESET: Takto vyzerá miesto, kde nás chránia pred vírusmi

FOTO z laboratória ESET: Takto vyzerá miesto, kde nás chránia pred vírusmi

2

Spoločnosť, ktorá sa už vyše dvoch dekád zaoberá virtuálnou bezpečnosťou používateľov internetu, pozvala redakciu AndroidPortal.sk do tajnej miestnosti, kde sedeli odborníci a analyzovali či vytvárali nápravné opatrenia na detekované digitálne hrozby. Vy teraz vďaka tomu môžete nahliadnuť do jej útrob.

Ako sme sa dozvedeli, v každom časovom pásme je jedna takáto miestnosť. Špeciálne laboratórium v Bratislave je však najväčšie, aké má ESET vo svojej výbave. Pozostáva z niekoľkých pracovných staníc, zoradených do radov, pričom sú pred nimi priamo na stene umiestené štyri obrovské zobrazovacie jednotky. Celé to vďaka tomu pripomína riadiace stredisko NASA, odkiaľ bola koordinovaná prvá misia s ľudskou posádkou na Mesiac. Aj preto zrejme zvolili výstižné pomenovanie – Houston.

Keď sme sa dostali do takzvaného Houstonu, na zavesených monitoroch bolo možné vidieť nielen mapu celého sveta. Na jednotlivých kontinentoch svietili zelené bodky (pri identifikácii nebezpečenstva menili farbu) aj koláčové grafy, ktoré signalizovali miesta s používateľmi produktov od spoločnosti a ich aktuálne používané verzie antivírusu od ESETu. Každá jedna obrazovka ponúkala odlišné informácie. Odborníci tak mali v reálnom čase dohľad nad všetkým podstatným, čo sa práve dialo a malo to súvis s ich nie vždy najľahšou prácou.

eset-3 eset-2 eset-6 eset-5 eset-4