Úvod Aplikácie Chystáte sa do hôr? Nezabudnite si nainštalovať túto aplikáciu!

Chystáte sa do hôr? Nezabudnite si nainštalovať túto aplikáciu!

0

Množstvo ľudí sa kvôli pandémii nového koronavírusu rozhodlo dovolenkovať doma, čo je určite správne. Medzi obľúbené dovolenkové destinácie patria naše hory, či už tie menšie alebo rovno Vysoké Tatry.

Ak do hôr počas tohto leta vyrážate alebo to máte v pláne v nasledujúcich mesiacoch, k obvyklej výbave by ste si pribaliť ešte jednu vec – novú aplikáciu Horskej záchrannej služby. 

Horská záchranná služba predstavila rovnomennú aplikáciu, ktorej partnerom je poisťovňa Generali. Obsahuje niekoľko užitočných funkcií, ktoré sa vám môžu počas horskej túry zísť.

V prvom rade si dokážete pomocou aplikácie privolať pomoc jedným tlačidlom. Po stlačení tlačidla sa na dispečing odošle núdzová správa s údajmi o polohe (GPS). Zdieľajú sa aj zdravotné údaje, špecifikácia problému či kontakty na blízke osoby.

Výhodou je, že takýmto spôsobom sa dá aplikácia v prípade potreby použiť aj zahraničí – v Česku, Maďarsku a Rakúsku. Tiesňový hovor a núdzová SMS sa presmerujú na Záchrannú zdravotnú službu alebo horskú službu danej krajiny. Nejde teda o výsostne domácu záležitosť.

Aplikácia je komplexným nástrojom pre výlety do hôr. Elektronická kniha vychádzok vám pomôže s naplánovaním túry a okrem toho zobrazí varovania a výstrahy pred živelnými alebo inými život ohrozujúcich udalosťami v oblasti, v ktorej sa plánujete pohybovať.

aplikacia

V aplikácii tiež nechýbajú takzvané body záujmu (chaty, zdravotné stanice, web kamery a pod.), informácie o počasí alebo rady a pravidlá, ako sa v horách pohybovať, vrátane základov prvej pomoci a návodu na resuscitáciu.

Ako sa zaregistrovať

Aby vám bola aplikácia Horskej záchrannej služby skutočne nápomocná, musíte sa v nej zaregistrovať. Proces registrácie je jednoduchý a zaberie vám len pár okamihov.

Na prvej obrazovke zadáte vaše meno, telefónne číslo a e-mail, ktorý však predstavuje nepovinný údaj. Dôležité je hlavne telefónne číslo. Po kliknutí na „overiť“ obdržíte cez SMS 4-miestny registračný kód, ktorý do aplikácie zadáte.

V ďalšej časti registrácie vyplníte svoj profil. Zadávate osobné informácie (výška, váha a pod.), kontakty na blízku osobu a zdravotné údaje. V tejto sekcii uvediete podrobnosti o ochoreniach a liekoch, ktoré užívate.

Aplikáciu Horská záchranná služba si stiahnete z obchodu Google Play (TU) a Apple App Store (TU).