Úvod Výrobcovia Huawei Nočná mora Huawei pokračuje: Nemôžu používať základnú funkciu!

Nočná mora Huawei pokračuje: Nemôžu používať základnú funkciu!

8

Po tom, čo svet obletela správa, že čínsky gigant prišiel o možnosť využívať rozšíriteľné úložisko na microSD karty, prišiel na rad ďalší tvrdý úder. K takzvanej SD asociácii sa po novom pridáva aj aliancia, ktorá má na starosti Wi-Fi konektivitu.

Čo to teda znamená? Je to úplne jednoduché. Výrobca nemôže vybaviť svoje nadchádzajúce smartfóny nielen microSD slotom, ale ani žiadnym Wi-Fi štandardom, čiže sa s nimi nebudeme vedieť pripojiť k žiadnej Wi-Fi sieti. Stratil totiž dôležitý prístup k certifikovaným čipom.

Treba však poznamenať, že aj v tomto prípade ide iba o dočasné rozhodnutie. Keďže spomínaná Wi-Fi aliancia sídli na území Spojených štátov amerických, zákaz obchodovať alebo spolupracovať s čínskou spoločnosťou Huawei sa týka aj jej. Nemá teda na výber. V opačnom prípade by ju čakali nemalé problémy.

Zákaz ale platí aj pre JEDEC, čo je organizácia, ktorá má zase na starosti štandardizáciu hardvérových komponentov pre operačné pamäte RAM. Gigant navyše sám oznámil, že ju dobrovoľne opúšťa, píše web Nikkei Asian Review. Kvôli tomu stráca možnosť zasahovať do tvorby alebo modifikácie medzinárodných štandardov.

Na rade je Bluetooth

Podobný osud ale zrejme čaká i ďalší dôležitý typ bezdrôtovej konektivity. Ako naznačujú dostupné informácie z technologických kuloárov, nezisková organizácia Bluetooth SIG môže byť ďalšia v poradí. Ak sa tak stane, Huawei nestratí iba možnosť využívať microSD sloty či Wi-Fi čipy, ale aj Bluetooth.

Gigant sa preto ocitá vo veľmi nebezpečnej situácii, ktorá mu môže v neďalekej budúcnosti spôsobiť obrovské komplikácie. Všetko teraz záleží na potenciálnej obchodnej dohode medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou. Donald Trump nedávno naznačil, že jej súčasťou bude aj spoločnosť Huawei.