Úvod Ostatné Drony VIDEO: Dron DJI Spark oficiálne. Kompaktná a lietajúca… kamera?

VIDEO: Dron DJI Spark oficiálne. Kompaktná a lietajúca… kamera?

0

Populárna spoločnosť DJI včera predstavila na tlačovom podujatí v americkom meste New York novú lietajúcu hračku, dron DJI Spark.

DJI Spark je kompaktný (143 mm x 143 mm x 55 mm) a ľahký dron (270 gramov), pomocou ktorého je veľmi jednoduché fotografovať a natáčať videá.

DJI Spark je klasická quadrokoptéra, ktorá je ešte menšia ako súrodenec DJI Mavic Pro. Nový je prístup k ovládaniu. Daný dron je v podstate lietajúcim fotoaparátom, ktorého používanie nebude zložitejšie ako používanie fotoaparátu v Android smartfóne.

Dron môžete ovládať voliteľným diaľkovým ovládačom, no viac mu pristanú gestá. Od vzletu až po pristátie môžete dron ovládať gestami. Ak napríklad pred dronom podržíte dlaň, jeho senzory v prednej strane toto gesto vyhodnotia a dron vás bude nasledovať.

Ovládač pre dron DJI Spark

Fotografiu zhotovíte opäť obyčajným pohybom dlane. Mávnutím ruky pošlete dron do väčšej vzdialenosti, mávnutím dvoch rúk a ich pridržaním dronu rozkážete pristáť.

Gestá budú chcieť trochu tréningu a ak preferujete tradičnejšie ovládanie, k dronu môžete pripojiť váš smartfón a ovládať ho prostredníctvom neho a pridružených aplikácií.

Kreatívnym záberom pomôžu tzv. Quickshot funkcie, ktoré obsahujú niekoľko režimov foto-lietania. Režim Dronie napríklad spôsobí, že sa kamera dronu postaví pred snímaný objekt, pričom sa bude pohybovať pomaly smerom nahor, kde záber zrazu odvráti do priestoru.

Režim Kruh je jasný. Dron bude krúžiť okolo jedného objektu, ktorý bude zaznamenávať na video alebo fotografie. Mód Raketa zase zosníma objekt z prudšieho stúpania alebo klesania.

dji spark

Čo je najlepšie, po zachytení videa ho môžete okamžite upraviť. V aplikácii DJI GO 4 sa v podstate stačí dotknúť jedného tlačidla a vaše video sa upraví automaticky. Softvér ho skráti, do pozornosti dá kľúčové zábery a poprípade pridá hudbu.

Parametre

DJI Spark je dostatočne výkonným strojom, ktorý pracuje s rovnakou kamerou, akou disponuje súrodenec DJI Mavic Pro. 12 Mpx 1/2.3-palcový foto senzor je však limitovaný FHD 1080p rozlíšením, ktoré je stále viac ako dostatočné.

Dron dokáže letieť rýchlosťou až takmer 50 kilometrov za hodinu. Pozor, pre dosiahnutie takejto rýchlosti je potrebné aktivovať režim Sport, ktorý vypne väčšinu senzorov a inteligentných funkcií vrátane tých, ktoré zabraňujú kolíziám.

1 480 mAh batéria udrží dron vo vzduchu 16 minút a jeho presnú polohu v priestore zabezpečia technológie GPS a GLONASS. Dron sa vie v bežnom režime vyhýbať prekážkam a samozrejmosťou je automatický návrat domov, resp. na miesto, odkiaľ vzlietol.

dji spark

DJI Spark sa začne predávať asi od polovice budúceho mesiaca s avizovanou americkou cenou 499 dolárov. Kompletný set s extra batériou, dokom pre nabíjanie, prepravným kufríkom a ďalším príslušenstvom bude stáť 699 dolárov. Z farebných prevedení budete môcť siahnuť po modrej, zelenej, bielej, žltej alebo červenej.

Cena to zrovna nie je najmenšia, no ide o najlacnejší kúsok z portfólia výrobcu DJI. Ich prémiové drony sa tešia veľkej priazni filmárov, video producentov či kreatívnych polo-profesionálov.

DJI si zakladá na kvalite, preto predpokladáme, DJI Spark bude ideálnym riešením pre bežných používateľov, ktorí chcú svoje zážitky zachytiť lepšie ako len pomocou fotoaparátu smartfónu.

Detailnú špecifikáciu a ďalšie videá nájdete na oficiálnej stránke výrobcu DJI na >tejto adrese<.

VIDEO