Samsung stojí pred jedným z najdôležitejších rokov v histórii smartfónov, ktorý ho môže opäť posadiť na sedlo, alebo zraziť úplne na zem. Jeho tromfom majú byť Galaxy S6 a Galaxy S6 edge, ktoré boli predstavené na MWC 2015. Zažije však Galaxy S6 väčší úspech ako Galaxy S5? A je vôbec lepší?

Galaxy S6 a S6 edge boli pravdepodobne najzaujímavejšie zariadenia tohtoročného Mobile World Congress, ktorý sa každoročne odohráva v slnečnej Barcelone. Spravil ale Samsung dosť na to, aby bola S6-ka skutočne lepšia ako S5? Alebo je to všetko len o dizajne?

Procesor, RAM a úložisko

Pre znalcov Samsung smartfónov, resp. jeho vlajkových lodí je rok 2015 rokom, keď Samsung upustil od čipsetov od Qualcommu. V Galaxy S6 teda netiká Snapdragon, ale vlastný, osemjadrový čipset Exynos 7 Octa, ktorý si Samsung navrhol, aj vyrobil úplne sám. Jedná sa o procesor s 64 bitovou architektúrou a podľa prvých testov je zjavné, že sa jedná o jeden z najvýkonnejších mobilných čipov vôbec.

Neprehliadnite: Výkon Galaxy S6 láme všetky rekordy. V AnTuTu dosiahol takmer 70,000 bodov!

Okrem procesora však musíme spomenúť aj operačnú pamäť RAM, ktorá sa kapacitne rozrástla z dvoch na tri gigabajty. Okrem toho, že má S6 viac RAM je jeho pamäť neporovnateľne rýchlejšia a to vďaka novému štandardu LPDDR4.

Samsung svoju novinku začína predávať s 32 GB vnútornou pamäťou, no na druhú stranu, v porovnaní s Galaxy S5 stráca podporu microSD kariet. Pred kúpou si teda dobre rozmyslite, či vám 32 GB bude stačiť, alebo nie.

Dizajn, pixely a batéria

Dizajn bol, je a aj navždy bude ošemetnou témou. To, čo sa niekomu páči, druhému nie a naopak. Celkovo sme sa však stretli s prevažne pozitívnymi ohlasmi na dizajn S6-tky, ktoré sa zhodujú aj s tými našimi. Na zadnej strane síce vystupuje fotoaparát, no aspoň je presne v strede vrchnej časti a tak nebudete mať problém s písaním ani vtedy, keď budete mať telefón len voľne položený na stole.

Neprehliadnite: GALAXY S6 a GALAXY S6 edge na Slovensku: Poznáme presný dátum spustenia predaja!

Nový dizajn, ako aj použité materiály spôsobili, že Galaxy S6 stratil odolnosť voči vode a prachu.

Zmenami prešiel aj displej. Rozlíšenie Galaxy S6 a hlavne jeho hustota pixelov na jeden palec, je priam dychberúca. Pozerať sa totiž budete na displej s rozlíšením 2 560 x 1 440. Okrem toho, Galaxy S6 bol expertami v testovaní displejov korunovaný ako smartfón s najlepším displejom vôbec. V celej histórii telefónov.

Neprehliadnite: TEST batérie GALAXY S6

Zlé správy máme pre tých z vás, ktorí sa spoliehajú na priam maratónsku výdrž batérie v svojom smartfóne. Galaxy S6, ako aj Galaxy S6 edge sú telefóny, ktoré pri bežnom používaní budete musieť nabíjať aspoň raz za jeden – dva dni. Ich výdrž je približne o 25% nižšia, než v prípade Galaxy S5. Nezabudnite ani na to, že pri Galaxy S6 batériu nebudete môcť jednoducho vymeniť, keďže nemá vymeniteľný zadný kryt. Galaxy S5 výmenu batérie umožňuje.

Fotoaparát

Galaxy S6 sa svojich nových majiteľov snaží potešiť aj v tomto oddelení. Samsung vylepšil prakticky všetko, v čom zaostával minuloročný model. Predný, „selfie“ fotoaparát vylepšil z 2.1 Mpx na 5 Mpx senzor, ktorý je jeden z najkvalitnejších.

Neprehliadnite: Optická stabilizácia obrazu na GALAXY S6 vs. iPhone 6 Plus

Samozrejme, počet megapixelov hneď nezaručuje dobrú kvalitu. Samsung sa práve preto zameral aj na optickú kvalitu objektívu, ako aj veľkosť jednotlivých buniek v senzore. 16 Mpix senzor na zadnej strane je podľa slov výrobcu kvalitnejší, než ten, ktorý používa najnovší iPhone. Inak povedané, s fotkami, ktoré dostanete z Galaxy S6 by ste mali byť spokojnejší, než s tými, ktoré dokáže vyprodukovať S5.

Záver

Rozhodnutie je len na vás. To som vás ale potešil, že? Záleží na tom, ktoré z vyššie vymenovaných vlastností si ceníte viac. Ak bažíte po telefóne odolnom voči vode a prachu, ktorému viete jednoducho vymeniť batériu, Galaxy S6 pravdepodobne nie je pre vás. Ak však chcete elegantný telefón, ktorý disponuje tým najlepším, čo sa momentálne dá zohnať, Galaxy S6, poprípade jeho edge verzia môže byť práve pre vás.

[yop_poll id=“18″]