Úvod Novinky Android Používate smartfón? Lenivie vám mozog!

Používate smartfón? Lenivie vám mozog!

9

Smartfóny nám do života  priniesli doslova novú dimenziu. Všetky tie komunikačné zariadenia a komlogy zo sci-fi románov sa naraz stali realitou. Internet máme k dispozícii 24/7 a to väčšinou dokonca v poriadne vysokých rýchlostiach. Všetko to bolo ešte pred 15 rokmi snom niekoľkých ľudí, ktorý sa nebáli mať hlavu v oblakoch.

Technologické novinky však na nás nepôsobia práve najlepšie. Iste, telefóny už zachránili mnoho životov, no podľa najnovšieho výskumu kvôli nim lenivieme. Veľká dotyková obrazovka v spojení s takmer nekonečnou databázou dát podľa všetkého nie je práve najväčšou výzvou pre najdôležitejší orgán ľudského tela.

Dve skupiny ľudí

Vedci rozdelili testovacie subjekty na dve skupiny. V jednej boli analytické typy. Ľudia, ktorí zvyknú hľadať odpovede na svoje otázky na základe logických úvah. na strane druhej boli ľudia spoliehajúci sa hlavne na intuíciu.

Tím z univerzity vo Waterloo zistil, že druhá skupina, ktorá skôr dá na intuíciu a nad vecami veľmi nepremýšľa, všetky odpovede častejšie hľadá na internete a ich mozog je stále lenivejší. Inak povedané, čím menej nad vecami premýšľajú, tým sú v spojení s externou inteligenciou lenivejší.

Na druhej strane, analyticky založení ľudia na tom nie sú až tak zle. Preukázateľne menej využívali pri hľadaní odpovedí smartfóny, čo je dobré.

Budúcnosť je temná

Existujú tri štúdie, ktoré sledujú dopad inteligentných technológií na ľudí. Podľa nich môžeme s istotou povedať, že to bude len a len horšie. V budúcnosti budeme na prístup k internetu používať okuliare, prípadne nejaké VR headsety či dokonca čipy implantované do mozgu. Závislosť na externej inteligencii tak ešte vzrastie a vlastnú hlavu budeme používať oveľa menej, než dnes. To neznie zrovna najlepšie.

Podľa štúdií sa tiež zdá, že neexistuje spojitosť medzi lenivením mozgu a hraním hier či používaním sociálnych sietí. Tu sme teda v bezpečí.

Rozmýšľajte!

Internetové vyhľadávače a Wikipedia sú síce skvelými nástrojmi, ale nemali by sme ich brať ako jediný zdroj informácií. Rozmýšľanie a riešenie problémov sú veľmi dôležité zložky, ktoré nášmu mozgu pomáhajú v rozvoji. Využívajme teda externú inteligenciu iba ako doplnkový zdroj poznatkov a miesto vyhľadávania v Google radšej trochu pouvažujme. Spravíme si do budúcnosti veľkú službu.