Úvod Novinky Aktuálne Po 27 rokoch končí obľúbená služba. Bola miláčikom Slovákov

Po 27 rokoch končí obľúbená služba. Bola miláčikom Slovákov

Mnohými milovanú komunikačná služba definitívne zanikne. Koniec 27-ročnej púte nastane 26. júna.

0

Hoci si často želáme, aby to nebola pravda – všetko dobré sa raz skončí. Po novom sa o nevyhnuteľnej pravde tohto tvrdenia presviedča služba, ktorú bez akýchkoľvek pochýb možno označiť za legendárnu. Ide o ICQ, teda četovacej aplikácii, ktorú hojne používali aj Slováci. Pamätať si ju zrejme budú hlavne staršie ročníky.

Ako píše server TECHBYTE, túto mimoriadne obľúbenú službu čaká definitívny koniec. Smutné oznámenie sa objavilo priamo na webovej stránke ICQ.com, takže rozhodne nejde len o nepotvrdený predpoklad.

Služba ICQ zanikne 26. júna
Zdroj: ICQ.com

ICQ definitívne zanikne 26. júna, čiže o necelý mesiac. Na stránke ICQ.com sa píše, že verní priaznivci môžu presedlať na alternatívne platformy VK Messenger a VK WorkSpace. Obe spadajú pod krídla ruskej spoločnosti VK zameranej na sociálne médiá. Funkcionalitou by sa dala prirovnať k Facebooku, resp. Mete. Firma získala ICQ ešte v roku 2010, kedy platformu odkúpila od spoločnosti AOL. Tá ICQ kúpila v roku 1998.

Náročná, no úspešná cesta

Je to obrovská škoda. Táto správa nepochybne zarmúti mnohých, ktorí boli súčasťou začiatku éry dopisovania si cez internet. ICQ bola jednou z prvých služieb, ktoré umožňovali zasielanie okamžitých správ online.

Pomenovaná bola podľa frázy „I Seek You“ (Hľadám ťa), čo keď prečítate, skutočne znie ako „ICQ“. O jej vytvorenie sa zasluhuje izraelská spoločnosť Mirabilis, pričom spustená bola v roku 1996. Predchádzala viacerým ďalším populárnym službám na instantné zasielanie správ, vrátane AOL Instant Messenger (AIM). Obecne možno rozmach tohto typu služieb datovať zhruba do polovice 90. rokov, kedy sme sa dočkali aj platforiem MSN Messenger a Yahoo Messenger.

ICQ to teda rozhodne nemalo jednoduché. Muselo sa vysporiadať s poriadne ostrou a silnou konkurenciou, nakoľko prichádzala zo strany už dlhšie etablovaných technologických gigantov. No aj napriek nie úplne najpriaznivejším podmienkam sa mu podarilo uspieť. V roku 1998 ho odkúpil jeden z konkurentov, menovite AOL, a to za okamžitú čiastku 287 miliónov amerických dolárov s tým, že v priebehu nasledujúcich troch rokov zaplatil ďalších 120 miliónov dolárov.

Služba ICQ
ICQ | Zdroj: Depositphotos

Krátko po začiatku nového milénia, presnejšie v roku 2001, spoločnosť AOL oznámila, že počet používateľov služby ICQ presiahol hranicu 100 miliónov, čo bolo na tú dobu priam astronomické číslo.

No žiaľ, nedokázalo sa ubrániť úplne všetkým konkurentom. Dá sa povedať, že najviac mu uškodil vznik Facebooku, ktorý sa takmer okamžite stal celosvetovou senzáciou. Umožňoval nielen okamžité výmeny správ, ale aj zdieľanie fotografií či vytváranie statusov. Pochopiteľne, používatelia rýchlo naskočili na nový trend.

Služba vydržala až 27 rokov

Spomedzi všetkých svojich „kolegov“ však ICQ vydržalo najdlhšie. Konkrétne v roku 2014 zanikla služba MSN Messenger, v roku 2017 nasledovala platforma AIM a v roku 2018 zase Yahoo Messenger. Podľa údajov spoločnosti VK používalo ICQ ešte v roku 2022 približne 11 miliónov ľudí, čo nie je až tak málo.

ICQ vďačí za svoju dlhú životnosť aj spôsobu identifikácie používateľov. Opiera sa o kombináciu čísla a používateľského mena, čo platforme pomohlo uspieť na prísne regulovaných trhoch, ako je napríklad Čína. Práve ICQ sa tu v roku 2021 stalo cieľovou destináciou mnohých používateľov, ktorí opustili WhatsApp v dôsledku zmeny politiky v rámci ochrany osobných údajov.

Nie sú známe presné dôvody, prečo ICQ definitívne končí, no pravdepodobne je to z dôvodu príliš nízkej popularity, pre ktorú sa už jednoducho neoplatí investovať do údržby. Ako bolo spomenuté vyššie, platforma zanikne 26. júna.