Úvod Novinky Aktuálne Nakupujete online? POZOR na podvody, tu je 5 tipov, ako sa im...

Nakupujete online? POZOR na podvody, tu je 5 tipov, ako sa im vyhnúť

Nakupovanie online so sebou prináša mnoho výhod, ale aj rizík. Zákerné útoky podvodníkov sú prakticky na dennom poriadku. Preto je dôležité vedieť, ako sa proti nim chrániť.

0

Nakupovanie online sa v priebehu posledných rokov, predovšetkým počas pandémie koronavírusu, stalo bežnou súčasťou každodenného života mnohých z nás. Je to rýchle, pohodlné a často aj cenovo výhodné. No žiaľ, výhodné to je aj pre podvodníkov, ktorých cieľom nie je nič iné, než obrať nič netušiacich nákupcov o ich ťažko zarobené peniaze, píše TECHBYTE.

Ako stúpa počet nákupov cez internet, stúpa aj počet incidentov, kedy zákerní podvodníci oklamali ľudí falošnými ponukami, v dôsledku čoho sa namiesto potešenia z objednaného tovaru či služby dočkali iba smútku z vybieleného bankového konta.

Ilustr. obr. | Zdroj: Getty Images Signature

Praktiky, ktoré podvodníci používajú na oberanie ľudí o peniaze, sú čoraz sofistikovanejšie a tým pádom ťažšie odhaliteľné. Našťastie ale stále existujú spôsoby, ako sa im vyvarovať. A dobrou správou je, že väčšina z nich nie je ktovieako komplikovaná či finančne náročná.

V tomto článku vám ponúkame niekoľko odporúčaní, ako môžete posilniť svoju bezpečnosť pri nakupovaní online. Podotýkame, že nie všetky majú 100-percentnú úspešnosť, no každé výrazne znižuje riziko úspešného podvodu. Tak poďme na to.

Nepoužívajte len jedno heslo

Podvodníci sa k finančným prostriedkom svojich obetí snažia dostať rôznymi spôsobmi. Často využívanou metódou je krádež prihlasovacích údajov.

Tá môže prebiehať tak, že podvodník vytvorí falošnú verziu obľúbeného e-shopu, ktorá po vizuálnej stránke náramne pripomína originál. Od návštevníka takéhoto webu je požadované prihlásenie, zvyčajne prihlasovacím menom či e-mailom a heslom. Problémom je, že zadané údaje nesmerujú na servery skutočného obchodníka, ale do databázy podvodníka.

Problém nastáva vtedy, keď používateľ na každej online platforme používa jedno a to isté heslo. Akonáhle ho podvodník získa raz, môže odcudziť aj iné kontá obete. A nie, v bezpečí nie sú ani bankové služby.

Podvod
Ilustr. obr. | Zdroj: Pixabay

Preto vám odporúčame, aby ste v online priestore používali rôzne heslá, nie iba to jedno zapamätané stále dookola. Radšej používajte viacero rôznych hesiel, ktoré sa skladajú z veľkých i malých písmen, čísel a znakov. Ak sa bojíte, že ich zabudnete, niekam si ich zapíšte. Môžete si vytvoriť vyčlenený súbor vo vašom počítači, no to nemusí byť úplne najbezpečnejšie. Ideálnejšie bude zapísať si ich fyzicky do notesa alebo na papier, ktorý si skryjete u seba doma.

V tomto bode ešte spomenieme, že podvodné weby možno identifikovať napríklad na základe URL adresy, čiže adresy vo vyhľadávacom riadku prehliadača. Ak máte podozrenie, pre istotu ju porovnajte s adresou originálu, ku ktorému sa dopracujete cez vyhľadávač.

Pozor na bazáre

Podvodníci na oklamanie svojich obetí často využívajú aj tie najrozšírenejšie a najviac navštevované platformy, medzi ktoré sa rozhodne radia aj online bazáre.

Proces to zvyčajne býva veľmi jednoduchý. Podvodník vytvorí falošný inzerát a čaká, kým mu naň niekto klikne a ozve sa mu. Akonáhle sa tak stane, na obeť je vyvíjaný nátlak, aby platbu za daný tovar poslala vopred. Dôležité je tomuto nátlaku nepodľahnúť a naliehať na to, aby najskôr došlo k osobnému stretnutiu a až potom k transakcii.

Peniaze, euro, bankovky, mince
Zdroj: Lukáš Zachar (TECHBYTE.sk)

Ak osobné stretnutie nie je možné, dá sa požiadať o zaslanie tovaru dobierkou. Kupca tým získa záruku, že sa ku nemu žiadaný tovar naozaj dostane, predajca má zase záruku, že zaň dostane zaplatené.

Nie všetky obchody, ktoré vám vyskočia, sú čestné

Dajme tomu, že sa rozhodnete skrášliť si domácnosť rôznymi dekoráciami. Sadnete si teda za počítač, otvoríte Google a vyhľadáte pojem podľa vašej potreby. Vyhľadávač vám zobrazí odkazy na niekoľko obchodov, cez ktoré si môžete žiadané dekorácie zakúpiť. Vy teda na jeden z nich kliknete, dekorácie kúpite, no ani po zaplatení, obdržaní potvrdzujúceho e-mailu a vyčkaní uvedenej doby, vám stále akosi nič neprichádza.

V tom momente už viete, že ste sa s vysokou pravdepodobnosťou stali obeťou podvodu. Je dôležité myslieť na to, že nie všetky odkazy, ktoré vám vyhľadávač odporučí, vedú k legitímnym obchodníkom. Na internete vystupuje mnoho e-shopov, ktoré sa síce prezentujú ako mimoriadne obľúbené a výhodné, no v skutočnosti im ide len o to, aby vás obrali o peniaze. Tovar, ktorý si objednáte, nikdy nedostanete.

Takéto obchody sa nie vždy identifikujú ľahko. Našťastie ale máme Slovenskú obchodnú inšpekciu (SOI) ktorá pravidelne publikuje a aktualizuje zoznam rizikových e-shopov. Často o ňom informujeme aj na našom webe. Register, v ktorom SOI eviduje takto klasifikované e-shopy, nájdete na tomto odkaze. Podotýkame však, že uvedený zoznam nemusí byť kompletný.

Ilustr. obr. | Zdroj: Getty Images

Nastavte si platobné limity

Drvivá väčšina online nákupov sa uhrádza platbou cez internet. To samo o sebe so sebou prináša mnoho rizík, ako ste sa mohli dočítať vyššie.

Ak sa chcete pred únikom financií ochrániť čo najlepšie, pred každým nákupom na internete prispôsobte svoj kartový limit podľa čiastky, ktorú sa chystáte uhradiť. Alternatívne môžete nastaviť akýsi jednotný bezpečný limit, ktorý budete udržiavať aktívny neustále. V takom prípade, keby vám chceli podvodníci stiahnuť z účtu viac peňazí, než koľko stojí daný tovar alebo služba, banka automaticky zablokuje ďalšie transakcie, ktorých hodnota by presahovala nastavený limit.

Pravidelné nastavovanie nových kartových limitov nie je úplne pohodlné. No radšej menej pohodlia, ako menej peňazí, no nie?

Neklikajte na podozrivé odkazy

Posledným odporúčaním, ktoré spomenieme, sa týka SMS správ a e-mailov.

Možno ste sa už stretli s pojmom „phishing“. Ak nie, v jednoduchosti ide o praktiku, kedy podvodníci širokej skupine ľudí rozpošlú správy, ktoré ich lákajú na rôzne ponuky, varujú pred neuhradenými poplatkami, informujú o neprebratých zásielkach. Takéto správy zvyčajne obsahujú aj odkazy, cez ktoré je vraj možné danú záležitosť jednoducho vyriešiť.

Proti tomuto typu podvodu sa dá najlepšie chrániť obozretnosťou. Ak vám napríklad príde SMS správa, v ktorej stojí, že máte neuhradenú zásielku od konkrétnej doručovacej spoločnosti, a obsahuje odkaz, cez ktorý môžete úhradu uskutočniť, no vy viete, že ste si v poslednej dobe nič neobjednávali (a ani vám nikto nič neposlal), s vysokou pravdepodobnosťou ide o phishingový útok.

Útočníci využívajúci phishing sa môžu prestrojiť za rôzne známe firmy, vrátane populárnych online obchodov.

Čo v takom prípade robiť? Na správu jednoducho nereagujte, neklikajte na žiadny odkaz. A ak chcete pomôcť aj ostatným, kontaktuje napríklad spravodajské médiá, ktoré môžu upozorniť širšiu verejnosť a znížiť tak riziko úspešnosti podvodu.

Opakujeme, že takéto správy sa môžu šíriť aj prostredníctvom e-mailu. Niekedy sa dokonca takéto útoky realizujú aj cez telefónne hovory.

Zakaždým platí jednoduché pravidlo – ak máte akékoľvek podozrenie, že by ste danú správu či hovor (zvyčajne prichádzajúci od neznámych čísel) nemali obdržať , nereagujte. O tom, či skutočne máte napríklad niekde nedoplatok, sa môžete uistiť priamym kontaktom subjektu, od ktorého vám prišlo dané upozornenie, teda subjektu, za ktorý sa pravdepodobne prestrojili zákerní podvodníci.