Úvod Novinky Aktuálne Vážne varovanie od štátu: Toto sme neposielali my, odkazuje. POZOR na novú...

Vážne varovanie od štátu: Toto sme neposielali my, odkazuje. POZOR na novú SMS-ku

Podvodníci cielia na všetkých slovenských motoristov. Zisťovali sme, ako to funguje.

0

Za všetky tie roky, ktoré robíme túto prácu, sme sa stretli a následne aj informovali o desiatkach podvodných SMS správ navrhnutých tak, aby vás čo najefektívnejšie okradli. Teraz sa do debaty zapája aj štát, presnejšie Ministerstvo dopravy. To si totiž všimlo, že ľuďom začali chodiť SMS správy, ktoré strašia informáciou o nezaplatenej diaľničnej známke.

Ministerstvo prosí ľudí, aby v žiadnom prípade neklikali na odkazy, ktoré môžu byť v predmetnej SMS správe a aby určite nič neplatili. Ako takáto SMS správa vyzerá si môžete pozrieť nižšie.

Ministerstvo dopravy a diaľničná známka

V správe sa píše o tom, ako vás Ministerstvo dopravy SR upozorňuje na nezaplatenú faktúru. Efekt časovej tiesne umocňuje veta „Plaťte svoje účty včas, aby neovplyvnili vaše kreditné skóre“. Za ňou už nasleduje odkaz, na ktorom máte faktúru zaplatiť.

Podvodná SMS-ka
Zdroj: Ministerstvo dopravy SR

Ak kliknete na odkaz, skutočne sa otvorí stránka, ktorá je úplnou kópiou webu eznamka. Na nej máte zadať svoje telefónne číslo. Po jeho zadaní (aj vymysleného) sa zobrazí informácia o tom, že platíte doplatok za „Chybu platby pri identifikácii elektronického štítku“.

Podvodná SMS-ka
Zdroj: Redakcia

Stiahnu vám peniaze

V našom prípade chceli podvodníci doplatiť 2,35 €. V ďalšom kroku sa už dostávame k samotnej platbe. My sme samozrejme použili úplne vymyslené číslo karty, rovnako ako aj meno. Cez tento krok sme sa už nedostali.

Dajte o podvodnej SMS správe vedieť hlavne vašim blízkym, ktorí si nemusia všimnúť, že smeruje na podvodnú stránku. Vzhľadom na to, že podvodníci už používajú relatívne dobrú slovenčinu, ich môže takáto požiadavka zmiasť a podvodníkom skutočne nevedomky odovzdajú peniaze.