Úvod Novinky Google Bezkontantné platby na Slovensku sa ZMENIA: Nad 20 € vás čaká komplikácia

Bezkontantné platby na Slovensku sa ZMENIA: Nad 20 € vás čaká komplikácia

1

Bezkontaktné platby sú bez akýchkoľvek pochýb jedným z najlepších benefitov, aké nám priniesla moderná doba. Ohromnej obľube sa táto možnosť teší aj u Slovákov. Platenie telefónom je totiž veľmi rýchle a jednoduché. No žiaľ, Google, ktorý prevádzkuje platobnú službu Google Pay, sa rozhodol na komforte mierne ubrať, a to kvôli posilneniu bezpečnosti.

Google Pay predstavuje štandardnú formu bezkontaktného platenia na telefónoch so systémom Android, takže zmeny, o ktorých informoval na svojej stránke, sa týkajú veľkého množstva používateľov.

Keď sa pozrieme na Apple, na smartfónoch iPhone možno príkaz k bezkontaktnej platbe aktivovať dvojitým stisnutím hlavného tlačidla, na čo treba podstúpiť biometrické overenie (sken tváre). Pri Google Pay doposiaľ nebolo potrebné vykonávať žiadne kroky navyše, no práve to sa po novom mení.

V záujme bezpečnosti

Google sa rozhodol mierne skomplikovať proces bezkontaktných platieb cez Google Pay kvôli posilneniu bezpečnosti, čo mu rozhodne nemôžeme mať za zlé. Stále však ide o niečo, čo uberie na komforte, takže možno očakávať, že sa mnoho používateľov nepoteší.

A čo presne mení? Google v oznámení uvádza, že ak chceme platiť bezkontaktne prostredníctvom Google Pay, musíme vo svojich zariadeniach používať zámku obrazovky. Odomykanie možnosti platby je možné cez:

  • PIN
  • Vzor
  • Heslo
  • Odtlačok prsta
  • Sken očnej dúhovky
  • 3D odomknutie tvárou

„Peňaženka Google nefunguje s 2D odomknutím tvárou ani zámkou obrazovky, ako je napríklad Smart Unlock alebo Knock to Unlock,“ približuje Google.

Ako nastaviť zámku obrazovky?

Pozitívom je, že nastavenie zámky obrazovky nie je nijak komplikované. Urobiť tak môžete otvorením Nastavení a následným prechodom do sekcie Zabezpečenie. Potom treba klepnúť na položku Zámka obrazovky a vybrať si možnosť, ktorú chcete použiť.

Platí to vždy?

Ďalšou dobrou správou je, že odomykanie nebude vyžadované pri každej bezkontaktnej platbe. „Pri bezkontaktných platbách pod určitú sumu možno nebudete musieť telefón odomykať,“ vysvetľuje Google. Výška tejto sumy sa odvíja od zákonných požiadaviek jednotlivých krajín. Konkrétne na Slovensku je stanovená na 20 eur. Ak sa teda len vyberiete do obchodu po pečivo a šunku, nebudete musieť podstúpiť overenie.

„Bez odomknutia telefónu bude možné uskutočniť iba obmedzený počet transakcií. Pri ďalších platbách bude telefón potrebné odomknúť. Okrem toho musíte transakciu zrealizovať do niekoľkých minút od odomknutia obrazovky,“ dodáva Google.

Ilustr. obr. | Zdroj: Getty Images

Napokon odporúča, aby si používatelia v záujme zvýšenia bezpečnosti nastavili svoj telefón tak, aby sa na dokončenie transakcie cez NFC vyžadovalo jeho odomknutie. Možno tak urobiť prechodom do Nastavení, zvolením Pripojené zariadenia → Nastavenia pripojenia → NFC a následným zapnutím možnosti Vyžadovať odomknutie zariadenia pre NFC.

Na záver podotýkame, že zmeny nemusia byť okamžite platné všade a pre všetkých.