Úvod Novinky Aktuálne Slovensko pokryjú stovkami kamier: Obrovský projekt za 16 miliónov eur ide do...

Slovensko pokryjú stovkami kamier: Obrovský projekt za 16 miliónov eur ide do finále

Samosprávy budú môcť zlepšiť bezpečnosť občanov pomocou kamerových systémov rezortu vnútra. Projekt to rozhodne nie je lacný.

14
aplikacia haven

Slovensko je malá a celkom bezpečná krajina. Určitá miera kriminality však u nás pretrváva, čo rozhodne nie je pozitívna štatistika, ktorá by sa mala nechať len-tak ležať. Dobrou správou je, že štát ju ležať skutočne nenechá. Rezort vnútra sa rozhodol nasadiť nové kamery, resp. kamerové systémy, ktoré majú pomôcť v prevencii zločinov, prípadne pomôcť pri odhaľovaní vinníkov. Tento projekt mal stáť niekoľko miliónov eur, píše portál Autoviny.

Cieľ projektu je to naozaj pekný. Monitorovacie systémy môžu odradiť potenciálnych kriminálnikov od spáchania trestnej činnosti, čím sa automaticky zvyšuje bezpečnosť verejnosti a jej blaho. Monitorované pritom nemajú byť len mestá a obce, ale napríklad aj vlaky, keďže aj ku tým nie úplne zriedka dochádza k previneniam voči zákonu.

Kamery pribudnú v mnohých obciach.
ilustr. obr. | Zdroj: Getty Images

Výzva na kamery za vyše 16 miliónov

Ministerstvo vnútra v rámci tlačovej konferencii, ktorú zorganizovala v spolupráci s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, oznámilo svoju novú víziu bezpečného žitia na Slovensku. Konkrétne ju rezorty predstavili ako výzvu v rámci podpory budovania inteligentných miest. Cena projektu bola vyčíslená na 16,25 milióna eur.


Prečítajte si tiež:


Ako už býva na slovenskej politickej scéne zvykom, predstavitelia oboch ministerstiev, konkrétne Richard Raši za rezort investícií a Matúš Šutaj Eštok za rezort vnútra, skritizovali predošlú slovenskú vládu za ich nekompetentnosť. MIRRI SK z Programu Slovensko v rámci nového programového obdobia pripravuje hneď dve výzvy v rámci opatrení „Investície do bezpečného prostredia obcí, miest a regiónov“ a „Podpora budovania inteligentných miest a regiónov“.

Tieto výzvy budú realizované prostredníctvom integrovaných územných investícií, čo znamená, že konkrétna forma prevedenia bude závisieť od potrieb jednotlivých území.

Lepšia bezpečnosť pre celé Slovensko

Raši z rezortu investícií vysvetlil, že aby bolo na Slovensku bezpečnejšie, budeme potrebovať viac, než aktívne policajné hliadky. Za efektívne riešenie, ktoré by mohlo prospieť bezpečnosti slovenských občanov, považuje moderné technológie. „Na poslednej Rade vlády pre prevenciu kriminality sme sa dohodli, že z eurofondov vyčleníme 20 miliónov eur na dve výzvy, ktoré v samosprávach pomôžu zlepšiť bezpečnosť. Bezpečnú samosprávu nevytvorí len posilnenie policajných hliadok v uliciach. Celosvetovo je dokázané, že kriminalitu pomáhajú znižovať práve bezpečnostné kamery,“ konštatuje Raši.

Projekt sa zameria predovšetkým na tie najmenej rozvinuté oblasti, ktorým bude k dispozícii alokácia 3,8 milióna eur. Tieto finančné prostriedky majú byť okrem inštalácie kamerových systémov použité aj na iné aktivity v oblasti prevencie kriminality či inštaláciu nových svetelných bodov verejného osvetlenia.

Peniaze euro bankovky a mince
Zdroj: Depositphotos

Výzva v hodnote 16,25 milióna eur je vitálnou súčasťou iniciatívy za vybudovanie inteligentnejších miest a regiónov. Jej oficiálne vyhlásenie sa očakáva do konca prvej polovice tohto roka.

Pomôcť môže aj AI

Financie budú použité aj na zavádzanie inovatívnych služieb a analytických nástrojov a aplikácií pre posilnenie bezpečnosti a odolnosti obcí, miest a regiónov. Hovoríme teda o podpore komplementárnych aktivít a riešení pre kamerové systémy. Pomôcť môže napríklad zber analýzy a dát či nasadenie pokročilých systémov umelej inteligencie na vyhodnocovanie hrozieb.

Projekt je to drahý, no zrejme celkom prospešný. Prieskumy ukázali, že väčšine starostov (84 %) miest a obcí sa inštalácia kamerových systémov osvedčila. V súčasnosti pokrývajú približne 43 % kľúčových zón v mestách a obciach.