Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Štát aj nevinných ľudí potrestá na 60 dní. Nový systém spôsobuje...

POZOR: Štát aj nevinných ľudí potrestá na 60 dní. Nový systém spôsobuje problémy!

Na toto si dajte pozor, inak budete dva mesiace zbytočne čakať.

0
Foto: Orange

Ak sa chystáte vybaviť si doklady, mali by ste si byť vedomí rôznych úskalí. Na kuriózny problém, do ktorého sa môže dostať ktokoľvek z nás, upozornil server Topspeed.sk. Problém sa týka služby elektronických rezervácií termínov na oddeleniach dokladov.

V prípade, ak sa chystáte na oddelenie dokladov, pravdepodobne využijete službu elektronickej rezervácie termínov. Štát ešte v máji minulého roka implementoval novinku, ktorá má systém chrániť pred zneužitím. Na prvý pohľad dobrá funkcia má temnejšiu stránku pripravenú potrestať aj tých ľudí, ktorí za to nemôžu. Systém vás totiž mihnutím oka zablokuje na 60 dní, čo pri končiacej sa platnosti dokladov určite nie je ideálna doba.

Silu nepríjemného trestu pritom pociťujú ľudia, ktorí za to často nemôžu. „Rezervačný systém je po novom odolnejší voči zneužívaniu zo strany subjektov, ktoré využívaním voľne prístupných metadát obsadzovali väčšinu termínov, vo veľkej miere aj fiktívnymi osobami, čo v praxi znamenalo, že na zarezervovaný termín sa na pracovisko nik nedostavil,“ napísalo ministerstvo.

Štát potrestá ľudí, ktorí nevyužijú rezerváciu. Vodičský preukaz
Zdroj: MV SR

Štát vás potrestá na 60 dní

Jedným z nápadov, ktoré sa pretavili v skutočnosť, je zablokovanie žiadateľov na 60 dní. Ak žiadateľ, ktorý sa rozhodne nevyužiť zarezervovaný termín rezerváciu nezruší aspoň 12 hodín pred jej termínom, systém ho na všetky agendy vyblokuje na 60 dní. To je teda poriadny trest.

Systému je pritom jedno či ste ho chceli skutočne zneužiť alebo či sa vám v živote udiala situácia, kvôli ktorej ste na to bez zlého úmyslu, zabudli. Aby toho nebolo málo, pribudlo ešte jedno obmedzenie.

Trest aj keď rezerváciu zrušíte v riadnej lehote

Ak si vytvoríte rezerváciu, využijete jeden z dvoch slotov, ktoré vám ministerstvo umožňuje. Ak ju zrušíte a vytvoríte druhú rezerváciu, ktorú taktiež zrušíte v dostatočnom predstihu, systém vás vyhodnotí ako niekoho, kto zbytočne využíva rezervácie a dostanete rovnaký trest. Štát odporúča, aby ste k rezervačnému systému pristupovali uvážlivo, inak máte smolu.

Ak sa teda chcete vyhnúť dlhým čakacím dobám, ktoré sú bežné najmä v ľudnatejších mestách, majte na pamäti nielen svoje práva, ale aj povinnosti. Inak sa vám to na dva mesiace poriadne skomplikuje.