Úvod Novinky Aktuálne JE KONIEC: Nečakane končí obľúbený výrobca zariadení. Modely tejto značky už neuvidíte!

JE KONIEC: Nečakane končí obľúbený výrobca zariadení. Modely tejto značky už neuvidíte!

Ako-tak dobrou správou je, že firma nekončí úplne. Končí iba s výrobou inteligentných hodiniek.

0

Na trhu s inteligentnými hodinkami figuruje mnoho schopných výrobcov. Máme tu Samsung a jeho vlajkové Galaxy Watch, Apple a jeho prémiové Apple Watch, Garmin, Google a mnoho ďalších. No žiaľ, po novom tento trh nečakane prichádza o jedného významného hráča. Konkrétne ide o skupinu Fossil Group, ktorá v stanovisku pre The Verge uviedla, že končí s výrobou smart hodiniek, všimol si server Android Police.

Ak náhodou neviete, o koho ide, spoločnosť Fossil sa zameriava, resp. zameriavala, na výrobu inteligentných hodiniek, ktoré figurovali ako „štýlovejšia“ alternatíva ku klasickým hodinkám. Ich dizajny teda neboli ktovieako výstredné, no práve to mnohí preferovali. Spoločnosť teda rozhodne mala svoje miesto. 

Jej poslednými hodinkami boli (a aj navždy budú) Fossil Gen 6, ktoré okrem elegantného dizajnu ponúkajú kvalitný displej plný farieb, solídny výkon, o ktorý sa stará čip Snapdragon Wear 4100+, podporu pre telefonáty, rýchle nabíjanie (80 % v priebehu 30 minút) a kopu šikovných senzorov na monitorovanie zdravotných funkcií a športových aktivít. Čerešničkou na torte je operačný systém Wear OS, čo znamená, že hodinky podporujú aj Asistenta Google. A aby toho nebolo málo, hodinky od Fossil nie sú veľmi drahé.

Fossil Gen 6
Fossil Gen 6 | Zdroj: Fossil

Končíme s hodinkami, pozornosť upriamime inam

No žiaľ, všetko dobré sa raz skončí. A po novom je testamentom tohto porekadla spoločnosť Fossil. „Spoločnosť Fossil Group, ktorá sa zúfalo snažila vyrábať štýlové inteligentné hodinky, ktoré by sa vyrovnali ich tradičným náprotivkom, sa teraz tohto biznisu úplne vzdáva. Fossil Gen 6 budú jej poslednou generáciou hodiniek so systémom Wear OS,“ uviedla firma v stanovisku pre The Verge.

„Keďže sa prostredie inteligentných hodiniek za posledných niekoľko rokov výrazne vyvinulo, prijali sme strategické rozhodnutie ukončiť podnikanie v tejto oblasti,“ uviedol hovorca spoločnosti. „Skupina Fossil presmseruje zdroje na podporu našej hlavnej sily a hlavných segmentov nášho podnikania, ktoré nám naďalej poskytujú silné príležitosti na rast: navrhovanie a distribúciu vzrušujúcich tradičných hodiniek, šperkov a koženého tovaru pod našimi vlastnými, ako aj licencovanými značkami.“

Dobrou správou teda je, že firma ako taká nekončí. Končí len s výrobou inteligentných hodiniek.

Fossil Gen 6
Fossil Gen 6 | Zdroj: Fossil

V nesprávny čas na nesprávnom mieste

Čo viedlo k takémuto rozhodnutiu? Čiastočné vysvetlenie poskytla spoločnosť vo svojom stanovisku. Rozhodne však svoju úlohu zohrala aj skutočnosť, že vyrábala smartwatch počas najhorších období systému Wear OS, teda v časoch, kedy sa zdalo, že všetci poprední výrobcovia, vrátane samotného Google, na systém akosi zabudli. Verným priaznivcom ostal de facto len Fossil. 

To trvalo až do roku 2021, kedy sa spojili Google a Samsung a vytvorili Wear OS 3 založený na systéme Android 11. Táto spolupráca priniesla ovocie, nakoľko v súčasnosti Wear OS figuruje ako prosperujúce a stabilné rozhranie, ktoré by každým rokom mohlo získavať veľké aktualizácie, podobne ako Android.

Za súčasným úspechom Wear OS však nestojí len softvér samotný, ale aj za hardvér, ktorý ho používa. Google pred časom odkúpil spoločnosť Fitbit, pričom aktuálne disponuje už dvoma generáciami vlastných smartwatch. Samsung zase hviezdi so svojimi Galaxy Watch, ktoré aj na Slovensku patria medzi najobľúbenejšie značky inteligentných hodiniek

Je možné, že práve tento rozmach je tým, čo stálo za tvrdením spoločnosti Fossil, že sa „prostredie inteligentných hodiniek za posledných niekoľko rokov výrazne vyvinulo.“

Fossil Gen 6
Fossil Gen 6 | Zdroj: Fossil

Náznaky bolo možné pozorovať dlhšie

Treba však poznamenať, že hoci koniec spoločnosti prišiel znenazdajky, v skutočnosti sme mohli už dlhšie pozorovať náznaky, že je niečo v neporiadku. Napríklad minulý rok nevydala nový model hodiniek, pričom zamestnanci jej predajní zákazníkom opakovanie tvrdili, aby neočakávali žiadne ďalšie hodinky. 

Hodinky Fossil, ktoré doposiaľ vyšli, však okamžite neskončia. Spoločnosť potvrdila, že existujúce modely budú získavať softvérové aktualizácie po dobu niekoľkých nasledujúcich rokov, čo znamená, že používatelia majú kopu času na nájdenie vhodnej alternatívy.

Stále je to však veľká škoda. Čím menej výrobcov pôsobí na určitom trhu, tým na ňom panuje menej ostrý konkurenčný súboj. A ako zrejme viete, práve ostrý konkurenčný súboj je hnacou silou šikovných inovácií a významných pokrokov.