Úvod Výrobcovia Samsung Samsung Galaxy A55: Čo všetko vieme o telefóne, ktorý je predurčený stať...

Samsung Galaxy A55: Čo všetko vieme o telefóne, ktorý je predurčený stať sa na Slovensku bestsellerom

Ak sa bude Samsung držať nastaveného časového harmonogramu, možno očakávať, že Galaxy A55 debutuje niekedy v priebehu marca.

0

Pri výbere nového smartfónu máme dnes naozaj kopu možností. Môžeme siahnuť po prémiovej vlajkovej lodi s tými najšpičkovejšími funkciami, no zase aj poriadne mastnou cenou, alebo ubrať na svojich nárokoch a investovať do lacnejšieho modelu. Slováci, dá sa povedať preukázateľne, preferujú tú druhú možnosť. A preto zrejme mnohých poteší, že nadchádzajúci mid-range smartfón od juhokórejského Samsungu zrejme ponúkne výbavu, aká sa v jeho cenovej réžii len-tak nevyskytuje.

Ako píše server Mobilizujeme.cz, týmto smartfónom je Galaxy A55, teda nástupca súčasného a mimoriadne úspešného Galaxy A54. O jeho atraktívnej výbave majú svedčiť výsledky benchmarkingovej platformy Geekbench, na ktoré pôvodne upozornil portál GalaxyClub.

Galaxy A ako zlatá stredná cesta

Galaxy A predstavuje sériu smartfónov strednej triedy, ktorá sa snaží kombinovať čo najschopnejšiu výbavu a čo najrozumnejšiu cenu. A treba uznať, že v poslednom období sa to Samsungu celkom darí. Mimoriadne úspešná bola aj posledná generácia v podobe modelov Galaxy A54 a Galaxy A34. Obidve tieto zariadenia boli predstavené v marci, pričom dodnes u slovenských operátorov patria medzi najpredávanejšie smartfóny.


Prečítajte si tiež:


A niet sa čo čudovať. Samsungu sa totiž v oboch prípadoch podarilo dosiahnuť skvelý pomer cena/výkon. Konkrétne Galaxy A54 sa môže pochváliť 6,4-palcovým Super AMOLED displejom s obnovovacou frekvenciou 120 Hz a technológiou Vision Booster, ďalej 8-jadrovým procesorom Exynos 1380, 5 000 mAh batériou s podporou pre 25 W drôtové nabíjanie a 50 Mpx hlavným fotoaparátom. A cena? Konfiguráciu s 8 GB pamäte a 128 GB úložiska si môžete štandardne zadovážiť za 439 €, zatiaľ čo verzia s dvojnásobkom úložiska vychádza na 489 €.

Samsung Galaxy A54 5G
Samsung Galaxy A54 | Zdroj: Samsung

Nástupca to nebude mať ľahké

Galaxy A54 nastavil latku skutočne vysoko, čo znamená, že jeho nástupca sa bude musieť prekonať. Podarí sa mu to? Na túto otázku s istotou odpovedať nevieme, no vyššie zmienené výsledky z benchmarkingovej platformy naznačujú, že je to rozhodne možné. Tieto výsledky nám prezradili viacero dôležitých informácií, vrátane identity čipu, ktorý bude Galaxy A55 používať, pamäťovej konfigurácie, ale aj softvérovej platformy.

Tak čo sme sa dozvedeli? Zdá sa, že Samsung bude pokračovať v tradícii, ktorú započal minuloročný Galaxy A53. Nadchádzajúci model tak znovu dostane procesor Exynos z vlastnej produkcie juhokórejského giganta. Podľa všetkého pôjde o model Exynos 1480, čiže nástupcu súčasného Exynos 1380, ktorý používa Galaxy A54.

Zdroj: Geekbench/Mobilizujeme.cz

Čo prekvapí viac, je grafický čip. Samsung totiž podľa záznamov nesiahol po grafike Mali, ako to robil doposiaľ, ale po Xclipse 530 od AMD, akcelerátore založenom na pokročilej architektúre RDNA2. V preklade do ľudskej reči to znamená, že Galaxy A55 dosť možno bude podporovať ray-tracing, čiže grafickú technológiu, ktorá prináša do hier špičkové, nielen svetelné efekty. Táto novinka teda poteší najme gamerov.

Čo sa týka čistého výkonu, smartfón v teste na jedno jadro obdržal 1 127 bodov, zatiaľ čo v teste na viac jadier dosiahol 3 090 bodov. To je na strednú triedu celkom slušné. No na druhú stranu, niektorých môžu sklamať nízke medzigeneračné rozdiely. Súčasný Galaxy A54 v platforme získal skóre 1 008, resp. 2 797 bodov. Jeho nástupca tak bude rýchlejší len o pár percent. To však zrejme mnohým používateľom nebude ktovieako prekážať. Výkon by mal s prehľadom vystačiť každému, ktorý je zvyknutý na kapacity strednej triedy.

Kedy bude predstavený a koľko bude stáť?

Ak sa bude Samsung držať nastaveného časového harmonogramu, možno očakávať, že Galaxy A55 debutuje niekedy v priebehu marca. Spolu s ním by mal byť predstavený aj jeho nižší súrodenec v podobe Galaxy A35. S istotou to však povedať nemôžeme. Rovnako si nie sme istí ani cenami. Vzhľadom na zvýšenú infláciu v priebehu tohto roku nemožno vylúčiť, že nová generácia mid-range modelov bude o čosi drahšia. No na druhú stranu, ani vlajkový rad Galaxy S24 vraj nebude zdražovať, takže je tu nádej, že Galaxy A55 a Galaxy A35 sa budú predávať za rovnaké ceny ako súčasné modely.