Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Predávaš niečo cez internet? Musíš to zdaniť, daňový úrad sa o...

POZOR: Predávaš niečo cez internet? Musíš to zdaniť, daňový úrad sa o tom dozvie okamžite!

Od 1. januára platia nové pravidlá, ktoré veľkým platformám prikazujú zdieľať zárobky svojich používateľov s daňovými úradmi. Platí to aj pre Slovensko.

0

Moderný svet sa neustále posúva dopredu. Niektoré veci sú prospešné, iné mnohých skôr prekvapia a niekedy možno aj nahnevajú. Veľké platformy ako Vinted, Airbnb a eBay, pomocou ktorých si mnohí privyrábajú po novom budú zdieľať zárobky svojich používateľov s daňovými úradmi s cieľom prinútiť týchto ľudí zdaňovať všetko to, čo by mali. Tento krok je výsledkom nového globálneho dohovoru, ktorý nadobudol účinnosť 1. januára, informoval server BBC News.

Aktualizované o vyjadrenie Finančnej správy na vyznačenom mieste.

Dohovor sa týka všetkých 38 členských krajín OECD (Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj), do ktorej patrí aj Slovensko.

Peniaze
Zárobky z internetu je nutné priznať. Zdroj: Pixabay

Daňový úrad sa o vašich zárobkoch dozvie. Či chcete alebo nie

Podľa BBC dohoda ukladá digitálnym platformám povinnosť pravidelne a automaticky hlásiť príjmy predajcov. To v praxi znamená, že ak cez Vinted predáte starý sveter alebo na eBay náhradnú súčiastku z auta, dozvie sa o tom daňový úrad a bude požadovať, aby ste z tohto predaja odviedli daň.


Prečítajte si tiež:


Týka sa to tiež taxi služieb, doručovateľov jedla či poskytovateľov krátkodobého ubytovania. Inými slovami, čo predáte na internete, o tom bude chcieť vedieť aj daňový úrad.

Nové pravidlá nám pomôžu odhaliť úmyselné neplnenie daňových povinností a zabezpečia rovnaké podmienky pre všetkých daňových poplatníkov,“ povedal hovorca britského daňového úradu HMRC.

Ak niečo predáte, daňový úrad sa o tom dozvie automaticky. Zdroj: Pexels

Niektorí nevedia, iní vedia a vedome neplatia

Mnohí používatelia internetových služieb, ktoré sprostredkovávajú predaj, si často nie sú vedomí, že daňové povinnosti sa vzťahujú aj na nich. Nový systém je preto navrhnutý tak, aby daňové predpisy dodržiavali do bodky. Rovnako tak to platí aj pre tých ľudí, ktorí vedia, aké daňové povinnosti ich čakajú, no rozhodnú sa ich vedome ignorovať.

Je otázne, ako rýchlo a ako dôsledne bude slovenský daňový úrad sledovať, resp. zaznamenávať informácie o zárobkoch slovenských občanov. Každopádne, ak niečo predávate cez internet, vopred si naštudujte vaše povinnosti. Do problémov s daňovým úradom sa dobrovoľne nepustí asi nikto.

Predmetný zákon ukladá nové povinnosti, jednou z nich je práve povinnosť oznamujúcich prevádzkovateľov platforiem nahlasovať finančnej správe informácie o každom predávajúcom, ktorý podlieha oznamovaniu,“ upresnila pre TECHBYTE hovorkyňa Finančnej správy.