Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Na diaľnici hrozia nové pokuty. Súd vydal prekvapivé rozhodnutie!

POZOR: Na diaľnici hrozia nové pokuty. Súd vydal prekvapivé rozhodnutie!

Tamojšie médiá hovoria o možnom zrušení neobmedzenej rýchlosti na diaľničných komunikáciách, čo by pre nemeckých vodičov bola tvrdá rana. Rýchlostné limity na diaľniciach totiž nepoznajú.

0

Bojovníci za ochranu životného prostredia majú dôvod na radosť. V krajine neďaleko Slovenska kľúčový súd vyhovel žalobe ekolobistov, čo môže mať veľký dopad na tamojšiu cestnú dopravu. Údajne môže žaloba viesť dokonca aj k zrušeniu neobmedzenej rýchlosti na diaľniciach, a teda zavedeniu plošného rýchlostného limitu, píše TOPSPEED.sk.

Zrejme vám už došlo, že touto krajinou je Nemecko. Tu sa vodiči môžu po diaľniciach premávať de facto akoukoľvek ľubovoľnou rýchlosťou, nakoľko im nie je určený žiadny rýchlostný limit. To sa ale môže v dohľadnej budúcnosti zmeniť. To by okrem iného znamenalo aj nemalý nárast počtu udeľovaných pokút za rýchlosť.

Diaľnica peniaze
Zdroj: Pixabay (úprava redakcie)

O čo presne ide?

Spolkový zväz na ochranu životného prostredia a prírody (BUND) v Nemecku lobuje za prísnejšie reštrikcie cestnej dopravy s cieľom znížiť škodlivé emisie a uhlíkovú stopu. Po novom sa rozhodol vo svojom boji pritvrdiť. Podal žalobu, ktorú mu aktuálne schválil súd v Berlíne.

BUND v Nemecku figuruje ako silný člen politickej scény, a teda jeho hlas rozhodne nemá zanedbateľnú váhu. Zväz si v súvislosti so žalobou zadovážil tím skúsených právnikov, ktorí sa zaoberajú environmentálnymi záležitosťami. Pre svoj úspech využili napríklad ciele, ktoré si Nemecko stanovilo v súvislosti s emisiami skleníkových plynov v dopravnom sektore.

Súd po schválení žaloby oslovil federálnu vládu, aby prijala prísnejšie opatrenia na ochranu klímy. Čo presne budú tieto opatrenia prikazovať, nevieme. Tamojšie médiá však hovoria o možnom zrušení neobmedzenej rýchlosti na diaľničných komunikáciách, čo by pre nemeckých vodičov bola tvrdá rana. Rýchlostné limity na diaľniciach totiž nepoznajú. Obmedzené sú len niektoré úseky, no tých nie je zrovna veľa.

Diaľnica svetový rekord
Zdroj: Pixabay/úprava redakcie

Súčasné opatrenia vraj nestačia

„Rozhodnutie zaväzuje spolkovú vládu, aby zrýchlila tempo aktivít v oblasti ochrany klímy,“ prehlásila výkonná riaditeľka organizácie BUND Antje von Broock. Zväz vďaka tímu skúsených právnikov tak dokázal presvedčiť dôležitý súd o tom, že ekologické opatrenia, ktoré nemecká vláda v súčasnosti uplatňuje, nie sú dostatočné. „Neschopnosť spolkovej vlády implementovať klimatickú poliziku je nezákonná,“ dodala von Broock.

Zatiaľ nie je isté, aké opatrenia vláda prijme. Nemožno teda vylúčiť akúkoľvek možnosť, ani už zmienené zrušenie neobmedzenej rýchlosti na diaľniciach. Ak sa tak napokon skutočne stane, možno rátať s tým, že sa v Nemecku drasticky zvýši počet pokút.

Okrem uvedeného ekolobisti bojujú za zrušenie privilégií pre firemné flotily, ako aj daňových výhod pre naftu.