Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Najväčšia banka Slovenska bije na poplach. Ohrození sú úplne všetci klienti!

POZOR: Najväčšia banka Slovenska bije na poplach. Ohrození sú úplne všetci klienti!

Podvody číhajú na každom rohu v rôznych podobách. Ako ich identifikovať a ako sa vyvarovať strate nemalého množstva peňazí?

1

Podvodné SMS, e-maily či inzeráty nie sú v dnešnom svete žiadnou veľkou novinkou. To však neznamená, že by ste mali ubrať na opatrnosti. Podvody môžu obalamutiť aj tých najostražitejších, najmä ak je ich šírenie a prevedenie dobre premyslené.

Podvody na sociálnych sieťach

S podvodmi sa viacerí z nás stretávajú relatívne často, predovšetkým na sociálnych sieťach. S veľkou pravdepodobnosťou vás už niekto označil v príspevkoch, ktoré vám ponúkajú možnosť vyhrať napríklad nový smartfón, po ktorom tak veľmi túžite. Alternatívne vám tieto príspevky môžu oznamovať, že už ste smartfón vyhrali, alebo že ste vyhrali desiatky tisíc eur.

Samozrejme, je to podvod, a to celkom okatý. Pamätajte – nikto vám nič nedá len tak zadarmo. No ak vám toto univerzálne pravidlo nestačí, existujú ďalšie aspekty, ktorých preskúmaním zistíte, či sa vás niekto snaží oklamať.

Konkrétne na sociálnych sieťach môžete podvody identifikovať už na základe ich vizuálnej podoby. Podvodné inzeráty zväčša obsahujú text s typom písma, ktorý sa veľmi často nepoužíva. Okrem toho môžu zahŕňať aj obrázok, ktorý mnohokrát nemá s uvedeným textom nič spoločné.

Tieto príspevky sa často objavujú v príbehoch na Instagrame (Instagram Stories). Zverejňujú ich sponzorované profily a bežne zahŕňajú aj interaktívne tlačidlo vyzývajúce k inštalácii určitej aplikácie. Nerobte to. Inštaláciou a registráciou odovzdávate podvodníkom citlivé informácie, kvôli čomu môžete prísť o nemalé sumy peňazí.

Podvody v SMS správach

Podvodníci často na obete cielia aj prostredníctvom SMS správ. Našťastie, aj v tomto prípade je mnoho ukazovateľov, na základe ktorých možno identifikovať podvod. Často prichádzajú od neznámych čísel s podozrivým formátom a obsahujú gramatické chyby či podozrivé odkazy.

V žiadnom prípade na tieto správy nereagujte a neklikajte na priložené odkazy. Ak vám napríklad príde pofidérna SMS správa, ktorá vám hovorí, že váš bankový účet bol zablokovaný, zachovajte chladnú hlavu. Ak si nie ste istí, vždy môžete kontaktovať svoju banku a spýtať sa, prípadne informovať o falošnej SMS správe.

Podvody v e-mailoch

Ďalším formátom, ktorí podvodníci veľmi radi využívajú, je e-mail. Aj v tomto prípade možno ako príklad použiť e-mail od banky. Takéto správy zvyčajne upozorňujú na určité nedostatky alebo chyby vo vašich informáciách o bankovom účte a nabádajú vás k tomu, aby ste ich doplnili alebo opravili. Nechýbajú ani odkazy, ktoré vám to majú uľahčiť.

Podobne ako pri SMS správach – na tieto odkazy neklikajte a nič nedopĺňajte. Ak sa vám štruktúra e-mailu alebo jeho obsah nezdá, radšej banku kontaktuje a spýtajte sa, či vo vašich informáciách náhodou niečo nechýba.

Druhým spôsobom, ako si overiť svoje informácie, je prihlásiť sa do účtu cez oficiálnu stránku.

Neklikajte, nereagujte, odolávajte

Obsah tohto článku možno zosumarizovať nasledovne – neklikajte na podozrivé e-maily, ani na podozrivé linky v SMS správach, a nepodliehajte lákavým výhram na sociálnych sieťach. Všetko sú to podvody, ktoré sa snažia o jedno jediné, a to dostať z vás citlivé informácie, najčastejšie o vašom bankovom konte.