Úvod Novinky Aktuálne Slovensko sa hojí: Inflácia od začiatku roka vykazuje prekvapivý trend!

Slovensko sa hojí: Inflácia od začiatku roka vykazuje prekvapivý trend!

Pokles sa očakáva aj v nasledujúcom období.

0

Vojna na Ukrajine a s ňou späté ekonomické vypätie nielen východných, ale aj západných krajín, spôsobilo na viacerých trhoch rapídny rast inflácie. Tá sa dlho držala na vysokých úrovniach, avšak teraz, po mnohých mesiacoch, začala konečne klesať. Zatiaľ čo v januári dosahovala inflácia vyše 15 %, v súčasnosti sa drží na necelých 12 %, informuje server TECHBYTE na základe dát Trading Economics.

Inflácia na Slovensku priebežne stúpala prakticky od polovice roka 2021. Tempo rastu sa však ešte väčšmi zvýšilo začiatkom roka, teda s vypuknutím vojny na Ukrajine. Na prelome rokov 2021 a 2022 dosahovala inflácia úroveň okolo 8 %. V priebehu nasledujúcich mesiacov kontinuálne rástla, a to až na úroveň takmer 16 %. V marci tohto roku sme konečne zaznamenali vytúžený pokles, ktorý pokračoval aj v apríli, kedy inflácia dosiahla úroveň 11,9 %.

Inflácia má klesať aj naďalej

Pre Slovákov ide o skvelú správu, a to zo zrejmých dôvodov. Nižšia úroveň inflácie znamená nižšie ceny tovarov, a teda si toho obyvatelia môžu a zrejme aj budú môcť dovoliť viac. Očakáva sa, že inflácia do konca práve prebiehajúceho štvrťroka klesne pod 10 %, resp. konkrétne na úroveň 9,90 %.

Pokles inflácie spôsobilo mnoho faktorov, predovšetkým však zvyšovanie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky (ECB), čo znížilo objem peňazí v obehu a teda aj infláciu. Zvyšovanie úrokových sadzieb pritom môže pokračovať. ECB o ďalšom možnom zvyšovaní úrokovej miery rozhodne počas dnešného zasadnutia Rady guvernérov.

Toto zasadnutie sa bude konať krátko po rozhodnutí amierického Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý sa rozhodol ponechať úrokové sadzby na úrovni 5,25 %.

Hoci sa inflácia na Slovensku znižuje, stále sa drží relatívne vysoko nad priemerom krajín eurozóny. Ten v súčasnosti dosahuje okolo 6,10 %.