Úvod Konkurencia Apple Apple je v strese: Polovica kusov kľúčovej súčiastky nefunguje!

Apple je v strese: Polovica kusov kľúčovej súčiastky nefunguje!

0
iphone X
Apple iPhone X

Apple to tento rok nebude mať jednoduché. Súboj o prvenstvo vo výrobe špičkových čipov založených na 3 nm výrobnom procese sa vyostruje. Dlho sa predpokladalo, že si tento prestížny titul pripíše spoločnosť TSMC, no podľa novej správy od EE Times to tak nemusí byť. Taiwanský výrobca sa totiž údajne potýka s celkom vážnymi problémami, ktoré mu bránia v nábehu na sériovú výrobu. To hrá do kariet jeho najväčšiemu konkurentovi, a síce juhokórejskému Samsungu.

Súčasné high-end čipsety, ako napríklad Snapdragon 8 Gen 2 od Qualcommu či A15 Bionic od Apple, sú založené na 4 nm výrobnom procese. Už pri ňom sme sa dočkali zásadných posunov, a to ako v oblasti čistého výkonu, tak aj v oblasti grafického výkonu a výkonu umelej inteligencie. Pri 3 nm procese má byť pokrok ešte výraznejší.

TSMC nestíha, Apple je v strese

Ako už bolo spomenuté vyššie, donedávna to vypadalo, že ako prvý prinesie tieto čipy na trh taiwanský výrobca TSMC. Naznačovalo to aj jeho minulotýždňové oznámenie kvartálnych finančných výsledkov. Počas nich prehlásil, že si vo výrobe 3 nm čipov drží vedúcu pozíciu.

„Naša 3 nm technológia je prvou v polovodičovom priemysle, ktorá umožňuje veľkoobjemovú výrobu s dobrou výťažnosťou,“ uviedol C. C. Wei, generálny riaditeľ TSMC. Potvrdil však aj to, že spoločnosť trápia problémy s nástrojmi. Predpokladá sa, že nedokáže uspokojiť rastúci dopyt svojich zákazníkov, predovšetkým Apple.

Apple má problémy s čipmi
Ilustr. foto | Zdroj: Wikimedia

Použiteľná je len polovica čipov

Nateraz nie je známe, aké vysoké sú požiadavky Apple, ani či problémy s nábehom na sériovú výrobu zo strany TSMC nejak ovplyvnia jeho plány ohľadne vydávania nadchádzajúcich top-end produktov. Úspešnosť N3 (interné označenie TSMC pre 3 nm proces) má byť aktuálne na úrovni 55 %. To znamená, že približne polovica čipov A17 Bionic, ktoré majú poháňať tohtoročnú generáciu smartfónov iPhone, je použiteľná.

Konkurencia sa raduje

O prvenstvo vo výrobe 3 nm čipov sa okrem TSMC usilujú aj Samsung a Intel. TSMC pevne dúfa a verí, že sa mu toto prvenstvo podarí dosiahnuť aj napriek pretrvávajúcim problémom. Ak sa však tieto problémy prehĺbia, a teda TSMC nebude stíhať vyrábať čipy v dostatočnom objeme, nie je vylúčené, že ho napokon predbehne jeden z jeho hlavných konkurentov.