Úvod Novinky Aktuálne AKTUÁLNE: Slováci kvôli jednej SMS-ke prichádzajú o desiatky EUR. POZOR na toto...

AKTUÁLNE: Slováci kvôli jednej SMS-ke prichádzajú o desiatky EUR. POZOR na toto číslo!

Podvod sa šíri rýchlejšie než je bežné. Slováci prichádzajú o desiatky eur.

0

Používanie telefónov ako takých, nemusia to byť ani smartfóny, je bezpečné. Ak máte aspoň aké-také vedomosti o fungovaní rôznych internetových služieb. Ak ich nemáte alebo kvôli nepozornosti pristúpite na zaslanie SMS na číslo 8844, môžete mať finančný problém. Presvedčil sa o tom aj Milan K., ktorý o tom informoval na Facebooku. Následne sa k nemu pridala aj Polícia, ktorá prostredníctvom stránky Hoaxy a podvody upozornila väčší počet ľudí.

Netuším ako mi to podstrčili – snímal som QR kód na stiahnutie manuálu k laserovému snímaču a v dobrej viere som odoslal SMS na registráciu ale bola to, ako sa ukázalo, registrácia na stránku s hrami a okamžite som mal vo faktúre na mobil 12 € predplatné. Sťažoval som sa operátorovi, ktorý mi to zrušil,“ píše.

Nie je QR kód ako QR kód

Možno sa zdá, že na vine je číslo 8844, ktoré nejakým magickým spôsobom dokáže účtovať komukoľvek čokoľvek. Opak je však pravdou. Číslo 8844 je štandardné prémiové číslo, ktoré využívajú rôzne firmy, aj tie s dobrou reputáciou.

QR kód môže prevyplniť SMS
Aj tak základnú vec ako QR kód zneužívajú podvodníci. Ilustr. obr.

Problémoví sú špekulanti, ktorí ich zneužívajú pre obohatenie sa bez pridanej hodnoty pre koncového užívateľa. Prvým typom sú vývojári, ktorí do nenápadných aplikácií inštalujú skrytý kód, ktorý vás môže stáť nemalé peniaze.

Do tejto kategórie spadajú aj rôzne aplikácie pre snímanie QR kódov. Tie namiesto nasnímania skutočného QR kódu „akože“ zobrazia výsledok, ktorý je však priamou reklamou na ich službu. Príkladom sú stránky, ktoré vyžadujú platbu za zobrazenie napr. návodu alebo podobných informácií. Na tom nič nie je. Ak ale  takýto QR kód naskenujete podvodnou aplikáciou, namiesto prístupu k návodu získate akurát tak poplatok 12 € na faktúre. Mesačne.

Pozor na reklamy s SMS kódmi

Ďalším hriešnikom sú reklamy, ktoré Google schválil z neznámych dôvodov. Tie za jednu SMS-ku sľubujú prístup k rôznym službám alebo opäť k informáciám, v skutočnosti im ide len o zinkasovanie 12 € mesačne. Ak si túto čiastku na faktúre všimnete, dobre pre vás, ak nie, dobre pre nich.

Zdroj: ZN

Ak ste náhodou naleteli a pri pohľade na výpis zo sťažností na stránke vyhladavaniecisla.sk je to celkom možné, predplatné môžete zrušiť niekoľkými spôsobmi.

Tým prvým, ktorý odporúčame všetkým, je kontaktovanie vášho operátora, ktorý to spraví za vás. V tomto prípade tiež odporúčame operátora požiadať o zakázanie prémiových SMS správ.

Druhým spôsobom je zaslanie SMS-ky v tvare GET STOP alebo APP STOP na rovnaké číslo. Problémom v tomto prípade je fakt, že rôzni podvodníci používajú rôzne tvary textu v SMS pre deaktiváciu predplatného.

Ak poznáte niekoho, kto je tak dobrosrdečný, že nechcene naletí takýmto podvodníkom, pošlite mu tento článok. Ušetríte im nielen peniaze, ale aj šedivé vlasy. Tých máme väčšina z nás dosť z iných dôvodov.