Úvod Novinky Aktuálne MIMORIADNE: Štátu došli nervy. Extrémne sprísnil pokuty, za TOTO dostaneš 300 €...

MIMORIADNE: Štátu došli nervy. Extrémne sprísnil pokuty, za TOTO dostaneš 300 € a zákaz šoférovania!

Nehovoriac o riziku vážnej nehody.

38

Slovenskí vodiči si dlhé cesty skracujú či spríjemňujú hocijakými aktivitami. Nie všetky z nich sú však tak úplne v súlade so zákonom. Jednou takou aktivitou je napríklad kontrolovanie alebo aktívne používanie mobilného telefónu, ktoré v kombinácii s jazdou môže viesť k rôznym nepríjemnostiam, prípadne tragédiám.

Štát sa proti takýmto vodičom snaží brániť rôznymi spôsobmi, predovšetkým však pokutami. Ako píše server TECHBYTE.sk, tie sa môžu vyšplhať až na 300 eur. To však nie je všetko. Vodiči, ktorí používajú mobil za volantom, môžu prísť nielen o peniaze, ale aj o vodičské oprávnenie.

Mobil za volant jednoducho nepatrí. A ak na presvedčenie o pravdivosti tohto tvrdenia nestačia pokuty uvedené v sadzobníku, možno to dokážu rôzne hrozivé štatistiky. Používanie mobilu počas jazdy je totiž jednou z najčastejších príčin vzniku dopravných nehôd, ktoré neraz vedú k úmrtiu osoby či osôb.

Podľa posledného výkazu nehodovosti, ktorý publikovalo MV SR, je najčastejšou príčinou dopravných nehôd porušenie pozornosti vodiča, pod čo spadá nasledovné:

  • Nevenovanie sa plne vedeniu vozidla a nesledovanie situácie v cestnej premávke
  • Nedanie prednosti chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov
  • Vedenie vozidla, ak je schopnosť vodiča viesť vozidlo znížený najmä úrazom, chorobou, nevoľnosťou alebo únavou
Pokuta za telefón je opäť vyššia, hrozí úplný zákaz
Zdroj: Pixabay

Pokuta až 300 € a úplný zákaz

Aj tieto štatistiky minulý rok podnietili rozhodnutie zvýšiť vrchné hranice pokút za používanie mobilu počas jazdy. V blokovom konaní išli zo 100 na 150 eur, v riadnom správnom konaní zase z 200 na 300 eur, informoval portál Aktuality.sk ešte v auguste minulého roku. Okrem toho sa takýto spôsob porušenia zákona ráta medzi tri závažné priestupky v priebehu 12 mesiacov.

Nie všetky spôsoby interakcie s mobilom sú však počas šoférovania zakázané. Prakticky sa zakazuje len manuálne narábanie so zariadením, ktoré môže viesť k zníženiu pozornosti vodiča. Napríklad systém hands-free, ktorý je súčasťou mnohých novších automobilov, je z hľadiska zákona v poriadku.

„Mať telefón v ruke počas šoférovania je neprístupné a trestné. Telefonovanie cez handsfree, čo je systém voľných rúk, je v aute v poriadku a povolené,“ uviedla Zuzana Eliášová, hovorkyňa MV SR, pre Aktuality.sk.

Ako bude používanie mobilu počas jazdy trestané po zavedení bodového systému, o ktorom sme vás informovali v samostatnom článku, je nateraz otázne. Súdiac podľa dnešných stanov je však takmer isté, že bude zaradené medzi tie najzávažnejšie priestupky.