Úvod Výrobcovia Samsung Systém v Galaxy S23 zaberá vyše 50 GB úložiska. Prečo?

Systém v Galaxy S23 zaberá vyše 50 GB úložiska. Prečo?

Samsung má objemný systém. Na to, ktorú verziu si kúpite, dávajte veľký pozor.

0

Téma úložiska je pri telefónoch vždy citlivá. Je to najmä kvôli tomu, že práve podľa kapacity úložiska sa často odvíja cena, ktorá je často o desiatky či stovky eur vyššia. Je preto celkom nešťastné, že systém v Galaxy S23 zaberá až toľko miesta. Pri novinkách je to bez toho, aby ste si nainštalovali čo i len jednu aplikáciu vlastného výberu približne 60 GB.

Je to prekvapivo veľa, hlavne keď sa pozriete na to, že čistý Android 13 by mal zabrať len 13 GB miesta. Pre porovnanie, plná inštalácia Windows 11 pre počítače zas zaberá 30 GB. Obzvlášť by mali spozornieť tí záujemcovia, ktorí majú zálusk na základný Galaxy S23 so 128 GB úložiskom. Polovica z miesta totiž môže veľmi ľahko ostať nevyužitá.

Úložisko na Samsung Galaxy S23+
Systém zaberá 59,69 GB. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

O tom, čo môže byť za tak veľkou záťažou na úložisko, sa už teraz vedú debaty. Jedným z dôvodov môže byť fakt, že juhokórejská firma neustále ponúka aplikácie duplikovane. Predinštalovaný je napríklad prehliadač Chrome, aj riešenie od Samsung. Takýto istý postup Samsung zvolil pri ďalších aplikáciách.

Čo za tým (ne)stojí?

Trochu zamrzí aj to, že Galaxy S23 zaberá toľko miesta aj bez toho, aby mal telefón aktivovanú funkciu Seamless Update, ktorá v úložisku vytvorí dve kópie základného systému pre čo najjednoduchšie a najmenej bolestivé aktualizácie systému. Princíp je jednoduchý, neaktívna inštalácia systému dostane aktualizáciu, v pozadí ju nainštaluje a keď telefón nebudete používať, telefón ju jednoducho prekopíruje na tú aktívnu. Potom už len stačí telefón reštartovať a máte najnovšiu verziu. Bez čakania. Bohužiaľ, toto na Galaxy S23 stále chýba.

Zaujímavým faktom je tiež to, model predávaný v Nemecku zaberá viac miesta, než model predávaný v Indii. Náš redakčný kus – Galaxy S23+, taktiež už v základe zaberá vyše 59 GB miesta. Samsung zatiaľ nepovedal, prečo tomu tak je. Je možné, že za tým stojí nejaké rozumné vysvetlenie, no momentálne o tom nemáme bližšie informácie.