Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Nechutný podvod cez sviatky. Ak vám zavolá takéto číslo, zbystrite. Ľudia...

POZOR: Nechutný podvod cez sviatky. Ak vám zavolá takéto číslo, zbystrite. Ľudia už prišli o tisíce eur!

Ak vám zazvoní telefón a na displeji sa objaví jedno z čísel nižšie, dajte si pozor. Na druhej strane sa môže nachádzať mimoriadne prefíkaní podvodníci.

10

Rozprávajú perfektnou slovenčinou, pôsobia dôveryhodne a dokonca aj to číslo, z ktorého volajú, vyzerá v poriadku. Aj napriek tomu nič netušiaci ľudia čelia podvodu, ktorý zamestnáva najväčších bezpečnostných špecialistov slovenských bánk a políciu. V čom spočíva trik, ktorým sa podvodníkom podarilo od ľudí získať peniaze bez väčšej snahy a na aké čísla si dávať pozor? Na tieto otázky prináša odpovede vedúci oddelenia prevencie podvodov vo VÚB banke, Radomír Adamkovič.

Podvodníci si hľadajú cestu najmenšieho odporu už dlhú dobu. Riešením, ktoré fungovalo pred pár rokmi boli emaily, tie neskôr vymenili SMS správy, no aj tie už ľudia dokážu vo väčšine prípadov efektívne odfiltrovať. Nečestným preto neostalo nič iné, ako zapojiť hlasivky a svojim potenciálnym obetiam začať volať. Nie sú to len obyčajné volania, sú premyslené, pôsobia dôveryhodne a majú potenciál ukradnúť stovky, ba až tisíce eur. Ako to robia?


Prečítajte si tiež


Pozor hlavne na takéto čísla

Ako vysvetľuje Adamkovič, VÚB banka aktuálne čelí zvýšeným počtom prípadov, kedy klientom volajú ľudia, ktorí sa predstavia ako zamestnanci banky a následne polícia. „Hovor je celkovo uveriteľný, nakoľko volajúci hovorí v slovenčine a predstaví sa vymysleným priezviskom, prípadne priezviskom skutočného zamestnanca banky, za ktorého sa následne vydáva,“ opisuje priebeh.

Číslo, z ktorého volá, vyzerá ako bankové. Adamkovič hovorí, že sa javia ako typicky bankové (napr. +421248555999 alebo 0850123000). O tom, že z týchto často maskovaných čísel skutočne volajú, slúži aj výpis služieb identifikujúcich neznáme čísla.

Požadovali prihlasovacie údaje,píše sa v jednom negatívnom hodnotení. „Tiež chceli osobné údaje,konštatuje ďalší hodnotiaci.

Vzal si na vaše meno niekto pôžičku?

Falošný bankár tvrdí, že pod Vaším menom bola zadaná žiadosť o pôžičku, avšak potrebuje si overiť nejaké údaje, lebo môže ísť o podvod. Svoju dôveryhodnosť môže zvýšiť tým, že pozná vašu adresu. Zároveň ľudí upozorní, že informácie o telefonáte budú postúpené na políciu, čím sa opäť snaží pôsobiť dôveryhodne.

V tejto súvislosti boli však zaznamenané aj prípady, kedy klientom volali podvodníci aj v mene polície. Aj tu ale platí, že tak ako banka, ani polícia nikdy takýmto spôsobom nepostupujú. V skutočnosti chcú od Vás podvodníci vylákať citlivé údaje – prístupové kódy do internet bankingu či údaje o karte, prípadne Vás zmanipulovať tak, aby ste im poslali prostriedky na „bezpečný účet“. Dávajte si na takéto telefonáty pozor a ihneď kontaktuje svoju banku.