Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Google prehral bitku s vládou. Vypol základnú funkciu, pocítia to aj...

POZOR: Google prehral bitku s vládou. Vypol základnú funkciu, pocítia to aj Slováci!

Google výrazne obmedzí to, ako vyzerajú výsledky vyhľadávania.

5

Veľké technologické spoločnosti sa musia tak, ako všetky ďalšie firmy, riadiť pravidlami v jednotlivých krajinách. Rozprávať by o tom vedel aj najväčší vyhľadávač na internete, Google. Ten pristúpil k vypnutiu základnej funkcionality, na ktorú si zvykli azda všetci tí, ktorí používajú internet.

Vyhľadávanie na Googli je v dnešnej dobe absolútnym základom orientovania sa na internete. Zašlo to až tak ďaleko, že to mnohí berú ako samozrejmosť a rovnako tak ako samozrejmosť berieme aj to, ako vyzerajú výsledky. Sú plné užitočných informácií a obrázkov, a to aj bez toho, aby ste museli navštíviť stránku, ktorá ich zverejnila. No a presne v tomto tkvie kameň úrazu.


Prečítajte si tiež


Google: Donútili nás vypínať

Google v susednom Česku, v ktorom žijú, študujú a pracujú aj tisíce Slovákov, vypína niektoré kľúčové funkcionality. Pri vyhľadávaní sa vám už nezobrazia podrobné informácie a obrázky. Naopak, zobrazí sa len názov článku bez úryvku textu a obrázkového náhľadu. O zmene, ako aj o okolnostiach, ktoré tomuto rozhodnutiu predchádzali, informuje samotný Google.

Rozdiel medzi výsledkami vyhľadávania. Zdroj: Google

Spoločnosť tak pristupuje k novej podobe toho, ako budú vyzerať funkcie vyhľadávania, Google správ a Discover. Zmena súvisí s prijatím novely autorského zákona, ktorú už podpísal prezident Česka, Miloš Zeman. Novela všetkým vydavateľom umožňuje pýtať si za úryvky článkov licenčné poplatky. Ak by Google so zaplatením licenčných poplatkov nesúhlasil, hrozila by mu pokuta až do výšky 1 % celosvetového ročného obratu. Inak povedané – milióny eur. To pre Google predstavuje obrovské finančné riziko, ktoré jednoducho nemôže kvôli tak malej krajine, akou Česko je, podstúpiť.

google
Zdroj: Unsplash/Mitchell Luo

Príliš veľké riziko

Novela zákona bohužiaľ predstavuje pre naše produkty príliš zásadné obmedzenie a finančné a prevádzkové riziko, ktoré z nej vyplývajú, pre nás nie sú dlhodobo udržateľné,“ vysvetľuje Google.

Aby toho nebolo málo, Google musí taktiež vypnúť službu Výber správ Google (Google News Showcase), ktorá doteraz umožňovala platenie poplatkov vydavateľom za výber obsahu pre Správy Google a Discover.

Vydavatelia tak prídu nielen o poplatky, ktoré im na účet zasielal Google, ale aj o viac návštev, ktoré im rôzne služby priniesli. Google pritom tvrdí, že Česko sa síce riadilo nariadeniami Európskej Únie, neskôr ale pridalo aj vlastné návrhy, čím nariadenie ešte viac sprísnilo.

Nám neostáva nič iné, než veriť, že sa podobný návrh nedostane aj na slovenskú vládu.